Hvis befolkningen skulle bestemme, blev der indført forbud mod at sprøjte kornafgrøder lige inden høst, viser ny meningsmåling fra TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening. Det skriver OrganicToday, 30. juli 2016.
Mange af landbrugets marker sprøjtes helt op til ti dage før høsten med det omdiskuterede ukrudtsmiddel Roundup, som EU stadig drøfter den fremtidige godkendelse af.
Men den praksis skal der sættes en stopper, mener tre ud af fire danskere.
Ifølge en ny meningsmåling fra TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening mener 74 procent af befolkningen, at det skal være forbudt at sprøjte korn, raps og ærter med Roundup inden høst. Kun 12 procent af de adspurgte er imod et forbud.
– Undersøgelsen illustrerer danskernes massive modstand, og at det her er en af de krykker, landbruget bør lægge fra sig i produktionen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Ritzau.
– For nylig afslørede en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab jo, at der var rester af glyphosat (aktivstoffet i Roundup) i urinprøver hos samtlige undersøgte børn fra både Jylland og Sjælland. Det er svært at se, hvordan det skal være kommet der, hvis det ikke er gennem fødevarerne, mener naturfredningsforeningens frontfigur.
Virker helt absurd
Også den radikale miljøordfører og tidligere miljøminister Ida Auken ønsker et forbud. Hen mener, landbrugets dårlige vaner med at sprøjte lige før høst virker helt absurd.
– Forleden cyklede jeg forbi en fin gul kornmark, hvor landmanden gav kornet en tur med sprøjten lige inden det skal høstes. Landbrugets repræsentanter anbefaler selv landmændene at lade være med at sprøjte lige før høst, men det sker stadig på 10 procent af kornet og 25 procent af rapsen. Kan I ikke godt finde på noget bedre kære landmænd? Det virker helt absurd, siger hun.
Meningsmålingen viser, at modstanden rækker langt blandt vælgere, der stemmer på landbrugets varmeste støtter i Folketinget: Venstre og Liberal Alliance. Ifølge målingen støtter 68 procent af blå bloks vælgere et sprøjteforbud, mens 21 procent er imod.