Af Journalist Flemming Seiersen

ANMELDELSE  På den aller første side i krimien, ”Brændoffer” af Christian Kronow med en fiskekvote-konge som hovedperson er den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen citeret for at sige:

”Jeg vil gerne have lov til at sige undskyld i dag. Til John-Anker…(Hametner Larsen – red.) Jeg er faktisk lidt ked af, oprigtig ked af, at man slår sig så meget på at kende mig”.

Det sagde Lars Løkke ved et torskegilde i Thyborøn med fiskere – beskrevet i ikke mindst Ekstra Bladet – hvor der skulle samles penge ind til Lars Løkke Fonden, Drenge Akademiet, for udsatte drenge.

Der er altså lagt op til en krimi – Christian Kronows første – der har noget med virkeligheden at gøre. Det har den også, men kun delvis. Anslaget er overraskende med afsløringen af liget af en ung mand i fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion Center. Lige foran statsministeren. Han er auktionarius, alias i romanen Hans Hauge, for at samle penge ind til sin fond, alias ”Rødder”.

Den voldsomme start på plottet fortsætter med forøget styrke romanen igennem. Den fjerner sig dermed fra den flig af virkeligheden, der ellers var lagt op til på den første side. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at tænke på den virkelighed, der foregår ikke så langt derfra i retten i Holstebro. Her er kvotekongen, Henning Kjeldsen – med mange forretninger i Thyborøn – tiltalt for fusk med fiskekvoter. Anklagemyndigheden kræver 231 mill. kr. konfiskeret i ulovlig fortjeneste og en måske lige så stor bøde. I krimi-romanen optræder kvote-kongen under navnet Bjørn Gabriel Havkarl. En anden hovedperson er radio-journalisten John fra Statsradiofonien (tidligere navn for DR – red.)

Forfatteren skal roses for sin research i Thyborøn og mange gode billeder fra byen, havnen, parcelhuskvartererne, et værtshus og andre steder. Dog distraheres jeg af, at han på side 164  beskriver klipper. Hvor er det lige, der er klipper i Thyborøn?

33. retsmøde i kvotekonge-sagen: Beregningen af konfiskations-kravet på 231 mill. kr. og en bøde drages i tvivl  

Nogle af de i starten velvalgte ord som mågestels-kopper,  det bimlende bornholmerur, de knirkende hængsler (bortset fra et enkelt velsmurt) og arbejdskæresten Anes dejlige fregner bliver efterhånden desværre til klicheer. De bliver gentaget for mange gange.

Men kan man lide spænding og underholdning af den hårdkogte slags med blidere toner om journalistens kaotiske kærlighedsliv og børn er bogen værd at læse. En ”politiske spændingsroman om usynlig korruption i Danmark”, som den karakteriseres på titelbladet.

Udkom på forlaget SUPERLUX den 12. oktober.

Bannerfoto: Torsk/Chilbal Film

Visited 24 times, 5 visit(s) today

Skriv en kommentar