”Kære venner og kære lokalsamfund. Vi oplever et stigende pres på vores nærmiljø og vil gerne invitere til infodag, hvor vi, der er bekymrede for kvaliteten af vores luft, vores vand, vores ejendomspriser og vores helbred kan møde hinanden og lære mere om det hele af nogle dygtige, vidende mennesker fra Miljøforeningen på Tuse Næs.”

Arendse Plesner.

 

Sådan skriver initiativtagerne Arendse Plesner og Svend Aage Larsen, der står bag infomødet, søndag den 18. november 2018 kl. 15.00-17.30 i Kulturhus Gimle, Gl. Stationsvej 12, 4591 Føllenslev på Vestsjælland.

Her er oplægget til mødet:

Er det sundt at bo på landet? Hvordan påvirker det stigende pres fra svineavlerne vores ejendomspriser?

Husejer i Føllenslev: ”Jeg har boet her siden 1996, og siden da er det bare gået ned ad bakke. Man kan næsten aldrig mærke den friske luft fra havet mere.”

Stanken fra de enorme mængder af gylle, der opbevares ved svineindustriens fabrikker, piner og plager naboerne ude på landet. Ofte må hele familier vælge at leve året rundt med hermetisk lukkede vinduer – eller flytte ind til nærmeste by for at undslippe stanken.

Føllenslev er, som mange andre landsbyer i Danmark, umærkeligt blevet omringet af svinefarme i industriel skala. Her er sågar også et biogasanlæg. Så her lugter ofte og her lugter meget, og det ser ud til at blive værre. For svinebønderne udvider. Igen og igen.

• Føler du også, at lugtgenerne er blevet lidt værre for hvert år?

• Har du tænkt på, om det kan være skadeligt for dig selv og din familie at bo tæt på store dyrehold?

• Ved du, hvad husdyr-MRSA kan betyde for dig?

• Er du begyndt at være bekymret for dit drikkevand?

• Har du tænkt på, om du mon kan sælge dit hus, hvis du vil?

• Føler du dig magtesløs overfor de her ting?

Hvor hører svinene hjemme – ude på landet eller i industrikvarterer?

Landbrug er fint, men industriel svineproduktion hører til i industriområder og bør reguleres som industri.

10% af de producerede svin går til hjemmemarkedet, mens vi selv står tilbage med 100% af forureningen. Hverken Christiansborg eller vore politikere siger stop, for der er for mange penge i det. Derfor må vi borgere, der helt fysisk står med miljøpåvirkningerne, selv sige stop.

Så kom med til infomøde og lær mere om det hele og mød andre i dit lokalsamfund, der også vil have vores friske luft, vores landsbyer, huse og haver tilbage.

Miljøforeningen Tuse Næs fører an i lokalsamfundenes kamp for godt liv, stor lykke og masser af velfærd ude på landet. En kamp, der i stigende grad rettes mod de store industrilandbrugs møg, støj og stank.

Vi har inviteret et hold eksperter fra Miljøforeningen på Tuse Næs til at øse af deres viden om, hvordan svineindustrien arbejder lige under vore næser, påvirker luft, jord, vand og mennesker [fx MRSA], og hvordan vi som borgere bedst muligt kan påvirke udviklingen.

Alle med interesse for et renere nærmiljø er velkomne. Det er gratis at deltage. Meld dig gerne til via Facebook eller dette link, så vi ved, hvor mange, vi skal sætte kaffe over til – og tag naboen med! Måske vi selv skal stifte en miljøforening? Vel mødt!

Visited 11 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.