Så ruller milliarderne til minkavlerne, mens alle andre erhvervsdrivende må klare sig selv med langt mindre hjælp. Foto: nedlukket minkfabrik på Holmsland Klit

Kompensationen til minkavlerne kommer til at koste skatteyderne 15-19 mia. kr. Det ligger i den høje ende i forhold til de 10-12 milliarder, som sparsommelige vurderinger lød på for en måned siden

Se hele aftalen: Bred aftale sikrer fuldstændig erstatning til minkavlere og følgeerhverv (fm.dk)

Af journalist JØRGEN ØLLGAARD

15-19 mia. kr. er også i den høje ende i lyset af tænketanken KRAKAs analyse. KRAKA belyste minkerhvervets økonomi og dermed hvilken kompensation, branchen kunne se frem til. Konklusionen lød, at det var en branche i krise: ”Det er vanskeligt at argumentere for, at avlerne i gennemsnit bør kompenseres for tabt fremtidig indtjening, da branchen generelt set ikke har tjent penge på driften de seneste tre år”.

Se KRAKAs analyse.

Cheføkonom Jens Hauch, Kraka

Nu er der så forhandlet kompensation på plads, og minkavlere og følgeindustrier kan se frem til kompensation på 15-19 mio. Krakas cheføkonom Jens Hauch siger:

”Jeg skal ikke kommentere det politiske spil omkring aftalen. Men ud fra en økonomisk analyse er det en generøs kompensation, en overkompensation for især ’fremtidig indtjening’, som det er svært at finde begrundelse for i minkerhvervets aktuelle økonomi”.

Branche med underskud

KRAKAs analyse viste, at minkpriserne har været under produktionsprisen i en del år og bare de sidste 3 år har haft et underskud på 1 mio. kr. (gennemsnit).

”Der var groft sagt lagt op til en udrensning i branchen, hvor de mindst rentable ville have været nødt til at lukke. En indikation på krisen er udbudsprisen på minkfarme ’til salg’, hvor minkbedrifter (inkl. stuehus) groft sagt kostede 2 mio. kr. – og nu står en gennemsnitlig avler altså til en kompensation på 11-13 mio.”, siger cheføkonomen med det forbehold, at minkfarme sat til salg kan være de mest urentable bedrifter til lavere pris end gennemsnittet.

”Det har været en branche, hvor de fleste har produceret med underskud – der er sendt penge efter hvert solgt minkskind – så kapitalen og arbejdskraften i mange af bedrifterne havde været bedre anvendt andre steder”, siger cheføkonomen.

En af de minkavlere, der står til at blive støttemillionærer, er den tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. Hans minkfabrik med de ansatte og i øvrigt også ham selv blev coronaramt i november 2020. Pressefoto

Det problematiske element: ’Kompensation for fremtidig indtjening’

”Det er klart, at minkavlerne skulle have kompensation ved ekspropriation. Spørgsmålet er imidlertid hvad kompensationen / ekspropriationen skulle udregnes på? Normalt har man taksatorer eller revisorer til at foretage en værdiansættelse. Det springende punkt i kompensationens-aftalen er fastsættelse af minkpriserne, især den fremtidige”, forklarer han.

Branchen har haft gyldne tider, men har haft dårlig økonomi i en del år, hvor salgspriser pr. skind har været 200 kr. mens produktionspriserne har været 250-290 kr. Og fremtidsudsigterne er yderst usikre. Nu er der så politisk fastsat et kompensationsbeløb på de nedslåede dyr på 160-250 kr. pr. skind (samlet 2,7-4,1 mia. kroner). Og så indgår det centralt i aftalen, at der kompenseres for en skønnet tabt ’fremtidig indtjening’ pr. skind på 333 kr. (samlet 7,6 mia. kr.)

”Mens det lyder økonomisk fornuftigt at kompensere for de nedslåede dyr, så er det især det rigelige skøn på den fremtidige indtjening, som er diskutabelt ud fra en økonomisk vurdering. Det forekommer som rigelig kompensation til en branche i krise, jf. vores analyse”, slutter cheføkonomen.

