Proprietær og slotsherre Flemming Fuglede Jørgensen påstår nu, at glyfosat ikke er mere skadeligt end rødvin, rødt kød og kaffe. Han er også formand for protestlobbyisterne i Bæredygtigt Landbrug.

Protestorganisationen Bæredygtigt Landbrug har lanceret en ny vildledningskampagne, der skal skabe forvirring og usikkerhed omkring giftigheden af den aktive ingrediens i sprøjtegiften Roundup.

I Politiken 26. oktober 2017 påstod organisationens omdiskuterede formand proprietær Flemming Fuglede Jørgensen, at Roundup er “lagt for had i visse kredse. Det er skadeligt, siger nogle. Det kan være kræftfremkaldende, siger andre. Det er rigtigt. Næsten alt kan være giftigt og kræftfremkaldende, når det anvendes forkert eller i for store doser. Vi skal jo ikke drikke Roundup. Vi drømmer heller ikke om at forbyde rødvin og rødt kød, der ligger i samme kategori af kræftfare som Roundup. Det er jo ting, vi direkte putter i munden. Vi forbyder heller ikke salt, selv om det i tilstrækkelig store mængder kan anvendes til at begå selvmord med.”

Professor Nina Cedergreen, KU.

Protestformanden tager en professor i miljøkemi ved Københavns Universitet som gidsel for sine påstande. Hun hedder Nina Cedergreen og drages ind i kampagnen med denne støtteerklæring, som hun hævdes at have afgivet: »Selvfølgelig er alle kemikalier farlige, hvis du indtager det i tilstrækkeligt store mængder. På samme måde som du dør af kaffe, hvis du drikker for meget. Men du skal altså drikke direkte af flasken med Roundup, før du risikerer at tage skade.«

Sprøjtegiften er overalt

Protestformanden og professoren får debatten til at handle om at drikke Roundup, mens kritikkerne taler om den snigende forurening med aktivstoffet glyfosat, som rammer høj som lav, spædbørn såvel som voksne, dyr, fugle, fisk og frøer. I dag er sprøjtegiften påvist overalt i miljøet, men også i børns urin, i fars øl, i mors hvidvin, i mel, i brød osv. osv. Læg dertil FN-organisationen WHO’s kræftadvarsel, der har skabt stor furore.

Imidlertid er det ikke kun kræftrisikoen, men selve den påtvungne kontaminering der får flere og flere forbrugere, og ikke mindst småbørnsforældre til at stille skarpt på argumentationen fra lobbyister som Fuglede og Cedergreen.

Tvinger Fuglede rødt kød i vegetarer?

I Politiken 28. oktober 2017 formulerer Gunver Bennekou fra Roskilde denne bekymring:

“I torsdagens avis hævder Flemming Fuglede, formand for Bæredygtigt Landbrug, at Roundup ikke er farligere end rødvin og rødt kød. Jeg har lært, at man skal i dialog med dem, man ikke er enig med. Så jeg håber, Flemming Fuglede vil svare mig på følgende:

Serverer du rødvin for babyer, for børn, for gravide?

Tvinger du folk, som ikke ønsker rødvin eller rødt kød, til at drikke rødvin og spise rødt kød?

Der er stor forskel på, hvad oplyste folk selv vælger at udsætte sig for, og hvad det er rimeligt, at landbrugets anvendelse af sprøjtegifte skal udsætte mennesker, store som små, og vores alle sammens natur og miljø for. Vi bør tage indikationerne om glyphosat og Roundups skadelige effekter alvorligt og få det udfaset.”

Visited 5 times, 5 visit(s) today

Comments are closed.