Svin_Dominic West at Foston demo
Et bredt udsnit af den lokale befolkning omkring Foston-fabrikken har protesteret mod byggeplanerne.

Afslaget på en ansøgning om tilladelse til at opføre en Storbritanniens første industrielle svinefabrikker, der skulle huse 25.000 svin, hilses velkommen af aktivister og dyrevenner. Det skriver farmsnotfactories.org.uk i en pressemeddelelse 24. februar 2015.

Foston-anlægget i Derbyshire har været genstand for hård kritik i en fire år lang kamp, der engagerede berømtheder som skuespiller Dominic West og River Cottage-kok Hugh Fearnley-Whittingstall, der begge stod op imod den planlagte fabrik på grund af dens størrelse. Derbyshire ligger i den engelske region East Midlands, hvor en stor del af Peak District National Park befinder sig. Amtet strækker sig over 2.625 km² og har 981.200 indbyggere.

Svin_helen browning organic pigs
Også i England sværger flere og flere forbrugere til økologisk svineavl som den eneste anstændige måde at producere svinekød på.

Den engelske miljøstyrelse (Environment Agency) har afvist ansøgningen om byggetilladelse Foston-fabrikken fra Midland Svineproducenter med den begrundelse, virksomheden vil være forbundet med risici for menneskers sundhed samt i strid med menneskerettighederne.

I UK er der stigende offentlig bekymring for, at de industrielle intensive svineopdræt kan forårsage stress og sygdom hos dyrene og true menneskers sundhed. Det rutinemæssige overforbrug af antibiotika i disse »fabriks«-landbrugssystemer producerer antibiotikaresistente superbakterier, og virksomhederne forurener også luft og vand.

“Disse fabrikssystemer er grusomme mod svinene”, udtaler Tracy Worcester, der er direktør for organisationen ”Farms Not Factories”, der anbefaler forbrugerne at købe deres svinekød fra rigtige gårde, hvor svinene behandles anstændigt. ”Fabrikkerne udgør også en trussel mod de traditionelle familieværdier hos landmænd, der – selv om de producerer med lavere omkostninger for menneskers sundhed og miljøforurening – har højere omkostninger, hvis de behandler deres svin humant. De kan derfor ikke konkurrere økonomisk med det billige svinekød, der produceres uden dyrevelfærd.”

Svin_Tracy Worcester
Direktør Tracy Worcester fra organisationen mod svinefabrikker er meget begejstret for afgørelsen i Folton-sagen.

Miljøstyrelsens vigtigste begrundelse for at afslå tilladelsen var, at de sundhedsmæssige trusler fra luftforurening og ammoniak, lugtgener og forurening af vandløb udgjorde uacceptable risici. Man vurderede også rettighederne for de mennesker, der bor i nærheden, i forhold til den europæiske menneskerettigheds-konvention.

Jim Davies, der er leder af Foston EF Action Group, fortæller, at de lokale beboere, som havde været næsten enstemmigt imod planen, var enormt lettet. “Efter fire års offentlige høringer står det nu klart, at sagsøgerne har indgivet mangelfulde informationer, og nu bør de opgive dette fejlbehæftede projekt for evigt,” sagde han.

Sue Weston, hvis hus ligger som nabo til den foreslåede fabrik, sagde, at hun var “helt oppe i skyerne” over beslutningen. “Denne industrielle udvikling ville helt ødelægge det lille landsbysamfund i Foston og udsætte uskyldige familier for de ukendte konsekvenser af dette eksperimentelle svinefængsel”.

evr_2D00_pig2Midland Svineproducenter udtalte til BBC, “det synes uundgåeligt, at dette resultat vil give andre myndigheder mulighed for at afvise enhver ansøgning i forbindelse med vores byggeplaner”.

Direktør Tracy Worcester tilføjede: “Justitsministeriet, der driver et kvindefængsel i Foston mindre end 150 meter fra det foreslåede fabriksområde, har også indsendt en række klagepunkter. Nu har Miljøstyrelsen lyttet, og det er på tide, at Midland Svineproducenter trækker deres ansøgning tilbage og giver lokalbefolkningen sikkerhed for fred i sindet.”

Folkelig modstand mod danske svinefabrikker ses som en trussel mod hele landbruget

I en sag om udvidelse af en stor svinefabrik i Næstved Kommune har et  flertal i kommunalbestyrelsen rettet sig ind efter massive bebeoerprotester. Landbrugstoppen, derimod, er klar til at blæse på alle andre hensyn end de økonomiske, som driver den pågældende svinefabrikant.

lars_hvidtfeldt_cheminova
Godsejer Lars Hvidtfelt fra Landbrug & Fødevarer opfordrer til at blæse på de folkelige protester mod store svinefabrikker.

Lars Hvidtfelt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, appellerer til lokalpolitikerne i Næstved om at vise lederskab og tænke på erhvervsudviklingen:

“Det er forfærdeligt, at politikere sætter fagligheden og lovgivning over styr til fordel for følelser og folkestemning. Hvis politikerne i Næstved ikke viser lederskab, så er det en alvorlig situation, for så risikerer man også andre steder, at landmændene ikke kan få lov til at producere, selvom der er taget hensyn til miljø og naboer.”

Visited 5 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.