I pelsindustrien lever de vilde rovdyr i små trådbure på størrelse med en flyttekasse. Burenes standardmål er 70 gange 30 gange 45 cm. Pressefoto

En genåbning har flere alvorlige konsekvenser for samfundet, derfor bør dyrevelfærd, nærmiljø og klima være en naturlig del af debatten, når Folketinget skal beslutte om minkhold skal genoptages, mener dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection i en pressemeddelelse den 3. maj 2022

Læs risikovurderingen her

Den 3. maj har Statens Serum Institut vurderet, at det er relativt sikkert i forhold til folkesundheden at åbne for landets minkfarme. Særligt under det nuværende smittebillede.

Bolden ligger nu hos regeringen og Folketingets partier – og det er alt for ensidigt, kun at skele til erhvervsinteresser. Der er nemlig meget mere end corona på spil, vurderer World Animal Protection.

“Vi skal ikke stille spørgsmål ved SSI’s vurdering, til gengæld må vi kraftigt opfordre regeringen og Folketingets partier til ikke at vurdere mink-sagen så snævert.

“Ud over at vi ikke kan være bekendt at holde dyr under de vilkår, så handler det også om nærmiljøet og de klimaproblemer minkfarme desværre medfører,” siger Pernille Fraas Johnsen, der er landbrugsfaglig konsulent i WAP. Pressefoto

Politikerne skylder befolkningen at anlægge et 360-graders syn på sagen, og ikke stirre sig blind på en enkelt side af problemet,” siger Pernille Fraas Johnsen, phd. og landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection.

“En genåbning vil være et stort problem for de mink, der igen vil komme til at lide under elendig  dyrevelfærd, når de opfostres i små trådbure, der ikke kommer i nærheden af, at opfylde dyrenes naturlige behov og adfærd,” siger Fraas Johnsen med henvisning til at minkhold først og fremmest handler om dyrevelfærd, men også om både miljø og klima:

“Ud over at vi ikke kan være bekendt at holde dyr under de vilkår, så handler det også om nærmiljøet og de klimaproblemer minkfarme desværre medfører,” siger Pernille Fraas Johnsen med henvisning til minkfarmernes forurening af åløb, moser og søer samt den potentielle fare for grundvandet, når affaldsprodukter fra minkproduktionen lukkes ud i den danske natur.

Siden landets minkfarme lukkede i november, er udledningen af ammoniak reduceret med mindst ni procent, der er udledt 3000 ton fosfor mindre på årsbasis, og klimaet er blevet skånet for mindst 165.000 ton CO2 årligt.

“Aktuelt har kun 13 minkavlere ansøgt om fortsat tilladelse, og da de stadig kan nå at ombestemme sig inden nytår, vil der vil sandsynligvis være endnu færre, når året er omme.

Dansk minkfarm på Holmsland Klit syd for Hvide Sande i Vestjylland. Privatfoto

Derfor bør Folketinget nu forholde sig til de faktiske omstændigheder, og indse, at der reelt ikke er et erhverv at tage hensyn til mere. Et permanent forbud er en vindersag for alle: Det vil give landets dyrevelfærd et seriøst løft, give en tiltrængt hånd til det danske nærmiljø og oven i det hele vil forbuddet pynte gevaldigt på det danske klima-regnskab”, siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection.

Fakta om mink og mink farming

  • Minken er et vildt dyr, der jager, parrer sig og færdes både til lands og til vands over flere kilometer i den åbne natur.
  • Mink har svømmehud mellem den inderste del af deres tæer.
  • I pelsindustrien lever de vilde rovdyr i små trådbure på størrelse med en flyttekasse. Burenes standardmål er 70 gange 30 gange 45 cm.
  • Her lever dyrene hele deres liv indtil de gasses, pelses og sælges til brug for frakker og pynt.
  • Dyreetisk Råd vurderede sidste år, at minkhold som vi kender det i Danmark, er uacceptabelt og ikke foreneligt med god dyrevelfærd.

Bannerfoto: Minkavler hænger skind til tørre. Pressefoto

Visited 6 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Jan Stampe Nielsen

    Rolig, rolig. Vi har en Socialdemokratisk regering. Så alt fortsætter som hidindtil og Landbruget griner – som hidindtil.
    Godt vi har nogle gæve kvinder, som elsker mink.

  2. Holger Øster Mortensen

    Da kun cirka 1 procent af samtlige minkavlere har valgt dvale-situationen med mulighed for at genoptage den bestialske pelsindustri – måske så få som 15 farme – skal man naturligvis betale dem en rimelig erstatning – og så bare lukke helt ned for den afskyelige minkproduktion. At visse minkfolk og politikere som Per Larsen (K) mener noget andet, kan man bare se bort fra. En død mink er en god mink.

  3. Torben Aagesen

    Stop minkavlen – der er ingen grund til at fortsætte det dyreplageri.
    Det er på tide at politikerne indser dette.

  4. Det optimale vil selvfølgelig være, at der her i Danmark bliver lovgivet, så al form for pelsdyravl er forbudt, men ind til det sker, så kan vi trøste os med, at det virkelig er meget op ad bakke, hvis der skulle være nogen som vil starte op med produktion af minkskind.

    De virksomheder som tidligere leverede foder til minkfarmene er allesammen lukket, og der skal altså mere end en håndfuld minkfarme til, at det kan blive rentabelt, at genstarte sådan en produktion, og da foderet dagligt skal leveres til minkfarmene, så må minkfarmene ikke ligge alt for spredt.

    Og det har allerede i flere år været sådan, at minkproduktionen er blevet flyttet til Kina, hvor de kan lave et minkskind til under en trediedel af den pris, som et dansk produceret minksind koster, derfor var der mange minkavlere som kørte med underskud da Corona-pandemien kom, og som er glade over, at de er kommet ud af erhvervet med penge på lommen.

  5. Torben Aagesen

    Fik netop idag oplyst at forslaget Forbyd landbrugslobbyisters adgang til danske politikere, embedsfolk og offentlige institutioner kun blev støttet af 1574 borgere. For at dette kunne være blevet til noget, skulle der mindst have været 50000.
    Så mener jeg det er naivt at tro at man kan gennemføre et forbud mod pelsdyravl i Danmark.

    • @ Torben Aagesen – Det er meget dumt, at politikerne lytter til landbrugets lobbyister, for ret beset så er dansk landbrug en underskudsforretning, som ikke bidrager til BNP, og de ca. 25.000 landmænd og deres ægtefæller, giver kun stemmer nok til en 4-5 pladser i folketinget, og de går helt sikkert til Venstre.

      • Jan Stampe Nielsen

        Det tror jeg nu ikke hr Ebbesen. Der synes ikke at være en mere landbrugsvenlig regering end den socialdemokratiske med Mette Frederiksen og Rasmus Prehn i spidsen. Se til hvad der er sket indenfor de sidste 3 år!

  6. Det er nu ikke gæve kvinder i mink jeg husker fra min tid på pelsauktionen. Sjalsmodellen var heldigvis den foretrukne. Nu har nogle få pelsræve været på slankekur på papegøjehotellet. De var stopfodrede så pelsen blev kæmpestor for at være brugbar. Det er landbrugets opskrift på vækst. Ukontrolleret æderi og dyrplageri.

Skriv en kommentar