Smågriseproducenten vinder på at sende smågrise ud af landet – alle andre taber
Af Henrik Tonnesen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne
For få uger siden fik flere slagteriarbejdere hos Danish Crown i Ringsted en fyreseddel. Men det kunne meget nemt være undgået. For årsagen til fyringerne er, at slagteriet mangler grise. Hvordan kan det lade sig gøre i et landsbrugs-land som Danmark, der producerer over 30 millioner grise om året? Det absurde svar er, at landbruget hvert år sender 15 millioner af smågrisene til udlandet, når de er fem uger gamle. I den tid, de når at være her, genererer de ingen arbejdspladser.
Det gør de til gengæld i udlandet, hvor de vokser op og bliver slagtet. Det er slagtesvin, vi mangler i Danmark, og i takt med at eksporten af smågrise er steget, er antallet af slagtninger på danske slagterier faldet.
”Når grisene transporteres til Italien og Kroatien, opholder de sig i lastbilerne i flere døgn. Det er ikke dyrevelfærd, og det giver ikke mening, at vi som samfund accepterer det”
Fyringerne i Ringsted er blot de seneste i rækken – manglen på slagtesvin har allerede kostet tusindvis af arbejdspladser på de danske slagterier. Udover arbejdspladser er det umuligt at overse de konsekvenser, transporten af smågrise har for både dyrevelfærd og klimaet. Når grisene transporteres til Italien og Kroatien, opholder de sig i lastbilerne i flere døgn.
Det er ikke dyrevelfærd, og det giver ikke mening, at vi som samfund accepterer det. Grisene risikerer også at belaste miljøet langt mere end nødvendigt.
Hvis svinene i stedet opdrættes og slagtes herhjemme, er der skrappe miljøkrav, som slagtesvineproducenterne skal overholde. Med andre ord: Den enkelte smågriseproducent vinder på at sende smågrise ud af landet. Alle andre taber.