Tre ud af fire vil have forbud mod Roundup

roundup-monsanto-demo

Modstanden mod Monsantos Roundup, der indeholder giftstoffet glyphosat, vokser. 74 procent af den danske befolkning ønsker et forbud mod at sprøjte kornet før høst. Billedet er fra en demonstration i Tyskland i 2014. Foto: CC By flickr Die Grünen Kärnten.

Hvis befolkningen skulle bestemme, blev der indført forbud mod at sprøjte kornafgrøder lige inden høst, viser ny meningsmåling fra TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening. Det skriver OrganicToday, 30. juli 2016.

Mange af landbrugets marker sprøjtes helt op til ti dage før høsten med det omdiskuterede ukrudtsmiddel Roundup, som EU stadig drøfter den fremtidige godkendelse af.

Men den praksis skal der sættes en stopper, mener tre ud af fire danskere.

Ifølge en ny meningsmåling fra TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening mener 74 procent af befolkningen, at det skal være forbudt at sprøjte korn, raps og ærter med Roundup inden høst. Kun 12 procent af de adspurgte er imod et forbud.

– Undersøgelsen illustrerer danskernes massive modstand, og at det her er en af de krykker, landbruget bør lægge fra sig i produktionen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Ritzau.

– For nylig afslørede en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab jo, at der var rester af glyphosat (aktivstoffet i Roundup) i urinprøver hos samtlige undersøgte børn fra både Jylland og Sjælland. Det er svært at se, hvordan det skal være kommet der, hvis det ikke er gennem fødevarerne, mener naturfredningsforeningens frontfigur.

MurmanskAuken

I dag finder Ida Auken det “absurd”, at kornet tvangsmodnes med glyphosat, men det blev også i årene 2011 til 2014, hvor den nuværende radikale politiker var miljøminister.

Virker helt absurd
Også den radikale miljøordfører og tidligere miljøminister Ida Auken ønsker et forbud. Hen mener, landbrugets dårlige vaner med at sprøjte lige før høst virker helt absurd.

– Forleden cyklede jeg forbi en fin gul kornmark, hvor landmanden gav kornet en tur med sprøjten lige inden det skal høstes. Landbrugets repræsentanter anbefaler selv landmændene at lade være med at sprøjte lige før høst, men det sker stadig på 10 procent af kornet og 25 procent af rapsen. Kan I ikke godt finde på noget bedre kære landmænd? Det virker helt absurd, siger hun.

Meningsmålingen viser, at modstanden rækker langt blandt vælgere, der stemmer på landbrugets varmeste støtter i Folketinget: Venstre og Liberal Alliance. Ifølge målingen støtter 68 procent af blå bloks vælgere et sprøjteforbud, mens 21 procent er imod.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.