Aktivister blokerer dansk-polsk fossilgasledning

Klimaaktivister har natten til den 5. januar 2020 besat en privat landejendom uden for den lille by Everdrup på Sydsjælland. Ejendommen, og grunden den ligger på, er en central brik i det statslige selskab Energinets planer for Baltic Pipeline, der fra 2022 skal sende fossilgas tværs over Danmark.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra gruppen bag protesten.

Lokale beboere og aktivister fra Baltic Pipe Nej Tak! har siden, Baltic Pipeline-projektet fik den afgørende myndighedstilladelse i oktober 2018, protesteret mod opførelsen af ny fossil infrastruktur i Danmark med henvisning til projektets klimaskadelige effekt.

“Energinet spinder os ind i et fossilt energinet, som det bliver dyrt at vikle os ud af igen. Vi besætter ejendommen, fordi regeringen ved at give myndighedstilladelsen viser, at den ikke tager klimaudfordringen alvorligt. Vi bliver så længe det er nødvendigt for at forhindre projektet”, siger Morten Maler, der er talsperson for gruppen af danske og internationale aktivister, som nu befinder sig på den eksproprierede ejendom.

Pengene som bliver brugt på at bygge Baltic Pipe er spildt. De burde være brugt til at reducere energiforbruget og investere i reel vedvarende energi. Den danske stat har planer om at bruge syv milliarder kroner på Baltic Pipe, hvilket blandt andet omfatter en ny stor gasrørledning på tværs af Danmark og altså også opførelsen af en kompressorstation nær Everdrup. EU har lovet to milliarder kroner til projektet. Projektet samfinansieres desuden med det polske gasselskab Gazsystem, der beskriver fossilgas (også kaldet naturgas) som et skridt på vejen mod grøn omstilling. De lokale beboere og aktivister er uenige:

Byggeriet er  uforeneligt med Parisaftalen og folketingets aftale om en ny klimalov, der indholder en aftale om at tage internationalt ansvar.

“Fortsatte investeringer i fossil infrastruktur strider mod både de danske klimamål og mod Parisaftalen. Baltic Pipe vil fastlåse vores samfund i brugen af gas de næste 50 år. Hvis projektet ender, som den spinkle økonomiske succes Energinet forudser i deres økonomiske overslag, så skyldes det jo, at Polen fortsætter med at afbrænde fossile brændsler til skade for klimaet. Alt imens den nye danske regering pynter på det hjemlige CO2-regnskab, bygger den en fossil infrastruktur, som modarbejder den grønne omstilling i vores nabolande. Det er vanskeligt at legitimere”, udtaler Bodil Signe Wedele fra Baltic Pipe Nej Tak.

Den socialdemokratiske regering gik til valg på at ville være den grønneste regering nogensinde, men alligevel investerer den nu i olieudvinding og ny infrastruktur til fossil energi.

“Baltic Pipe er i modstrid med regeringenspartiets valgløfter, og efter talrige forsøg på at få klimaministeren i tale har vi nu valgt at tage sagen i egen hånd. Vi har fået nok af at appellere til politikernes forståelse. Med vores besættelse blokerer vi for det dansk-polske gaseventyr, allerede inden det kommer i gang. Fossilgas er et levn fra fortiden og bør ligesom andre fossile brændsler blive i jorden. Det sikrer vi nu – en dag ad gangen”, siger Morten Maler

For yderligere information, kontakt:

Bodil Signe Wedele, talsperson for Baltic Pipe Nej Tak!, Tlf. +45 71541764

Morten Maler, talsperson for aktivisterne i den besatte ejendom, tlf. +45 71536022

Allan Sanhof, nabo til kompressorstationen i Everdrup, tlf. +45 61208957 konpressorstationen i Everdrup, tlf. +45 61208957

Baggrund og andre kilder:

Jacob Sørensen, Researcher i NOAH, Baggrund om Baltic Pipeline projektet, tlf. 6199 1865 (noah.dk/balticpipe.dk/balticpipe)

Stine Krøijer, Lektor på Københavns Universitet, baggrund om klimaaktivisme i Danmark og modstanden mod Baltic Pipeline

Comments

comments

En kommentar til Aktivister blokerer dansk-polsk fossilgasledning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.