Socialdemokraten Dan Jørgensen er en af de politikere, der markedsfører Danmark som det førende grønne land globalt. Pressefoto: Ulrik Jantzen

EU’s økologiske hæderspriser består af otte priser fordelt på syv forskellige kategorier. De hædrer forskellige aktører i den økologiske værdikæde, der har udviklet et fremragende, innovativt, bæredygtigt og inspirerende projekt, der skaber reel merværdi for økologisk produktion og forbrug.

Men ikke en eneste pris er gået til Danmark. Det passer dårligt med det selvtilfredse glansbillede, som mange politikere og lobbyister ynder at holde op som billedet af Danmark som verdens førende grønne nation.

Andre grønne priser

En anden fordom, der stædigt fastholdes i store dele af offentligheden, er påstanden om den store prisforskel mellem ikke-økologiske varer og de økologiske. En stikprøve refereret af Tænk i 2020 viste angiveligt, at ved køb af 21 basisvarer kostede det 39 procent mere at købe økologiske varer end konventionelle. Ejendommeligt nok har det ikke været muligt i dag at finde den originale undersøgelse, men et overfladisk pristjek afslører, at basisvarer som kartofler, sukker og smør ofte sælges billigere i den økologiske kvalitet end i den kemiske.

Læserne er velkomne til at poste deres egne eksempler på prisbillige økovarer som kommentarer til denne side.

Sukker, kartofler eller smør – økologisk kvalitet koster det samme eller endog mindre end de kemibaserede produkter. Privatfotos fra efteråret 2023

Bannerbilleder: De billigste, økologiske æbler, er dem, man selv dyrker. Privatfoto

Visited 16 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

  1. HolgerØster Mortensen

    – intet er bedre end et friskplukket Ingrid Marie en frostklar morgen… fra egen have…

  2. Ole Larsen

    Øko kød ofte meget dyrere end ikke øko. Eks. kyllinge brystfilet ca 65-125/kg mod øko samme godt 405/kg. Julemedister 24/kg mod øko samme 114/kg. Rema 1000

    • Først skal vi være enige om, at prisen på en vare som oftest ikke har meget med værdien eller produktionsomkostningerne at gøre, men snarere hvor salgbar varen er.

      Dernæst har antallet af forbrugere, der indtager mindre kød/mælk været stigende ligesom forbruget af økologiske varer.
      Eller kort, flere køber ind efter devisen lidt, men godt.

      En af grundene er at animalske produkter forurener uforholdsmæssigt meget og fra naturens side ikke indeholder noget som let kan findes i en kost uden kød, mælk og æg, og det uden den negative påvirkning som et, dansk “normalforbrug” af animalske fødevare forårsager.

      Generelt er kød, mejeriprodukter, sukker, tobak og alkohol ganske langsomt gået fra at være kostbare, sjældne og vanskeligt tilgængelige til at vi efter ønske kan forbruge dem alle sammen hver dag.
      Det har ikke været omkostningsfrit for miljøet, vores helbred og udgifterne til sundhedsvæsenet.

      Der er en ganske fornuftig grund til at der for få generationer siden var forskel på daglig kost og festmad, eller som min fynske mormor sagde, gildesmad:)

Skriv en kommentar