Greenpeace var på pletten torsdag morgen, da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (th.) åbnede det omdiskuterede topmøde.

Regeringens internationale topmøde World Food Summit skal gøre fødevareproduktionen og forbruget mere bæredygtigt. Men en aktindsigt afslører et andet formål: at sælge mere mælk fra Arla og kød fra Danish Crown til udlandet. Det er ’rent teater’, mener Greenpeace, der ser topmødet som et regulært eksportfremstød.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen indrømmer overfor Politiken, at han er fuldt ud klar over, hvad Arla og Danish Crown har på dagsordenen. ”Jeg er ikke idiot,” understreger ministeren.

Torsdag morgen ankom ministre, topembedsfolk og madeksperter fra hele verden til Christiansborg for at deltage i World Food Summit 2018. Det er regeringens stort anlagte, internationale prestigeprojekt, der skal skabe »bedre mad til flere mennesker« og endda ende i en slutmødeerklæring underskrevet af stater, byer og organisationer om, hvordan vi konkret løser fremtidens store ernæringsudfordringer og støtter FN’s bæredygtighedsmål.

Blandt de særligt indbudte deltagere i fødevaretopmødet er Arla-direktøren Peder Tuborgh.
Branchedirektør Leif Nielsen repræsenterer Dansk Industri under topmødet. Han har en mangeårig fortid som hovedlobbyist i Landbrug og Fødevarer.

Men en aktindsigt, som miljøorganisationen Greenpeace har fået i kommunikationen mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Arla, viser, at der også er et andet formål med mødet: at give mejerigiganten adgang til specifikke udenlandske ministre og topfolk.

Dokumenterne giver et sjældent indblik i, hvilken indflydelse Arla har i Danmark, og hvordan lobbyisme konkret foregår, siger flere eksperter.

Mailudvekslingen er foregået over foråret og sommeren. I en mail fra 4. maj skriver ministeriet, at det gerne vil invitere ministre fra Indonesien, Nigeria og Bangladesh. Det er tre lande, der ifølge Arla selv er nogle af de største og mest hastigt voksende markeder uden for Europa.

»Hvis I har forslag til specifikke myndighedspersoner, som er relevant at invitere til topmødet, så hører vi det meget gerne«, skriver en fuldmægtig.

Og det havde Arla. Læs videre her.

Rent skuespil

Greenpeace har anmodet om aktindsigten, fordi de har fundet det påfaldende, at World Food Summits program er »renset for alt, der handler om vores forbrug af kød og klimaet«.

Kristian Sloth, Greenpeace.

»Mailene mellem Arla og ministeriet viser, at det er rent teaterstykke, de opfører, hvor de iklæder sig grønne klæder og målsætninger. Men bag kulisserne handler det om at sælge mælk og animalske produkter til andre lande«, siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

Ifølge adjunkt på CBS Anton Grau Larsen, der i 2015 blev kendt for sin kortlægning af den danske magtelite, er det ikke overraskende, at ministeriets og Arlas interesser synes »at smelte sammen« i denne sag. Ifølge forskernes kortlægninger over magtens netværk ligger Arla højt i hierarkiet i Danmark.

Tidligere justitsminister og nuværende direktør i lobbyorganisationen Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, deltager også i topmødet.

»Formuleringerne i mailene viser jo, at ministeriet ser sig selv som nogen, der gerne vil gøre Arla en tjeneste. Det interessante er, at det er så direkte, umaskeret og ligetil«, siger han.

Men miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afviser kritikken:

»Jeg vil gerne have input fra danske virksomheder og de interessenter, som er en del af den dagsorden, og jeg er helt klar over, hvad deres rolle er, og hvad deres ambitioner er. Jeg er ikke idiot«, siger han.

 

 

Greenpeace i aktion ved fødevaretopmødet

København, 30. august 2018 – Åbningen af fødevaretopmødet World Food Summit ved Christiansborg har netop fået selskab af 31 oppustelige grise.

Samtidig med at ministre og repræsentanter for den globale fødevareindustri fra hele verden ankommer for at tale om ”Better Food For More People”, udstiller Greenpeace-aktivister i grisekostumer – en for hver million årligt producerede danske svin – hvordan regeringen svigter ved ikke at sætte køds belastning af miljø og klima på topmødets dagsorden.

Topmødets mission som højt profileret eksportfremstød understreges også af udenrigsminister Anders Samuelsens deltagelse.

De 31 grise-aktivister gør det med bannere klart, at Danmarks massive kød- og mejeriproduktion og -eksport er en del af problemet og ikke løsningen til at brødføde en voksende verdensbefolkning på bæredygtig vis: ”31 million pigs make Denmark a lousy host”, og ”We can’t feed the world with meat”, lyder budskaberne, der møder de højprofilerede gæster ved indgangen til Christiansborg.

Prinsesse Marie har ladet sig overtale til at åbne fødevaretopmødet igen i år.

“Vi protesterer over, at regeringen undlader at sætte køds klima- og miljøaftryk højt på dagsordenen, når man er værter for et fødevaretopmøde, der midt i en klimakrise skal finde løsninger på at mætte flere mennesker med bæredygtig mad,” siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

Danmarks intensive kødproduktion står for en femtedel af udledningen af drivhusgasser herhjemme, og 80 procent af Danmarks landbrugsjord bruges til at dyrke foder til dyr i stedet for plantebaseret mad til mennesker. Det danske eksempel tjener dermed ikke til inspiration for fremtidens bæredygtige fødevareforsyning.

“Det er problematisk, at regeringen tilsyneladende vil bruge topmødet som platform for dansk produktion og eksport af blandt andet kød- og mejerivarer, når man rettere burde adressere produktionens store miljø- og klimaaftryk. Der tegner sig et billede af, at regeringen muligvis ønsker at bidrage til at løse verdens fødevareudfordringer, men samtidig vil fastholde og fremme den alt for høje, ubæredygtige eksport af kød og mejeriprodukter. Dermed står Danmarks værtskab desværre tilbage som lidt af en farce,” siger Kristian Sloth.

 

Daværende fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ses her sammen med de kinesiske journalister og prinsesse Marie under topmødet i 2017.

Gylle.dk tilføjer: Lunde Larsen kaster lange skygger

I august 2017 var der også kritik af fødevaretopmødet, som daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gik til yderligheder for at arrangere som en succes. Han lod bl.a. udenrigsministeriet hente to kinesiske journalister til Danmark med flyrejse og ophold betalt af statskassen. De to skulle bl.a. følge i hælene på ministeren til en række virksomhedsbesøg, som efterfølgende blev skamrost i kinesiske medier.

Læs om denne episode her.

Visited 44 times, 9 visit(s) today

Comments are closed.