At spise plantebaserede fødevarer som bønner og linser er bedre for miljøet end at dyrke kæmpearealer med hvede til produktion af svinekød. Foto: gylle.dk

En ny undersøgelse viser, at skift til plantebaserede fødevarer som linser, bønner og nødder kan hjælpe med til “drastisk” at reducere de klimatiske virkninger af ​​mange års CO2-udslip. Det skriver Maeve Campbell den 8. september 2020 for Euronews.

Journalist Maeve Campbell.

Forskningen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability, fremhæver, hvorfor vores forbrug af kød er så dårligt for miljøet. Resultaterne peger på, at alternativer i form af øget vegetationsgenvækst og en mere plantebaseret kost, kan fjerne mellem 9 og 16 års globale CO2-udledninger af fossile brændstoffer.

Mængden af ​​plads, der er nødvendig for at dyrke mad, der kommer fra dyr, udgør 83 procent af jordens landbrugsjord. Så den store mængde jord, der er nødvendig for både at opdrætte og fodre dyr, betyder, at oprindelig vegetation ryddes, og økosystemerne ikke kan fungere. I skarp kontrast hertil står, at en voksende andel af planteproteiner som mad f.eks. linser og bønner give os vigtige næringsstoffer ved hjælp af en lille brøkdel af de jordområder, der kræves for at producere kød og mejeriprodukter.

Undersøgelsen ser på steder, hvor ændring af hvad folk dyrker og spiser, kan frigøre plads til økosystemer til at regenerere, hvilket modvirker CO2-udslip i processen.

Hvor ville reduktion af kødforbrug have den største indvirkning?

Matthew Hayek, NYT. Foto: researchgate

“Det største potentiale for genvækst af skov og de klimafordele, det medfører, findes i lande med høj indkomst og mellemindkomst, steder hvor nedskalering af produktionen af arealslugende kød- og mejeriprodukter vil have relativt mindre indflydelse på fødevaresikkerheden,” siger Matthew Hayek, hovedforfatter til undersøgelsen og adjunkt ved New York University Department of Environmental Studies.

”Vi kan forestille os at ændre vores spisevaner til arealvenlige kostvaner som et supplement til at skifte energi snarere end som en erstatning,” fortsætter Hayek.

“Gendannelse af naturlige skove kunne købe en meget tiltrængt tidsfrist for landene til at ændre deres energinet til en vedvarende, fossilfri infrastruktur.”

Læs hele den originale undersøgelse her.

Visited 17 times, 7 visit(s) today

Kommentarer

  1. Problemet ved en ren vegetabilsk kost er, at det menneskelige fordøjelsessystem er konstrueret til et fødeindtag, der er blandet af vegetabilske og animalske produkter, derfor er det er vanskeligt for mennesker af få dækket deres behov for proteiner, af en ren vegetarisk kost.

    Når man laver vegetabilsk mælk, kød o.s.v., så skal de vegatabilske råvarer gennem en lang række processer for ligne og smage som kødprodukter, og det medfører et stort energiforbrug og en masse affaldsprodukter.

    Det vil være mere relevant at argumentere for, at vi mennesker bør skære ned på vores kødforbrug, de fleste spiser flere hundrede gram kød om dagen, og vi kan fint få dækket dækket vores behov for kød-proteiner, hvis vi nøjes med at spise 25 gram kød om dagen.

  2. John Hansen

    Der er ingen der har bedt om at få noget surrogatkød. Spis de tørrede og friske bønner og andre bælgfrugter som de er. Ang. mælken, så er det minimalt hvad f.eks. havremælk er blevet udsat for. Men et kødindtag på 25 gram er da et kæmpeskridt i forhold til nu. Kom igang. Man dør ikke af det. Der er ovenikøbet sundhedsfremmende konsekvenser forbundet med en vegetarisk livsform. :)

  3. I kød er der nogle mineraler og sporstoffer, som man slet ikke får gennem en ren vegetarisk kost, og vi mennesker har bedst af noget mad der ikke er processeret. Og der er ikke nogen evidens for, at vegetarer har et bedre helbred og lever længere, end dem som spiser en sund og varieret kost, med mange grøntsager og et beskedent indtag af animalsk protein.

    Men mange danskere spiser sig ligefrem mætte i animalske proteiner, og det er decideret usundt, og et stort indtag af animalsk protein er muligvis årsagen til flere af de såkaldte folkesygdomme, som er meget udbredte blandt danskerne.

Skriv en kommentar