Finansministeriet/Erhvervsministeriet har kun fremlagt aftalens overordnede data (se Økonomitabel (fm.dk) , men ikke nærmere økonomiske analyser af mink-branchen, fx om skønnet på ’fremtidig indtjening’ m.m.

Benhård Kraka-analyse: Minkindustrien har ingen betydning for samfundsøkonomien eller beskæftigelsen

Enhedslisten ikke med i aftalen

At aftalen er generøs overfor minkerhvervet fortælles ved at S-regeringen har fået Venstre – med nære bånd til landbruget – med på aftalen.

Victoria Velasquez, Enhedslisten

Enhedslisten er derimod ikke med, fordi aftalen er for dyr, forklarer Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez: ”Vi skal også kunne se alle de mennesker i øjnene, der har mistet deres arbejde, eller dem som kæmper med at holde liv i deres lille restaurant eller frisørbutik. Det kan vi ikke, hvis minkavlerne bliver favoriseret så voldsomt, som det er tilfældet her”.

SF og Radikale er derimod med på aftalen, og POLITIKENS kommentator forudser, at de står overfor store forklaringsproblemer hos kernevælgere.

Miljøaktivister, som havde håbet, at minkaflivningen ville blive fulgt op af en lukning af erhvervet, vil være skuffede. Der er intet som hindrer, at når coronaen er overstået, kan avlere starte ny produktion, og der er tilmed lavet en ’dvale-ordning’ for disse. Men den er kun på 60 mio. så nogle vil kalde ordningen symbolsk i en pengekasse på 15-19 mia.

Bannerfoto: Anima

Visited 11 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Øv.
    Og atter sejrer landbrugslobbyen stort. Har ordet rimelig ingen plads i landbruget længere.

  2. Kirsten Olrik

    Det er ALT for stor en kompensation. Der er jo ingen, der går med minkpels længere og prisen på et minkskind har været i bund, før minkene blev ramt af Covid-19. I betragtning af denne Corona-tid, hvor det er meget svært for mange erhvervsdrivende at overleve, er det også dybt umoralsk. Det kommer til at koste stemmer for SF – også min!

  3. jan stampe nielsen

    Godt at vi har et “arbejderparti” og et “socialistisk Folkeparti”, som forstår de fattiges kår.

  4. Minkavlerne har fået nogle priser for deres minkskind, som de aldrig nogensinde kunne opnå på det internationale marked, og de griner hele vejen ned til banken.

  5. Preben Kofod

    Dyrplageri bliver belønnet af en regering med vedhæng som påstår at Danmark er i verdenseliten når det kommer til miljø og dyrevelfærd. Vi skylder hinanden og vore efterkommere at skaffe os af med det meste af folketinget,som i den grad har ført folket bag lyset. Tænk sig at SFer blevet en del af det forenede folketing.

  6. jan stampe nielsen

    Nu hvor naivisterne i Folketinget hat åbnet for ladeporten, bliver det spændende hvad de vil gøre når 37 millioner svin og deres i forvejen forgyldte ejerkreds engang skal kompenseres. Håber min tid som skatteborger er overstået til den tid.

  7. Minkavlernes produktion udgjorde en alvorlig sundhedsrisiko for den danske befolkning, og det har aldrig været lovligt, at drive virksomhedder, som udgør en risiko for almenvældet, så derfor skulle minkene aflives.

    Minkavlerne havde jo ikke råd til at betale for, at der på ugenligt basis kunne testes for om deres mink var raske eller smittet med Corona-virussen

    Minkavlerne kunne ikke garantere, at de inden for nogle få måneder kunne få udviklet en vaccine mod Corona-virussen til deres mink, og de kunne heller ikke finansiere udviklingen af en sådan vaccine og betale for den.

    Og derfor bør minkavlerne kun ha’ en erstatning, som svarer til værdien af det antal mink som er blevet aflivet, og så kan de li’som alle andre danskere få arbejdsløshedsunderstøttelse i to år, som er beregnet ud fra de sidste to års indkomst.

  8. Pingback: Folketinget bør stille krav til ministerier og regeringer om dokumentation | Gylle.dk

Skriv en kommentar