“DET ER SIMPELTHEN en illusion og et vælgerbedrag at løbe rundt med en fortælling om, at fødevareproduktion i en moderne verden kan klares uden brug af kemi og gødning. Og disse basale værktøjer skal erhvervet og dets udøvere naturligvis kæmpe for at have til rådighed.”
Chefredaktør Jacob Lund-Larsen, Effektivt Landbrug.

Chefredaktør Jacob Lund-Larsen har denne ledende artikel i fagbladet Effektivt Landbrug den 1. december 2018. Vi bringer den med tilladelse fra skribenten.

Fødevareministeren mener, at landbruget ikke skal kæmpe for at få pesticidafgiften fjernet. Men det er helt forkert. Naturligvis skal landbrugserhvervet kæmpe for erhvervets ret til at producere med de godkendte midler og nødvendige næringsstoffer, der findes.

DET VAR EN spændende debat, der udspillede sig i denne uge i Aabybro. Her stillede Landbrug & Fødevarers travle formand Martin Merrild op. Og det samme gjorde Danmarks miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. At de sådan møder op og bruger en aften sammen med 100 landmænd er rosværdigt.

MERE BETÆNKELIGE BLIVER vi, når vi kan konstatere, at fødevareministeren advarer landbruget imod at kæmpe for at få pesticidafgiften fjernet. Man skal i landbruget samtidig holde op med at stille spørgsmål ved, om kvælstof skader vores natur. I stedet skal kræfterne bruges på at gøre sig lækker over for befolkningen. Og det gør man ikke ved at argumentere for at få afgiften på pesticider fjernet. Mener altså ministeren.

Bør miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen gå foran og fortælle danskerne bredt, at landbrugets brug af pesticider ikke skader miljøet, og at tingene er under kontrol?

DET LYDER måske alt sammen ganske tilforladeligt. Men tænker man lidt over argumentationen, og trækker en tråd til andre erhvervsgrupper, der kæmper for sine interesser, bliver det interessant. For naturligvis skal landbrugserhvervet kæmpe for erhvervets ret til at producere med de godkendte midler og nødvendige næringsstoffer, der findes. Sygeplejersker og skolelærere kæmper jo også for deres erhverv og kræver ændringer. Også selvom denne kamp – f.eks. om løn og arbejdsforhold – måske ikke er populær i befolkningen. En ressortminister vil da ikke sige til disse erhvervsgrupper, at de skal stoppe med at kæmpe for egne rettigheder, fordi dele af befolkningen er imod.

AT KÆMPE FOR at få fjernet pesticidafgiften, som ingen andre har, er naturligvis ikke en sag, landbruget skal opgive. Og det er i grunden forbløffende at høre Ellemann-Jensen fortælle landbruget, at de skal opgive denne kamp. Han burde, måske om nogen, gå ud og fortælle danskerne bredt, at landbrugets brug af pesticider ikke skader miljøet, og at tingene er under kontrol. Statslig endda.

PÅ SAMME VIS er det besynderligt, at en minister, der har landbruget under sig, vedholdende italesætter kvælstof som et problem. Kvælstof er en forudsætning for en sund og vedholdende fødevareproduktion. Et simpelt fundament for de talrige fødevarer, vi og vores børn dagligt indtager. I princippet for at kunne opretholde livet. Kære minister, måske er det dig, der skal til at ændre kampplads, emner og ordlyd.

Sådan en hvedemark kan danske landmænd ikke præstere uden brug af kemi og gødning, mener chefredaktøren på Effektivt Landbrug.

DET ER SIMPELTHEN en illusion og et vælgerbedrag at løbe rundt med en fortælling om, at fødevareproduktion i en moderne verden kan klares uden brug af kemi og gødning. Og disse basale værktøjer skal erhvervet og dets udøvere naturligvis kæmpe for at have til rådighed. Og det kan ministeren også roligt indstille sig på, landbruget fortsætter med. Hurtige replikker, der tager sig godt ud i medierne, får man altså ikke sunde fødevarer ud af i den virkelige verden.

Visited 9 times, 4 visit(s) today

Comments are closed.