MF Theresa Scavenius har besluttet at stifte et nyt parti, der stiller op til næste folketingsvalg. Stifteren har beskrevet idegrundlaget, som du kan læse her, hvor du også kan beslutte, om du vil bidrage med en vælgererklæring
Idégrundlag for Grønne Demokrater
Folketinget er under pres, og det samme er tilliden til politikerne, og det har direkte konsekvenser for borgere, virksomheder, miljøet og klimaet. Grønne Demokrater er et svar på det, der forårsager det demokratiske underskud og forfald. Partiet vil være et opgør med den nuværende udemokratiske lukkethedskultur, som præger Christiansborg ved at genoplive den åbne og frie lovbehandling. For at få bedre miljøpolitik, for at få bedre klimapolitik, for at få bedre sundhedspolitik og retspolitik osv., kræver det en ny demokratisk kultur, og at vi genskaber tilliden til politik og de bærende politiske institutioner.
Demokratipolitik er miljøpolitik. Demokratipolitik er klimapolitik.
Demokratiets motor
Danmark har brug for en ny demokratisk kultur, en demokratisk vækkelse og en restaurering af demokratiets vigtigste institutioner. Demokratiet og tilliden i befolkningen hviler på principper som åbenhed, ytringsfrihed, og pressefrihed.
Vi har i de seneste år set den grundlæggende demokratiforståelse blive udfordret og nogle af de vigtigste elementer for et demokrati pillet fra hinanden. Det gælder åbenhed i politiske processer, partiernes økonomi og industriens indflydelse. Vi ser, at erhvervslivets hensyn vejer tungere end miljø, klima, folkesundhed og endda grundlæggende rettigheder såsom ytringsfrihed.
Danmark bliver kritiseret for disse voksende udemokratiske tendenser af både forskere, organisationer og EU; men vi fortsætter alligevel kursen mod et stadig mere ugennemsigtigt folkestyre og en udemokratisk lovgivning. Denne udvikling vidner om, at partierne har mistet forståelsen for vigtigheden af et velfungerende demokrati.
Vi må aldrig tage vores demokrati for givet. Internationalt har vi set, hvordan udemokratiske bevægelser kan vokse og vende et land på hovedet på kort tid. Bolværket mod denne udemokratiske udvikling er at styrke de politiske institutioner, deres uafhængighed og at skabe gennemsigtighed i alle afkroge af politik.
Løsningen på vores kriser er teoretisk set nem, men er svær i praksis.
Vi skal have et demokrati og et Folketing, som er:
- Åbent, så borgere og journalister kan følge med på alle niveauer af tilblivelsen af lovgivningen.
- Frit, så alle folketingsmedlemmer valgt af folket kan ytre sig og stemme efter deres egen overbevisning, som de er valgt på.
- Vidensbaseret, således at viden fra begyndelsen til afslutningen af lovprocesser bliver inddraget, lyttet til og respekteret.
Politik i praksis
Vi er alle enige om, at vi gerne vil have et samfund med et sikkerhedsnet under borgerne, og hvor vi beskytter naturen, miljøet og atmosfæren. Det samfund, vi ønsker, er ved at forsvinde mellem fingrene på os. Vi borgere får ikke længere den politik, som vi tror, vi stemmer på.
Forklaringen på dette er, at Folketinget i dag er blevet dysfunktionelt og er ved at blive kvalt af den nuværende kultur. Den direkte konsekvens er dårlig lovkvalitet, som rammer borgerne. Den nuværende praksis er primært båret af en forligsparlamentarisme, der medfører, at lovgivningen er rykket væk fra Folketinget og over i ministerierne, samt en partidisciplin, hvor partitoppen bestemmer over deres folketingsgruppe. Alle de gode intentioner, som borgere vælger politikere ind på, bliver kvalt i den nuværende demokratiske praksis. Den substantielle del af lovgivningen bliver lavet af embedsfolk, i tæt samarbejde med policy-professionelle og få mennesker i toppen af partierne. Derefter stemmer et samlet Folketing lovgivningen igennem uden grundig lovbehandling og uden altid at kende de fulde konsekvenser.
Hvis vi vil skabe det samfund, vi drømmer om, kræver det nye politiske kræfter, der kan og vil tage et opgør med denne praksis, og vil erstatte den med en åben, fri og vidensbaseret arbejdsmetode.
Vi har stiftet Grønne Demokrater, da vi tror på, at dette er muligt.
Fremgangsmåden er en klar parlamentarisk strategi, som adskiller sig fra regeringen og de andre partier. En strategi, med udgangspunkt i en anden metode til det parlamentariske arbejde. Dette er et opgør med forligsparlamentarismen og den lukkede kultur på Christiansborg.
Parlamentarisk strategi: Parlamentarisk strategi — Theresa Scavenius
Baggrundsnotat: Baggrundsnotat / Undersøgelse af behandling af lovforslag for 2023-2024 (squarespace.com)
Principprogram: Principprogram — Theresa Scavenius
Vælgererklæringer afgives på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside – husk at vælgererklæringen skal bekræftes igen en uge efter du først har underskrevet med MitID. Du vil modtage en påmindelse i E-Boks.
Du kan afgive din vælgererklæring til Grønne Demokrater her.
Fine ord, fine hensigter. Ordene er hørt og set før – Mette Frederiksen, Ander Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen med flere.
Se til hvad vi har fået.
“Den substantielle del af lovgivningen bliver lavet af embedsfolk, i tæt samarbejde med policy-professionelle og få mennesker i toppen af partierne. Derefter stemmer et samlet Folketing lovgivningen igennem uden grundig lovbehandling og uden altid at kende de fulde konsekvenser.” Har Scavenius noget empiri her?