Her er hitlisten over “flæskespisere” i de lande, der deltager i Pig Network. Figur fra rapporten Pig Network 2018.

Stegt flæsk med persillesovs er en kendt dansk middagsret bestående af ovn- eller pandestegte skiver flæsk, der serveres med kogte kartofler og persillesovs (bechamelsovs tilsat hakket persille efter kogning). Der kan anvendes kød fra stegestykket (fra siden af grisen) eller kogestykket (længere mod grisens mave, med lavere fedtindhold).

Retten er blevet spist i Danmark siden cirka 1890.

I 2014 lavede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med fødevareminister Dan Jørgensen i spidsen en kampagne, som med en kåring den 20. november samme år skulle fastslå Danmarks nationalret. Der var i den forbindelse forskellige meninger om den idé, blandt andet fra Pia Kjærsgaard, der spurgte til, om det var den bedste måde at benytte skattekroner på. Valget med 44 procent af stemmerne faldt på stegt flæsk, med smørrebrød på en andenplads og hakkebøf på tredjepladsen.

We are the champions

Om denne ikoniske nationalret kan tilskrives skylden for danskernes unikke position som de største flæskespisere, kan ikke afgøres, men det er ganske vist – se figuren -, at danskerne ligger helt i top i den rating, som udføres af PigNetwork. Bemærkelsesværdigt er det også, at det tophøje indtag af flæsk tilsyneladende ikke bevæger sig.

Det globale netværk agri benchmark har udviklet sig i løbet af de sidste 15 år under ledelse af Thünen Institut har genåbnet sin svineafdeling i 2015.

Eksperter fra p.t. 12 lande, som tegner sig for omkring 80 pct. af den globale svinekødspopulation, indsamler og udveksler informationer om svineproduktionen og svinesektoren i deres lande. Samarbejdet sigter mod at anvende internationalt harmoniserede metoder til meningsfuld sammenligning af produktionssystemer, rammebetingelser og værdikæder.

Fra Danmark deltager Patriotisk Selskab ved Thomas Bjerregaard.

Selv om danskerne er de største flæskespisere, så produceres der langt mere svinekød i det yndige land, end vi selv kan nedsvælge. Op mod 85 procent af det dansk producerede svinekød sendes ud af landet. Foto: Wikipedia/Nillerdk.
Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.