Björn Olsen er professor i infektionsmedicin ved Uppsala Universitet og en af Sveriges førende eksperter på infektionssygdomme og pandemier. Pressefoto: Mikael Wallerstedt

Den nye coronavirus Covid19 vil ramme ældre og syge hårdt i lang tid, måske i op til et år. Mere forskning er nødvendig – både for at forhindre, at flere vira påvirker os, og for at reducere virkningerne af den igangværende spredning af infektion. Det siger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin ved Uppsala Universitet, i en pressemeddelelse den 9. marts 2020.

Björn Olsen er en af ​​Sveriges førende eksperter inden for infektionssygdomme og pandemier. Han har været meget efterspurgt af medierne for nylig og har fulgt udviklingen tæt, både som forsker og som læge på infektionsklinikken på universitetets hospital.

– Hvad der var meget interessant fra starten, men ikke drøftes så meget nu, er hvorfor vi mennesker overhovedet kan få denne virus? Det handler om menneskelig ekspansion. Vi mennesker er blevet for mange og tager for meget plads, vi udnytter dyr og naturen. Derefter får vi ikke kun kød og mælk, men også mærkelige vira. Dette burde få mere opmærksomhed, siger Björn Olsen.

Blandt forskere kaldes det One Health, en tværfaglig måde at se på helbred på. Fordi mange infektiøse stoffer cirkulerer mellem dyr og mennesker i naturen, arbejder læger, dyrlæger og økologer sammen for at forstå, hvordan forskellige infektionsmidler spreder sig, og hvordan nye infektioner opstår.

På Uppsala Universitet er der Zoonosis Science Center, der skal undersøge zoonoser, dvs. sygdomme, der overføres fra dyr til mennesker.

– Her er der undersøgt noget for at karakterisere coronavira og se, hvor de forekommer i naturen, og blandt hvilke dyr. Der kræves mere viden om, hvordan virussen ser ud på molekylært niveau, og du er nødt til at teste en række stoffer for at se, om du kan stoppe virussens indtræden i cellen eller virussens replikation. Dette er den slags forskning, vi udfører i Uppsala.

Men det er ikke kun nødvendig forskning inden for medicin og mikrobiologi, understreger Olsen.

– For at forstå denne type sygdom skal du arbejde tværfagligt, for eksempel sammen med økologer og samfundsvidenskabsfolk. Hvordan kan vi sikre os, at der ikke er flere vira?

Virussen, der i øjeblikket rammer flere og flere mennesker i verden, Covid19, er det for sent at stoppe spredningen af:

– Vi ved, at det vil ramme en masse mennesker, og det vil sandsynligvis vare i lang tid. Frem til efterårsmånederne i det mindste eller måske et år.

En almindelig kommentar er, at den nye virus ikke er værre end en almindelig influenza, men Björn Olsen kan afvise denne påstand.

– Det ligner ikke på nogen måde en almindelig influenza. Det vil ramme meget hårdt mod de ældste og svageste, og vi lever i et samfund, der ønsker at beskytte disse grupper. I Debatten hører man undertiden: “Det påvirker kun ældre og syge”, men i den forstand er der en enorm kynisme. Hvis vi virkelig mener det, kan vi lige så godt nedlægge det svenske sundhedsvæsen.

Som forsker er der meget at lære af den igangværende spredning af infektion og dens konsekvenser i samfundet, siger Björn Olsen. Derfor vil han gerne se en større investering i forskning på dette område.

– Dette er en af ​​fremtidens store udfordringer. Vi har opnået en utrolig mængde inden for onkologi og hjertesygdomme og har succes med forskning i antibiotikaresistens, men vi må ikke glemme, at virusinfektioner dræber mere i befolkningen end antibiotikaresistente bakterier gør.

Hvad kan der gøres for at reducere spredningen af ​​infektion? For den enkelte er det vigtigt at følge de gældende anbefalinger. Fra et samfundsperspektiv handler det om at have et godt beredskab mod en pandemi, siger Björn Olsen.

– Det er utroligt vigtigt at undersøge, hvilket beredskab vi har. Hvor mange ressourcer skal vi investere i prøveudtagning og i at tage sig af de alvorligt syge? Spørgsmålet er både, hvor meget man skal skalere op, og på hvilket tidspunkt man skal gøre det. Vi har brug for nye, smarte strategier.

Læs også disse interviews med Björn Olsen:

www.dagensarena.se/opinion/din-middag-ar-varre-an-corona/

www.anlib.se/nyheter/inrikes/professor-vart-kottatande-orsakar-pandemier/så

Visited 5 times, 2 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger Øster Mortensen

    “det rammer kun gamle og svage”. Kynisk. Når vi spiser alt fra krybdyr og bæltedyr til griseører og koteletter, vil der opstå zoonoser. Vi danskere er omgivet af millioner af produktionssvin – 32 mio. over året. Det er kynisk. Dansk landbrug bruger cirka dobbelt så meget antibiotika end der forbruges i sygehus- og sundhedsvæsenet. Det er kynisk. Danske svinebaroner er kyniske.

  2. Mikkel N. Paulsen

    En barsk godnat historie:
    Der var engang for ikke ret længe siden – en klode rig på alskens diversitet. Global kapitalisme gjorde med tiden kloden til en monokultur. Den gjorde de rige frie, de fattige fanget. En dag tog modernatur til genmæle, de kaldte hende Corona.

    Lad os håbe denne naturen hævn, ændrer verden til det bedre – forud venter lidelsen.

Skriv en kommentar