Skovrejsningen har fået vind i sejlene. Grøn Trepart eller ej – folk vil ikke vente på slagsmålet mellem de genstridige landmænd og regeringen – så landet over er kommuner og regioner og private i fuld gang med at realisere planerne om mere skov i Danmark
Musik, mad og masser af mennesker – der var autentisk NorthSide-stemning da hundredvis af aarhusianere plantede ny skov sydvest for byen – og samme feststemning prægede folk i Himmelev nord for Roskilde, hvor 130 børn og voksne i samme uge håndplantet træer og fejret, at Himmelev Skov nu er vokset med en ny omgang folkeskov. Læg dertil, at Region Sjælland har besluttet, at fra 2025 vil der blive plantet et træ for hvert nyfødt barn i Region Sjælland – en gave til både klima og fremtidige generationer.
Lørdag 9. november 2024 greb flere hundrede aarhusianere skovlene og plantede de første 1000 træer i et nyt skov- og naturområde syd for Vilhelmsborg, en hovedgård 9 kilometer sydvest for Aarhus. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.
Projektet er et samarbejde mellem festivalen NorthSide, Aarhus Kommune og Den Danske Klimaskovfond. Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus var også med for at blive klogere på, hvordan sådan et samarbejde kan inspirere til flere grønne områder i resten af landet.
De 10 hektar skov, som NorthSide finansierer, bliver en del af et 300 hektar stort naturprojekt, hvor Aarhus Kommune omdanner tidligere landbrugsjord til ny natur. Formålet er at give aarhusianerne nem adgang til gode oplevelser under åben himmel samtidig med, at grundvandet bliver beskyttet, biodiversiteten øget og mere CO2 bliver bundet i området.
Hvem er de to partnere
Klimaskovfonden understøtter Danmarks klimaindsats gennem klimaprojekter over hele landet, hvor vi bruger naturens egne metoder til at opfange og lagre CO2. Helt konkret støtter vi projekter, hvor vi rejser ny skov og udtager kulstofrige lavbundsarealer, som omdannes til natur- og vådområder. Det er til gavn for klimaet og til glæde for dem, der bor i nærheden. Projekterne finansieres af bidrag fra private til klimaindsatsen. Du kan være med til at plante mere skov. Ved at give bidrag til den danske klimaindsats, sikrer du, at vi kan rejse ny skov, der fjerner CO2 fra atmosfæren.
Festivalen NorthSide er Danmarks mest bæredygtige festival og arbejder dedikeret på konstant at løfte barren med nye, bæredygtige initiativer. Blandt de mange tiltag kan nævnes, at al mad er plantebaseret og økologisk, og at kildevand på flaske ikke findes. Derudover var NorthSide i 2022 den første store festival i verden, der blev afholdt med brug af 100 % grøn strøm.
Folkeskoven ved Himmelev vokser
Udvidelsen af Himmelev Skov nord for Roskilde blev onsdag 13. november folkeligt og festligt indviet, da over 130 børn og voksne håndplantede de sidste af de i alt ca. 65.000 træer og buske, der udgør den nye del af folkeskoven på et 40 hektar stort areal – svarende til 56 fodboldbaner – hvor også åbne sletter og vådområder pryder området.
Fem hektar af skoven er indrettet særskilt som temabaseret folkeskov med skovbadning som fokus. Skovbadning skal ikke forstås som, at man bader i vand i skoven, men derimod at man bader i skovens atmosfære, og at skoven optages gennem sanserne.
”Det handler altså om at være mentalt til stede i naturen og bruge sine sanser. Lægge mærke til lydene, lyset, dufte og mærke omgivelserne,” siger CEO Kim Nielsen fra skovrejsnings NGO’en, Growing Trees Network som hjælper etablering af nye Folkeskove.
”Vi ved, at skove kan berige os på så mange forskellige måder, og når man tager i skoven for at skovbade som en slags mindfulness med fokus på nærvær og øje for den smukke natur, vil man kunne opleve følelsen af taknemmelighed og overskud,” supplerer formand Lars Heiselberg Vang Jensen fra Growing Trees Network, som sammen med Roskilde Kommune, HOFOR, Naturstyrelsen og Toyota Danmark har været med til at stå for skovrejsningen.
Som en del af skovrejsningen har Naturstyrelsen bl.a. skabt nyt vandmiljø med små søer ved at lukke for gamle dræn. Desuden løb en bæk tidligere i et underjordisk rør, der nu er åbnet op på et over 300 meter langt stykke, så vandløbet igen bliver en kilde til natur og oplevelser.
Et træ for hver en nyfødt
For borgere i Region Sjælland, der har en lille ny på vej eller går med planer om familieforøgelse, venter der fra årsskiftet en anderledes velkommen til verden-gave til gavn for klimaet. Fra 2025 vil regionen nemlig plante et træ for hver nyfødt, der bliver født i Region Sjælland, for på den måde at skabe mere skov og flere grønne områder samt styrke biodiversiteten.
Det sker i samarbejde med Klimaskovfonden med projektet ’Børnenes Skove’, som regionens Udvalg for Grøn omstilling, bæredygtighed og miljø netop har bevilget to millioner kroner til over de næste fem år. Det vil årligt betyde, at der plantes ca. 6.500-7.000 træer, som i hele perioden vil blive til ca. 15 hektar ny skov – eller hvad der svarer til 21 fodboldbaner.
– Det er vigtigt for os at investere i fremtidens generationer, og vi får nu en meget synlig og konkret indsats inden for bæredygtig udvikling. Skovrejsning er et vigtigt bidrag til at reducere CO2-udledningen, og samtidig kan vi medvirke til at skabe offentlige skovarealer med plads til leg, opdagelse og læring for særligt vores yngste borgere, siger Bruno Jerup, formand for Udvalget for Grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland.
Skovrejsning skal bidrage til leg og læring
Projektet ’Børnenes Skove’ ledes af Klimaskovfonden. Træplantningen vil ske på offentlige arealer og i samarbejde med de kommuner i regionen, som indgår i et partnerskab med Klimaskovfonden.
Forventningen er, at de første træer vil blive plantet i løbet af foråret 2025. Det vil bl.a. foregå i form af “plant-et-træ”-begivenheder, hvor børn og familier kan få jord under neglene og opleve værdien af at plante deres eget træ. Ambitionen er, at disse nye skovområder vil fungere som “levende klasseværelser,” der kan styrke kommende generationers forståelse for klima og natur.
Tak for lyspunktet