De brave kvinder og mænd i Syddjurs Kommune, der har besluttet at Kolindsund skal genskabes som Jyllands største sø. Pressefoto

Pressemeddelelse 28. august 2024 om Syddjurs byråds principbeslutning om at støtte gendannelse af Kolindsund som sø:

På vegne af Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti (C) behandler Syddjurs byråd dette forslag onsdag kl. 16: ”at Syddjurs Kommune udtrykker en principiel støtte til en gendannelse af Kolindsund.”

Kolindsunds Venner, der i 25 år har arbejdet for dette, ser vedtagelsen som et afgørende skridt for at få gendannet Jyllands største sø.

Syddjurs byråds beslutning – foreslået af et bredt flertal – er både rettidig omhu og hurtig opfølgning på den Grønne Trepart. Staten er med ”Aftale om et Grønt Danmark” forpligtet til at afsætte i alt 40 milliarder til at omdanne udvalgte landbrugsarealer til naturområder.

Så storslået var Kolindsund sø engang – og sådan kan den blive igen.

At Syddjurs kommune kender sin besøgelsestid styrker muligheden for, at de ca. 2500 ha kan gives tilbage til naturen. I dag kalder vi det tørlagte område ”særligt oversvømmelsestruet” og ”særligt pumpeenergi-krævende landbrugsjord”. Søen vil kunne nedsætte Djurslands kvælstofbelastning af Kattegat via Grenåen.  Derfor fortjener projektet at stå i første række, nu når ”Grøn Trepart” skal føres ud i livet.

At Syddjurs kommune som det første vil kontakte lodsejerne i området, og desuden kontakter Norddjurs og statslige myndigheder kan også give en god dialog i sagen.

Pilen peger nu på Norddjurs kommune og på staten til at følge op. I Norddjurs er mulighederne bedre end nogensinde: Både en afstemning om kommuneplanen sidste år i Norddjurs og nye politiske udmeldinger viser, at det tidligere flertal  i Norddjurs imod en sø er skrumpet og væk.

Vandet står allerede helt oppe i dagen, og kun kraftige pumper opretholder dyrkningssikkerheden i den tørlagte sø. Privatfoto

Kolindsunds Venner anbefaler, at gendannelsen sker ved en anlægslov, med inddragelse af parterne, herunder ejerne, kommunerne og naturorganisationer. Gendannelsen er statens opgave, og der er gode eksempler på gennemsigtighed i anlægslove om store projekter. Det var f.x. tilfældet med anlægsloven om at føre Skjern å tilbage til et naturligt, slynget forløb.

Kontakt til Kolindsunds Venner

Thøger Trold Pauli, sekretariatschef (26 33 44 07) og Mads Nikolajsen, formand (61 28 63 27)

Se også kolindsund.dk og ”Kolindsunds Venner” på Facebook.

Link til sagen: https://aabendagsorden.syddjurs.dk/dagsorden/byraadet-28-08-2024-16-00

Læs den historiske beretning om udtørringen af Kolindsund.

Bannerfoto: Agroproducenterne kæmper en stadig større kamp for at holde markerne tørre i den udtørrede sø. Foto: Holger Øster Mortensen

Visited 481 times, 481 visit(s) today

Kommentarer

  1. Brita Rasmussen

    Syddjurs Kommune – er det ikke dér, hvor de er ellevilde med rewilding???
    Hvis jeg har ret i dét, hvad er så sandhed og løgn nu? Begge dele kan jo ikke være sande.

  2. Holger Øster Mortensen

    Man kan så regne ud, at de 7 byrådsmedlemmer i Ebeltoft fra Venstre meget forudsigeligt IKKE går ind for denne glimrende og nødvendige plan for Kolindsund. Men det er jo også deres rygklappere, der sidder derude i sumpen og skovler penge ind. Som det aller første må den nye “Trekantsminister” Brus plukke de nemmeste frugter og lade Kolindsund komme tilbage til fordoms storhed & pragt. Her vil komme fremtidens største sø i Jylland. Det vil blive et eldorado for det vilde liv. Om føje år kommer Danmarks smukkeste lokalitet på Unescos verdensarv.

Skriv en kommentar