Landsforeningen Praktisk Økologi (PØ) har modtaget tilsagn om tre mio. kr. over tre år fra VELUX-fonden. Pengene skal bruges til at formidle praktisk viden om at dyrke haver økologisk over hele Danmark. Derfor vil foreningen uddanne 75 haveambassadører, der kan få økologien til at brede sig gennem lokale havenetværk, ved at støtte og rådgive haveejere og have-iværksættere i at dyrke økologisk.
Kampagnen rettes mod parcelhushaver, kolonihaver, skolehaver, byhaver – kort sagt: alle haver. Det fortæller foreningen i en pressemeddelelse 30. april 2013, hvor man bl.a. skriver:
Allerede nu spirer Praktisk Økologis lokale havenetværks frem i mange af landets byer. Fællesskaber, hvor mennesker finder glæde ved at være sammen, hvor praktisk viden, planter og frø kan deles, hvor havelåger åbnes og livet i haven blomstrer.
Praktisk Økologi vil udnytte al det gode potentiale der eksisterer i de danske haver, de skæve, tomme hjørner i byerne og græsplænerne foran plejehjem og skoler. Vi kan alle være med til at gøre vores omgivelser mere mangfoldige og spiselige. Plante frugttræer, bærbuske og dyrke grøntsager. Alle kan være med, og der er hjælp af hente, når du skal anlægge din have, når du skal spire dine frø og når du skal starte din kompost.
”Vi kan se at mange gerne vil gøre noget for deres miljø lokalt, fællesskabstanken blomstrer, og samtidig er interessen for havedyrkning stærkt voksende både i byen og på landet. Vi har brug for at koble vores stressede hoveder fra, og at få en have til at gro er noget mange finder ro i. Men al begyndelse er svær, så i Praktisk Økologi vil vi gerne dele vores viden med alle de gode initiativer rundt om i landet”, siger projektleder Sandra Villumsen fra Praktisk Økologi.
Økologi handler om mere end blot at sige nej til sprøjtemidler og kunstgødning og ja til kompost og øko-grønt. Økologien skal være mere helhedsorienteret og favne mangfoldigheden. Biodiversiteten skal fremmes, og de danske haver er et vigtigt sted at starte. For fuglelivet, for insektlivet, for regnvandet, for æstetikken, for nysgerrigheden og for balancen. Meget kan gøres lige uden for din dør. Skab opmærksomhed og debat, del planter og frø, brug bæredygtige metoder og skab små, rummelige naturmiljøer.