Mere end 1,6 millioner borgere i EU har skrevet under for at stoppe pelsbranchens udnyttelse af mink og ræve én gang for alle. Derfor stopper storstilet underskriftindsamling to en halv måned tidligere end beregnet
Mink lever hele deres liv i små bure. I naturen er de vilde dyr vant til at færdes over flere kilometer, hvor de svømmer, jager, parrer sig og leger. Nu har 1,6 millio0ner borgere i EU skrevet under for at få forbudt pelsavl.
Det skriver World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse, den 1. marts 2023.
På grund af den overvældende tilslutning til borgerinitiativet ‘Fur Free Europe’, stopper 84 organisationer i EU nu deres underskriftindsamling, mindre end 10 måneder efter den startede.
Oprindeligt skulle den løbe indtil 18. maj i år, men allerede 1. marts lukker indsamlingen med 1.635.000 millioner underskrifter som resultat.
“Det er overvældende så stor tilslutning, der har været til vores call to action, og med langt mere end den påkrævede million underskrifter er EU Kommissionen nu forpligtet til at tage sagen op”, siger Esben Sloth, programchef i World Animal Protection, der er én af de mere end 80 organisationer bag indsamlingen.
“Med underskrifterne i hånden har vi større chance for at presse EU-Kommissionen til at indføre et samlet forbud for hele EU. Det vil ikke kun være et kæmpe fremskridt for dyrevelfærden, men også gavne miljøet,” fastslår Margrete Auken.
Også blandt de danske politikere i Europa Parlamentet er der begejstring for, at så mange borgere bakker op bag et forbud mod pelsbranchens udnyttelse af mink, ræve og mårhunde, der i mange år har lidt under uacceptable forhold i små bure, der på ingen måde kan opfylde dyrenes naturlige behov.
”Det gør vores arbejde meget lettere, når der er så stor opbakning fra borgerne i EU, der ikke vil acceptere, at dyr bliver behandlet så elendigt, som pelsbranchen desværre har gjort i årevis,” siger Margrete Auken (SF), der sidder i Europa Parlamentets arbejdsgruppe i forbindelse med borgerinitiativet ’Fur Free Europe’:
“Med underskrifterne i hånden har vi større chance for at presse EU-Kommissionen til at indføre et samlet forbud for hele EU, og det vil ikke kun være et kæmpe fremskridt for dyrevelfærden, men også gavne miljøet,” fastslår Margrete Auken.
“Hvis vi afleverer vores underskrifter, mens Kommissionen alligevel er i arbejdstøjet, er der endnu større muligheder for, at vi kommer igennem med vores krav om et generelt forbud mod pelsavl i hele EU. Og jeg tror faktisk også, at der er gode chancer for, at vi kan få indført et importforbud oveni. Dermed bortfalder enhver diskussion om, at pelsproduktionen flytter til udlandet med dårligere dyrevelfærd til følge,” siger Esben Sloth.
I 2021 fik et lignende borgerinitiativ, under parolen ‘End The Cage Age’, EU Kommissionen til at love, at de ville arbejde for at afskaffe bure og tremmer i landbruget, da 1,4 millioner skrev under i protest mod bure og tremmer i landbruget.
Det er blandt andet det som Kommissionen arbejder på i forbindelse med den kommende dyrevelfærdslov, der skal gælde for hele EU. EU Kommissionen har i snart to år arbejdet på en ny dyrevelfærdslov, som forventes at være færdig i efteråret 2023.
Bannerbillede: Ræv. Foto: Zdenek Machacek/Unsplash
Jeg har en bekendt i min omgangskreds og havde besøg af ham.
Jeg udtrykte min afsky for minkavl. Det slap jeg ikke godt fra.
Han er opvokset på en minkfarm i Nordjylland og havde kun ros til mink industrien. Minkene har det så godt og meget bedre end i Rusland hvor de kun har 1/3 af pladsen sammenlignet med Danmark. Jeg bakkede ud af denne debat hurtigst ellers var vi blevet uvenner.
Debatten er typisk – når jeg kommer i dialog med landmænd eller Venstrefolk.
Den måde vi gør tingene på i dansk landbrug er den helt rigtige. Bliver vi pålagt begrænsninger flytter produktionen til udlandet og der er alting meget værre.
Derfor er vi også nødt til at have international lovgivning til at stoppe galskaben. Venstre som landbrugets beskytter og del af regeringen vil hindre alle nationale bestræbelser på at hæve standarderne,både natur- og miljømæssigt men også dyrevelfærdsmæssigt.
Nedlæg så minkdyravlen, inden det bliver for sent.