Det er noget pjat at tro, at hele klimaproblematikken kan løses ved at rette al fokus mod kødproduktion, lyder det fra partiformand Mette Frederiksen (S) ifølge landbrugsavisen.dk 22. november 2018.
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen var klar i spyttet, da debatten faldt på tidens hyppige debat om kødproduktion og klimaproblemer. Udtalelsen faldt angiveligt under et debatmøde hos Jysk Landbrug i Billund. Mette Frederiksen undlod behændigt at afsløre, hvem der skulle have sagt, at ”hele klimaproblematikken kan løses ved at rette al fokus mod kødproduktion”.
Formanden for socialdemokraterne lancerede alligevel denne ”stråmand” af en påstand og fortsatte:
“Jeg synes, det er noget pjat at tro, at vi løser hele klimaproblemstillingen ved at få det til handle om kød. For CO2-udslippet fra de flyvemaskiner, som folk tager for at fortælle hinanden, at de ikke skal spise kød, det er et langt større problem”.
Den sidste bemærkning gav latter blandt de tilhørende, der dog måtte grine endnu højere, da CEO i Danish Crown Beef, Finn Klostermann, med et smil henvendte sig til Mette Frederiksen:
“Hvis du ikke bliver statsminister, så kan du godt blive sælger i Danish Crown”.
Jakob E. ”elsker bacon”
Mette Frederiksen er dog ikke den eneste, der har travlt med at lefle for kødlandbruget. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skaffede sig uhørt megen omtale og sandsynligvis også bifald i visse kredse, da han 3. oktober 2018 satte en veganer på plads med ordene:
“Jeg kan simpelthen ikke sætte ord på, hvor vild jeg er med bacon”.
Hans ministerforgænger, den herostratisk berømte Esben Lunde Larsen (V), overtrumfede dog alle i lefleri, da han i januar 2018 påstod, at regeringen var parat til at acceptere 62 mio. svin i Danmark.
Lunde Larsen fremsatte udtalelsen under et besøg på Danish Crowns svinefabrik i Horsens, hvor Danish Crowns topdirektør Jais Valeur tog imod. Lunde Larsen sagde ved den lejlighed:
»Jeg ser jo gerne, at vi producerer dobbelt så mange grise i Danmark, hvis vi kan håndtere det både dyrevelfærdsmæssigt og miljømæssigt. Regeringen har sendt et klart signal om, at vi vil udvikle landbruget til præcisions-landbrug med en mindre miljøbelastning. Det gør vi både med teknologi og med den nye målrettede regulering, som vi lige har landet en aftale om i sidste uge«, sagde Esben Lunde Larsen efter besøget.
Ude af trit med virkeligheden
De tre politikere afslører en foruroligende mangel på viden om den virkelighed, der præger store dele af den vestlige verdens befolkninger, når det gælder forbruget af kød, og ikke mindst kødproduktionens store negative virkninger på klimaet.
Et nyt studie publiceret i Nature understreger, at det er afgørende, at især den vestlige verdens befolkning lægger kosten fundamentalt om. Vi må simpelthen droppe næsten alt vores kød.
»Vi bruger halvdelen af den isfrie jord til landbrug, og hovedparten, et areal, der svarer til Nord- og Sydamerika tilsammen, bruger vi til græssende dyr eller foder til kreaturer. Det er logik for burhøns, at vi ikke kan fælde den skov, som skal optage CO2. Det kan ikke lade sig gøre at brødføde tre milliarder flere ved bare at opskalere fødevaresystemet og fortsætte som hidtil. Det nye studie viser, hvor katastrofalt det vil være,« siger professor Katherine Richardson ved Københavns Universitet, der er blandt 15 internationale forskere, der er udpeget af FN til at skrive den næste »Global Sustainable Development Report«.
Denne udtalelse kom Richardson med til en artikel i Berlingske 14. oktober 2018, hvor hendes professorkollega Jørgen E. Olsen var endnu mere klar i spyttet:
»Jeg er fuldstændigt enig i, at det er afgørende, at vi skærer drastisk ned på kødforbruget for at reducere udledningerne af drivhusgasser. Det, forskere i denne undersøgelse siger, er, at hvis du kombinerer det hele, reducerer madspild, udvikler teknologi og skærer voldsomt ned på kød, så kan vi holde det hele på samme niveau. Det er skræmmende. For selv om man synes, at vi gør alt, hvad vi kan, så kan vi kun lige holde den temperaturstigningskurve, vi er på – og vi skal have den længere ned.«
Jørgen E. Olsen er professor på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.