Danskerne er de største flæskespisere

Her er hitlisten over “flæskespisere” i de lande, der deltager i Pig Network. Figur fra rapporten Pig Network 2018.

Stegt flæsk med persillesovs er en kendt dansk middagsret bestående af ovn- eller pandestegte skiver flæsk, der serveres med kogte kartofler og persillesovs (bechamelsovs tilsat hakket persille efter kogning). Der kan anvendes kød fra stegestykket (fra siden af grisen) eller kogestykket (længere mod grisens mave, med lavere fedtindhold).

Retten er blevet spist i Danmark siden cirka 1890.

I 2014 lavede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med fødevareminister Dan Jørgensen i spidsen en kampagne, som med en kåring den 20. november samme år skulle fastslå Danmarks nationalret. Der var i den forbindelse forskellige meninger om den idé, blandt andet fra Pia Kjærsgaard, der spurgte til, om det var den bedste måde at benytte skattekroner på. Valget med 44 procent af stemmerne faldt på stegt flæsk, med smørrebrød på en andenplads og hakkebøf på tredjepladsen.

We are the champions

Om denne ikoniske nationalret kan tilskrives skylden for danskernes unikke position som de største flæskespisere, kan ikke afgøres, men det er ganske vist – se figuren -, at danskerne ligger helt i top i den rating, som udføres af PigNetwork. Bemærkelsesværdigt er det også, at det tophøje indtag af flæsk tilsyneladende ikke bevæger sig.

Det globale netværk agri benchmark har udviklet sig i løbet af de sidste 15 år under ledelse af Thünen Institut har genåbnet sin svineafdeling i 2015.

Eksperter fra p.t. 12 lande, som tegner sig for omkring 80 pct. af den globale svinekødspopulation, indsamler og udveksler informationer om svineproduktionen og svinesektoren i deres lande. Samarbejdet sigter mod at anvende internationalt harmoniserede metoder til meningsfuld sammenligning af produktionssystemer, rammebetingelser og værdikæder.

Fra Danmark deltager Patriotisk Selskab ved Thomas Bjerregaard.

Selv om danskerne er de største flæskespisere, så produceres der langt mere svinekød i det yndige land, end vi selv kan nedsvælge. Op mod 85 procent af det dansk producerede svinekød sendes ud af landet. Foto: Wikipedia/Nillerdk.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.