Som en af verdens førende eksportører af hvede, majs og vegetabilske olier sendte Ukraine meget af sit korn til internationale markeder før krigen. Foto: Raphael Rychetsky/Unsplash

Slovakiet har sluttet sig til Polen og Ungarn i forsøget på at standse importen af ​​korn og andre landbrugsprodukter fra Ukraine for at beskytte lokale bønder mod den overflod af korn, der kommer fra deres kriseramte nabo. Det drastiske skridt, som Polen og Ungarn bebudede i weekenden, og som Slovakiet tilsluttede sig i mandags, fik øjeblikkelig kritik fra Bruxelles, mens reaktionen fra Kiev afslog en mere forsonende tone

Det skriver Felix Richter for statista.com 18. april 2023.

“Det er vigtigt at understrege, at handelspolitik er af EU’s eksklusive kompetence, og derfor er ensidige handlinger ikke acceptable,” sagde en talsmand for Europa-Kommissionen i en e-mail-erklæring. “I sådanne udfordrende tider er det afgørende at koordinere og tilpasse alle beslutninger inden for EU,” tilføjede erklæringen.

I mellemtiden udtrykte det ukrainske ministerium for landbrugspolitik og fødevarer sin beklagelse over Polens beslutning om at begrænse landbrugseksporten fra Ukraine, samtidig med at man understregede sin vilje til at finde en gensidigt fordelagtig løsning. “Vi forstår, at polske landmænd er i en vanskelig situation, men vi understreger, at ukrainske landmænd er i den sværeste situation lige nu,” sagde ministeriet i en erklæring, der konkluderede, at “krisen burde få vores lande til at samarbejde endnu tættere i alle sektorer for at løse den grundlæggende årsag til disse problemer – russisk aggression.”

Som en af verdens førende eksportører af hvede, majs og vegetabilske olier sendte Ukraine meget af sit korn til internationale markeder før krigen, især i Nordafrika og Asien. Efter Ruslands invasion af Ukraine blev nogle af landets Sortehavshavne midlertidigt blokeret, hvilket dog medførte, at store mængder (billigt) ukrainsk korn blev tilbage i nabolande som Polen, Ungarn og Rumænien. Det resulterende overudbud førte til faldende priser, hvilket forårsagede betydelige økonomiske vanskeligheder for lokale bønder.

Blandt EU’s største landbrugsproducenter importerer især Polen og Rumænien selv typisk lidt eller intet korn fra Ukraine. Ifølge data fra FN’s Comtrade-database ændrede det sig dramatisk i 2022, da ukrainsk korneksport til Rumænien, Polen, Ungarn og Slovakiet steg fra i alt 24 millioner dollars i 2021 til 2,4 milliarder dollar sidste år.

Bannerbillede: Høst. Foto: Meric Tuna/Unsplash

One Comment

  1. kim houmøller

    Hvad kostede det ikke E.U. at Polen blev medlem?

Skriv en kommentar