Udledningerne af gylle fra den danske kødindustri er nu oppe på seks tons årligt for hver eneste dansker, og det er i disse uger, gyllen fordeles overalt i det danske landskab
DEN FOLKEKÆRE SKUESPILLER Buster Larsen var kendt for mere og andet end sin legendariske rolle som grisehandler Larsen i tv-serien Matador. Han var også satiriker, og i DR’s satireprogram »Hov Hov« fremsagde han op gennem 1960’erne en række monologer, som blev afsluttet med et fnysende »lorteland«, som en kommentar til den aktuelle tilstand i vores lille kongerige. Det var ikke landbruget, Buster Larsen sigtede til, men i dag kan de ramsaltede monologer sagtens genhøres som kommentarer til følgevirkningerne af kødindustriens ekstreme udvikling siden da.
HVAD ER GYLLE? En blanding af faste ekskrementer og urin samt eventuelt lidt strøelse, men ud over urin og afføring fra produktionsdyrene kan gyllen også indeholde en grim cocktail af antibiotika, sprøjtegifte, kønshormoner og tungmetaller. Årligt produceres der 36 millioner tons gylle af det rekordhøje antal på 206 mio. industridyr, der fremstilles årligt i det yndige land, og som sikrer Danmark førstepladsen som verdens største kødproducent i forhold til indbyggerantallet. Den danske kødindustri producerer årligt 325,6 kilo kød pr. dansker, barn som voksen, og prisen er enorme mængder af gylle.
DER ER LØBET meget urenset gylle i vandmiljøet, siden Buster Larsens gyldne dage på tv. Det bliver til 36 millioner tons lort hvert år, der skal smøres ud over landdistrikterne. Fra 1. februar er det lovligt at sprede urenset gylle, men hvor mange kødproducenter, der overhovedet kan køre med deres enorme gyllespredere i år, er der intet overblik over. Men køres skal der for at få tømt de 21.000 gyllebeholdere, der er fyldt til bristepunktet af ikke mindst de 42 mio. svin, der produceres årligt (2023).
Om LORTEVANDET nogensinde STOPPER med at fosse ud i vandmiljøet, ved vi ikke. Men officielt er der ingen betænkeligheder ved at fortsætte denne enorme forurening. Selvom store havområder er døende på grund af landbrugets udledninger af gyllebaserede næringsstoffer, så er det åbenbart slet ikke så slemt, at der bør gøres noget. I hvert fald er der ingen som helst ansvarlige. Og slet ingen, som kan gøres ansvarlige. Tværtimod tilbyder fødevareministeren millioner af støttekroner til de brave kødproducenter, der er parate til at udvide, hvis lige skatteborgerne åbner pengepungen.
MEN HVOR STORT et fænomen er gyllesæsonen i Danmark egentlig? Megastort skriver landbrugsavisen.dk og især for landets maskinstationer er det en kæmpe aktivitet – og så er det selvfølgelig både en stor omkostning for landbruget – og en uundgåelig tilføring af næringsstoffer. Interesseorganisationen for Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) vurderer, at kødindustrien er ansvarlig for omkring 36 millioner ton gylle årligt ud fra dagens husdyrproduktion og de mængder, som kommer retur fra biogassen. 36 millioner tons urin og afføring – det svarer til godt og vel seks tons til hver eneste dansker.
DM&E HAR OGSÅ vurderet, at der er omkring 1200 enheder indsat til udbringningen af de mange millioner lort. Samson-gyllevogne står for størstedelen. Det er moppedrenge med en fuldtlastet vægt nær de 50 tons, som kræver dispensation på grund af akseltrykket, hvis de skal køre på kommunevejene. Flere hundrede gyllevogne af andre fabrikanter hjælper også til samt 45-50 selvkørende gyllevogne og 44 gylleudlæggere. Tilsammen forventes der at ligge en omsætning på omkring 600 millioner kroner for maskinstationerne, mens landbruget står for en mindre del af udbringningen selv.
”Det siger sig selv, at 206 millioner produktionsdyr skider og pisser væsentligt mere, end hvad 5,8 millioner danskere formår. Læg dertil, at spildevand fra byens borgere rent faktisk renses, inden det lukkes ud i vandmiljøet”
EFFEKTEN AF GYLLEUDBRINGNINGEN er ganske synligt i form af grønne algebelægninger overalt, fordi disse alger suger næring af ammoniaknedfaldet fra afdampningen af gyllen på markerne. Mindst lige så slemt står det til i fjorde og kystnære havområder, hvor de marine alger blomstrer livligt op, når de får det årlige skud gylle. Efterhånden er det en veletableret kendsgerning, at landbruget er ved at kvæle havmiljøet, men der er stadig landbrugslobbyister og politikere, der hårdnakket hævder, at det er byernes spildevand, der skaber problemerne. De tager fejl. Landbruget tegner sig for 70 pct. af udledningerne, mens renseanlæggene ligger under 5 pct. Tjek selv tallene i dette notat fra Miljøstyrelsen til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Det store Gylle spørgsmål: kan MRSA smitte via gylle spredt ud på markerne, som ender i havet?
Det store gylle spørgsmål: kan MRSA være i grisenes tarmsystem og smitte via afføring og gylle som spredes ud på markerne?
En læser har visualiseret, hvor meget 36 mio. tons gylle fylder i det danske landskab. Se denne video: https://www.youtube.com/watch?v=5FiWT7-k968