Klik på kortet for at se, hvor meget der sprøjtes i din kommune!

Lolland, Morsø og Ærø topper på listen over kommuner, hvor landbruget sprøjter det procentvis største areal. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse 5. juli 2017.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening, der er lavet på baggrund af de seneste statistikker over kommune- og landbrugsarealer.

Lolland Kommune ligger i toppen af listen over de 98 kommuner. Med et samlet areal på 88.612 ha og et landbrugsareal på 67.476 ha bliver 76 procent af kommunens samlede areal potentielt sprøjtet. Det økologiske landbrug fylder kun 1.416 ha på Lolland.

Top 10 over sprøjtede kommuner:

1. Lolland, Morsø: 76 pct.

2. Ærø: 72 pct.

3. Struer, Nordfyns, Stevns: 71 pct.

4. Langeland, Odder, Samsø: 69 pct.

5.Guldborgsund: 68 pct.

6. Slagelse, Kerteminde, Brønderslev, Skive: 67 pct.

7. Sønderborg, Hedensted: 66 pct.

8. Nyborg, Kalundborg: 65 pct.

9. Næstved, Randers, Hjørring, Vesthimmerland, Vordingborg: 64 pct.

10. Assens, Vejen, Haderslev: 63 pct.

Det bemærkes, at der i landbrugsarealet kan skjule sig mindre områder af paragraf 3-natur, der ikke sprøjtes med sprøjtegift. Disse arealer er imidlertid så begrænsede, at de ikke påvirker resultatet.

Sprøjtegift i urinen

I maj 2017 gik Danmarks Naturfredningsforening ud med en undersøgelse af sammenhængen mellem økologisk og ikke-økologisk kost og rester af sprøjtegift i urinen.

Thyge Nygaard, DN.

Undersøgelsen viste, at antallet og koncentrationen af gift i urinen blev markant reduceret efter 14 dage med økologisk mad og drikke.

Men sprøjtegift finder ikke kun vej ind i kroppen gennem den mad, som vi køber i supermarkedet.

– Når markerne sprøjtes ude i kommunerne, påvirker det naturen, naboer og lokalsamfund. Giftene holder sig nemlig ikke på markerne, men transporteres videre med vind og regnvandet samt drænvand fra markerne, siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Få en sprøjtegift-fri have til sommer

Hvis du gerne vil undgå sprøjtegift, så kan du starte i din egen have. I dag er der lige over 10.000 danske haveejere, der har valgt at melde deres private haver ind i initiativet Giftfri Have, der varetages af Landsforeningen Praktisk Økologi og Danmarks Naturfredningsforening.

Tilmeld din have gratis og få gode råd til, hvordan du slipper af med giften. Du modtager velkomstmaterialer med posten.

 

Reaktioner:

Svineproducent Jens Gammelgaard, Odder.

Odder Kommune: – Det er der en helt naturlig forklaring på, siger Jens Gammelgaard, der er formand for Landboforeningen Skanderborg-Odder. Vi har rigtig meget god jord, der dyrkes korn og vintersæd på. Dyrkede vi derimod græs, skulle der slet ikke bruges samme pesticidmængder, forklarer Jens Gammelgaard.

Ærø Kommune: Bestyrelsesformand Niels Rasmussen fra landboforeningen Centrovice siger, at sprøjtehyppigheden er blevet højere, men at der samtidig sprøjtes med mere selektive midler.

Stevns Kommune: – Det er jo klart, at Stevns kommer ud med et højt tal i undersøgelsen alene af den grund, at en stor del af kommunen er dækket af landbrugsjord. Det er en kendt sag. I forhold til en bykommune vil landkommunerne altid ligge højere, siger hun til DAGBLADET Stevns. Anette Mortensen mener ikke, at opgørelsen kan bruges til så meget, da den ikke viser, om landbrugsjorden rent faktisk bliver sprøjtet. – DN skriver selv i sin pressemeddelelse, at de har set på, hvor stor en andel af kommunernes areal, der er ikke-økologisk landbrugsareal, hvor der potentielt bruges sprøjtegift. Her kunne jeg ønske mig en lidt mere nuanceret tilgang til sagen, siger hun.

Visited 96 times, 38 visit(s) today

Comments are closed.