Fødevareminister Jacob Jensen (V) har givet sig selv ‘tørkehjælp’ for 1102 kroner. Foto: Steen Brogaard/Fødevareministeriet

‘Tørkehjælpen’ er i virkeligheden stor ståhej for næsten ingenting, og gårdejer Jacob Jensens begejstring er nærmest til at grine af

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) kan ikke få armene ned af begejstring over endnu en gang at kunne sende en skatteyderbetalt økonomisk håndsrækning til alle danske landmænd – og til sig selv – i form af ’tørkehjælp’. Jensen, der selv ejer et landbrug, udtaler i en pressemeddelelse 21. september 2023 fra ministeriet:

”Jeg er rigtig glad for, at EU-Kommissionen har besluttet at afsætte flere penge i ekstraordinær tørkehjælp til landmændene. De danske landmænd har været igennem en hård sommer, først med ekstraordinær tørke og dernæst med en meget våd juli, hvilket har givet landmændene vanskelige arbejdsbetingelser.”

’Hjælpen’ består i 18 kroner og 37 ører pr. hektar.

Danske landmænd har næppe brug for Jacob Jensens småpenge for at klare dagen og vejen – selvom der har været tørke. Skærmbillede

47 mio. kroner på vej til danske landmænd

Umiddelbart ser det flot ud med 47 mio. kroner på vej i tørkehjælp til de danske landmænd. Den ekstra støtte kommer efter en hård start på sommeren med tørke i alle regioner i en længere periode. Pengene fra EU er en ekstraordinær støtte til medlemslandenes landbrugssektorer, der har været berørt af markedsusikkerheder som bl.a. tørke. For Danmarks vedkommende nævner EU-Kommissionen problemet med tørke, som der er afsat 47,3 mio. kroner i støtte til.

Støtten vil blive fordelt til ansøgere af grundbetaling i 2023 pr. hektar, der er søgt grundbetaling til. Udbetalingen skal ske inden d. 31. januar 2024.

Men i virkeligheden er der tale om stor ståhej for ingenting. Landbrugsstyrelsen har oplyst, at der er ca. 35.000 landbrugere, som søger tilskud under grundbetalingsordningen. De driver samlet 2.557.830,77 hektar tilskudsberettigede arealer, så tilskuddet bliver på beskedne 1343 kr. pr. virksomhed, men deler man det ud på den samlede mængder hektarer, er ’tørkehjælpen’ kun til at grine af. Der er tale om 18 kroner og 37 ører pr. hektar. Så ejer man 100 hektar, rækker Jacob Jensen altså en hjælpende hånd med 1837 kroner. Den gennemsnitlige størrelse for danske landbrug er ifølge Landbrug & Fødevarer 75,9 hektar (2018), så der rækker tørkehjælpen blot til 1394 kroner og 28 ører.

Jacob Jensen er selv gårdejer ved Tølløse med 60 hektar planteavl, så han hjælper altså sig selv med en lille gave på 1102 kr. oveni i millionlønnen som minister.

Som denne opsummering dokumenterer, så skovler de danske landmænd millioner af kroner ind i kassen. Alligevel skal de have tørkehjælp. Skærmbillede

Baggrund:

EU-Kommissionen har vedtaget en forordning, som giver mulighed for udbetaling af ekstraordinær støtte til producenter i landbrugssektoren. Forordningen giver mulighed for, at 22 medlemsstater kan udbetale en ekstraordinær støtte til landbrugere, der lider økonomiske tab som følge af bl.a. ugunstige vejrforhold, høje inputpriser, inflation, faldende afsætningspriser og eftervirkninger af covid-19 og Ruslands invasion af Ukraine. EU-Kommissionen nævner tørke som årsag for Danmark.

Kommissionen har stillet et samlet beløb på 330 mio. euro (ca. 2.459 mio. kroner) til rådighed. Danmarks tildeling er på 47,3 mio. kroner. Støtten skal udbetales senest den 31. januar 2024. Støtten vil blive fordelt til ansøgere af grundbetaling i 2023 pr. hektar, der er søgt grundbetaling til. Udbetalingen skal ske inden d. 31. januar 2024. Grundbetaling er den grundlæggende del af landbrugsstøtten, alle aktive landmænd, der har over 2 hektar landbrugsareal, kan søge. Den ekstraordinære tørkehjælp vil blive udbetalt som engangsudbetaling per hektar.

Kvægbranchen har fået fyldt lommerne, og også de økologiske producenter har tjent millioner, uden at skulle regne med ‘tørkehjælp’. Foto: Økodag 2023

Redaktionens kommentar

Landbruget vader i penge

Dansk landbrug har haft et formidabelt 2022, skriver landbrugsmagasinet Effektivt Landbrug. Det viser rapporten Landbrugets Økonomi 2022 fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, IFRO, på Københavns Universitet. Erhvervets samlede overskud efter renteudgifter forventes således at blive 13,2 milliarder kroner, hvilket overgår rekorden fra 2020.

Mælkeproducenterne fik i 2022 det største driftsoverskud nogensinde – i gennemsnit 4,5 millioner kroner før ejerløn for de konventionelle producenter og 3,5 millioner for de økologiske.

Set i dette lys er en ’tørkehjælp’ på 18 kroner og 37 ører til landbrugets millionærer næsten en hån, og de, der politisk forsvarer den slags spild af offentlige midler, er vel nærmet til grin. Eller hvad synes du selv, Jacob Jensen?

Bannerbillede: Pengene vælter ind over de arme landmænd. Foto: Piqsels

Visited 38 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Stop så det støttepjat, sprøjter de så nul støtte.

  2. Jan Stampe Nielsen

    Jacob Jensen er da ikke til grin – han får penge. Dem er til grin er de desværre mange vælgere der gang efter gang stemmer de politikere og partier ind i det såkaldte Folketing og som til stadighed holder hånden og pengepungen over det bistandserhverv, som landbruget reelt er. Var jeg landmand, ville jeg nok gå at grine lidt på vej til banken.

  3. Det eneste erhverv i Danmark på overførselsindkomst – det er SÅ utroligt at det bare blir ved og ved og ved…..
    Hvorfor skal dårlig forretning patout “reddes”? Hvis man ikke kan klare sig selv i resten af erhvervslivet, så drejer man nøglen. Det burde være fuldstændig det samme der gælder for landbruget 😡

  4. Hvorfor skal landbruget og deres inhabile minister have tørkehjælp?
    De ønsker jo ikke at yde noget for at reducere CO2 udslip og gøre noget ved klimaforandringerne.

Skriv en kommentar