DanJorgensen2

HansChrSchmidtHans Chr. SchmidtErlingBonnesen

 

 

 

 

 

 

 

De svineglade politikere er fra venstre Hans Chr. Schmidt (V), Erling Bonnesen (V) og fødevareminister Dan Jørgensen (S).

 

Den tyske slagterigigant Tönnies Fleisch har for alvor bidt sig fast i Danmark og ekspanderer nu så hurtigt, at selskabet udgør en reel trussel mod de danske slagterier, fordi tyskerne opkøber en stadig større andel af de danske slagtesvin i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten 24. marts.

Den tyske trussel stiller svineglade danske politikere som f.eks. Erling Bonnesen (V), Hans Chr. Schmidt (V) og fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en vanskelig situation.  Hvis de får held til at øge mængden af danske slagtesvin med de foreslåede 10 procent, så bliver gyllen et dansk problem, mens jobgevinsten og overskuddet ved slagtningerne kan tilfalde tyskerne.

TönniesFleischNye opgørelser viser, at Tönnies danske datterselskab i 2013 øgede antallet af slagtninger med 25 pct. til næsten 1,5 mio. grise. Dermed er Tönnies allerede nu nummer tre i Danmark målt på antal slagtninger, og meget tyder på, at den tyske koncern i år eller næste år kommer tæt på andenpladsen. Selskabets slagteri i Brørup i Sydjylland har netop søgt om miljøtilladelse til at udvide produktionen med yderligere 20 pct. til 36.000 slagtninger om ugen – det svarer til en kapacitet på omkring 1,8 mio. slagtninger årligt.

»Efter den seneste tids vækst har vi nu ramt vores kapacitetsloft, men vi ser naturligvis løbende på muligheder for at udvikle virksomheden yderligere,« siger Jann Jensen, direktør for Slagteriet Brørup,  til Jyllands-Posten. Slagteriet har siden 2005 været ejet af Tönnies Fleisch.

Jann Jensen ønsker ikke at oplyse nærmere om udvidelsesplanerne og lægger ikke skjul på, at virksomheden følger princippet om, at »den, der lever stille, lever godt«. Han oplyser, at selskabets omsætning i 2013 har fulgt væksten i slagtningerne og er øget 25 pct. (dvs. til knap 2 mia. kr.). Jann Jensen fortæller, at selskabets store markeder er Tyskland, Japan, USA og Kina.

Danish Crowns chefanalytiker, Karl Christian Møller, har tidligere fremført i Jyllands-Posten, at »nogle af de mindre slagterier har valgt at ekspandere ved at købe grise til tabsgivende priser. De vil udnytte deres kapacitet for enhver pris, hvilket er tydeligt i regnskaberne«.

For Danish Crown er det imidlertid yderst alvorligt, at den tyskejede konkurrent erobrer en stadig større del af slagtningerne i Danmark. Danish Crown har de seneste år lukket en lang række danske slagterier og fyret flere tusinde medarbejdere, fordi koncernens årlige slagtninger i Danmark siden 2003 er faldet fra 20 mio. til 15 mio.

Størstedelen af dette fald skyldes, at de danske landmænd eksporterer stadig flere levende smågrise til især Tyskland, og det har reduceret det årlige antal slagtninger i Danmark fra 22,6 mio. til omkring 19 mio. grise. De seneste to år har det totale antal slagtninger i Danmark været nogenlunde stabilt. Til gengæld trues Danish Crown nu af den tyske slagterikoncern, som æder markedsandele i et højt tempo. I januar meddelte Danish Crown, at der skal fyres yderligere 350 på selskabets slagterier.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.