biavl-06_Niels RiisEbbesen
Biavleren på billedet er ikke Hans Jørn Kolmos, men det ligner ret godt. Foto: Mediapix.

Et tankevækkende sommer-essay af overlæge Hans Jørn Kolmos, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital og lærestolsprofessor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet. Offentliggjort i Ugeskriftet.dk, 31. jul 2015, og her gengivet med forfatterens tilladelse.

Hvad laver læger, når de tager på sommerferie? Mange rejser langt væk for at være uden for rækkevidde. Jeg tager ingen steder, men rejser alligevel langt væk, mentalt set. Jeg er biavler, og biavlen har højsæson netop nu i juli-august.

Hvorfor dog beskæftige sig med bier, når man kan holde ferie på en meget lettere måde? Det enkle svar er, at man slet ikke kan lade være, når man først er begyndt. For bier fascinerer. De har en kompleks samfundsstruktur ligesom os, og de reagerer på de samme ting i miljøet, som vi gør, men bare meget før end os. Hvis bierne mistrives, skal vi tænke os om – det kunne være os næste gang.

Bierne udvikler symptomer, som i slående grad ligner symptomerne på Alzheimers sygdom. Gad vide hvad der sker, når mennesker udsættes for de samme pesticider?

Bi-21
Verden over meldes der om voldsom bidød.

Overalt i verden registrerer man i disse år massedød blandt bier. Én af grundene er agroindustriens brug af pesticider – som de selv kalder plantebeskyttelsesmidler. De påvirker bl.a. biernes orienteringssans, så de ikke kan finde hjem. Bierne udvikler symptomer, som i slående grad ligner symptomerne på Alzheimers sygdom. Gad vide hvad der sker, når mennesker udsættes for de samme pesticider? Det er nok en tanke værd.

Bier laver honning. Et af sommerens kulinariske højdepunkter er jordbær med nyslynget honning, men honning er også medicin. Honning har antibakterielle egenskaber, og kommercielle honningbandager bruges i dag til sårbehandling. Karakteristisk nok er der ikke kun tale om én, men mange forskellige antimikrobielle faktorer, som virker sammen i et komplekst mønster.

På den måde har bierne over millioner af år oparbejdet et effektivt system til beskyttelse af deres vinterforråd, hjulpet godt på vej af selektionen. Robuste løsninger er altid flerstrengede. Måske skulle vi for en stund tage de reduktionistiske skyklapper af og lære lidt af bierne.

Hver sommer har sine højdepunkter med bierne. For nogle år siden var det BBC World, som sommeren over filmede først i bigården, siden i laboratoriet og sårcentret. Honning til sår – det kom der en fin udsendelse ud af.

HoneyBeeI år var det en bekendt, som bad om hjælp til at fjerne en bisværm, der sad i hans skorsten. Det så svært ud, men jeg lod mig friste. For det at fange bisværme rummer alle jagtens fornøjelser, tilmed uden at nogen dør af det: opfindsomhed, planlægning, god teknik og konstant spænding om udfaldet. Bisværmen blev listet ned og sat i hus. Min bekendt blev så begejstret, at han bad om lov til at beholde familien. En ny biavler udvalgt af bierne selv – det var stort.

Måske er du ikke selv til biavl, men hvad så med at læse lidt om bier? Jeg kan anbefale Thomas Seeleys fine bog »Honeybee Democracy«, der handler om hvordan bisamfund træffer beslutninger. Det gør de på bedste demokratiske vis.

Fortsat god sommer.

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.