I Ilulissat blomstrer Alpe-tjærenelliken overalt. Foto: Bo Normander

En ny guidebog fortæller levende og engageret om Grønlands natur med flotte fotos og dybdegående information. Det er den kompetente Grønlands-biolog Bo Normander, der skriver en levende og sagligt velfunderet tekst til de hundredevis af smukke fotos. Enhver, der vil udleve drømmen om en vandretur i Grønlands betagende natur, kan have stor glæde af denne fornemme guide.

På 380 rigt illustrerede sider kommer bogen hele vejen rundt om Grønlands natur, geologi, klima og ikke mindst det unikke dyre- og planteliv så højt mod nord. Bogen indeholder inspirerende rejsetips og er opslagsværk for mere end 550 arter af dyr, planter, svampe m.fl. Dertil kommer en helt ny geologisk oversigt over bjergarter og mineraler.

Grønlands natur er storslået og barsk. Der findes næppe noget sted på jorden, hvor naturens kræfter og livets tilpasning til et strengt klima fremstår mere kontrastfuldt og mangfoldigt end i Grønland.

Grønlands samfund er i en rivende udvikling, og landet står over for særlige udfordringer med bl.a. markante følger af den globale opvarmning. Øget international interesse for landets ressourcer og geopolitiske betydning samt en stigende turisme bidrager til, at viden og formidling omkring Grønland er stærkt efterspurgt.

Naturguide Grønland henvender sig til alle natur- og rejseinteresserede, der har en forkærlighed for Grønland. Med den i hånden er du godt rustet til at gå på opdagelse i Grønlands storslåede natur. Bogen, som er rigt illustreret med 540 farvefotos og 18 landkort, er den mest omfattende guide, der til dato er udgivet om Grønland.

Russels-Gletsjer i Kangerlussuaq. Foto: Bo Normander

Her kommer en smagsprøve på teksten:

Vandreture

Udover turen til Kællingehætten er der mange andre muligheder for vandring i Sisimiuts bagland. En populær sti går til toppen af Præstefjeldet (Palasiq Qaqqaa) nord for byen. Fra lufthavnsvejen går en markeret, forholdsvis let vandresti op til toppen i 552 meters højde (kort ▶ 81), hvorfra der er en skøn udsigt i alle retninger.

En smuk vandresti går syd om Kællingehætten, langs kysten af Amerloq-fjorden knap 10 km i østlig retning til den nedlagte bygd Assaqutaq. Man følger en tydelig sti, og det er en særlig oplevelse at gå mellem de stejle fjeldmassiver på den ene side og havet på den anden. Vegetationen er frodig og blomsterrig, næsten sydgrønlandsk med den sydvendte beliggenhed.

Ittoqqortoormiit kan også fremvise Tue-limurt. Foto: Bo Normander

Der er gode chancer for at se hvaler i fjorden, bare lyt efter blåsten. Assaqutaq blev nedlagt som bygd i 1969 og mange huse står i forfald, men enkelte holdes vedlige til brug som lejrskole og overnatning for lokale og turister.

Hjemturen kan gå ad samme sti som udturen, eller man kan arrangere en bådtur én af vejene. Alternativt kan man vælge en rute nord om Kællingehætten. Fra Assaqutaq forceres fjeldet ved at gå i nordlig retning op til ca. 350 meters højde. Derefter fortsættes længere mod nord, indtil man når passet, hvorigennem stier fører tilbage mod Sisimiut enten syd om Alanngorsuaq neden for skiliften eller nord om samme fjeld (kort ▶ 81).

Udover ovenstående dagsture skal selvfølgelig nævnes den klassiske Arctic Circle Trail (ACT), der er en 160 km lang vandrerute, der går mellem Kangerlussuaq og Sisimiut (▶ boks).

Bygden Sarfannguit

I bunden af den smalle Amerloq Fjord syd for Sisimiut ligger fisker- og fangerbygden Sarfannguit med ca. 100 indbyggere. Som den eneste beboelse i Verdensarvsområdet Aasivissuit-Nipisat (boks ▶ 81), udgør bygden et naturligt midtpunkt for den traditionelle, vestgrønlandske fangerkultur. Bygdens grønlandske navn betyder “det lille strømsted”, som henviser til de kraftige strømhvirvler.

Udgives på Gyldendals forlag. Pris 269,95 kr. Udkommer den 24. marts.

Bo Normander

Om forfatteren:

Bo Normander (f. 1971) er naturforsker (ph.d.), rådgiver og forfatter. Han har et bredt kendskab til arktisk natur og miljø og har skrevet en række rapporter og videnskabelige artikler om natur og biodiversitet. Han er stifter og ejer af NaturTanken og har tidligere været programleder ved WWF Verdensnaturfonden, europæisk direktør for Worldwatch Institute og forsker ved Danmarks Miljøundersøgelser (Aarhus Universitet). Han har boet i Ilulissat og gennemført talrige ekspeditioner, vandreture, skiture og motionsløb rundt omkring i Grønland. I 2016 udgav han fotobogen ”Greenlandic Seasons – Natur og Klima i Diskobugten”.

Bannerfoto: Ittoqqortoormiit_Hvalrosbugten. Foto: Bo Normander

Visited 13 times, 7 visit(s) today

Skriv en kommentar