Ejernæs“Det er på tide, at ministerierne opgiver deres forsøg på at kontrollere og styre viden. Et demokrati skal give plads til viden, som udfordrer den gældende politik. Politikerne må øve sig i, at deres beslutninger altid vil blive udfordret af ny viden, og at dette er et sundhedstegn. Det bør samtidig anspore dem til at holde sig ajour med verden. Måske vil det tilmed kunne medvirke til at øge politikernes troværdighed i befolkningen, hvis de åbent anerkender tingenes tilstand i stedet for at tale uden om. Og så må myndighederne slippe kontrollen med sektorforskningen.”

Sådan konkluderer seniorforsker Rasmus Ejrnæs sin kronik “Videnssamfundet skranter” i Politiken 3. januar. Han fortsætter:

“Det er muligt, forskningen udføres for ’deres penge’, men det kan ikke kan være i samfundets interesse, at offentlige myndigheder definerer deres behov anderledes end samfundets behov. Desuden får samfundet mest ny viden for pengene ved at lade forskerne stille de væsentlige spørgsmål selv, naturligvis under ansvar for at spørgsmålene belyser politisk relevante emner.

Hans Chr. SchmidtSektorforskningen skal levere viden og rådgivning til beslutningstagerne, men det er i demokratiets interesse, at alle har adgang til den nyeste relevante viden. Og produktion og deling af viden skal være uafhængig af kortsigtede politiske interesser.”

Troels_Lund_Poulsen_Skamlingsbanken
Troels Lund Poulsen gav anledning til “skovsminke-sagen”.

Undervejs i kronikken omtales ganske detaljeret en stribe groteske eksempler på embedsværkets og politikernes manipulationer og fiflerier med saglige rapporter og faglige notater. Kronikken afslører, hvordan der gennem det seneste årti har udviklet sig en syg kultur, hvor al saglighed og faglighed underordnes den såkaldte “ministerbetjening”.

“Skovsminke-sagen” er et af de mere kendte eksempler, hvor den daværende miljøminister beordrede sine embedsmænd til at forfalske forskernes vurderinger. Den svinestreg fandt sted under daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V), der sidenhen er blev herostratisk berømt for sin usle adfærd i den såkaldte skattesag.

De omtales også sager, der tydeligvis sigter mod den mest miljø- og naturfjendtlige minister i nyere tid, skolelæreren fra Vojens Hans Chr. Schmidt (V), der nåede at sætte sit negative præg på både Miljøministeriet, Fødevareministeriet og Transportministeriet.

Læs hele kronikken her.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.