Dansk svinekød er blandt de mistænkte smittekilder.

Sygdomstilfælde på grund af virusangreb fra svin er på vej op i Storbritannien, hvor den potentielt dødelige sygdom er forbundet med pølser fremstillet af EU-svinekød. Danske svineproducenter menes at være blandt de mistænkte. Det skriver Independent.ie fra Dublin 25. maj 2017.

The Food Safety Authority (FSAI) har bekræftet, at Irland har konstateret sygdomstilfælde af hepatitis E-viruset, der er blevet kaldt et “Brexit-virus” i Storbritannien.

Denne type hepatitis E har været forbundet med svinebedrifter på kontinentet, efter at den tropiske virus muterede og begyndte at inficere husdyr.

Public Health England rapporterer, at antallet af alvorlige tilfælde er mere end tredoblet siden 2010, med 1244 tilfælde rapporteret i 2016 mod 368 seks år tidligere.

Virussen forårsager en influenzalignende sygdom og kan under alvorlige omstændigheder forårsage døden.

Når virus først er indtaget, transporteres den til leveren, hvor den angriber leveren og nerverne, hvilket får folk med svækkede immunsystemer til at blive alvorligt syge.

Denne virusstamme har været forbundet med svinebedrifter i Frankrig, Holland, Tyskland og Danmark og dræbes kun i kød, hvis folk koger det længere end normalt.

Æg og bacon kan være et dødeligt måltid, hvis ikke du gennemsteger din bacon.

De fleste mennesker, der kommer i kontakt med sygdommen, oplever en ubehagelig, influenzalignende forkølelse.

Eksperter i UK forudsiger, at omkring 10 procent af svin importeret fra Europa kan være smittet med ‘Brexit-virus’en, som påvirker mere end 60.000 personer i Storbritannien årligt.

Man kan få sygdommen ved at spise utilstrækkeligt tilberedt svinekød, pølser, svinekødsretter og bacon.

Gylle.dk opdaterer:

Hepatitis E fra svin i Danmark

Fra 2010 og frem er der anmeldt mellem 10 og 30 tilfælde af hepatitis E om året i Danmark
I hovedparten var der rejseanamnese som omfattede Pakistan, Indien og Nepal, Den Arabiske Halvø, Fjernøsten og Sydamerika – men nogle patienter formodedes smittede i Danmark.

Smitte fra husdyr (svin) er veldokumenteret. Det er imidlertid omdiskuteret, om hepatitis E er en zoonose. I USA er 11 procent af undersøgte leverprodukter testet positive for hepatitis E. I en dansk undersøgelse er sygdommen fundet i 1 ud af 73 svinelevere i supermarkeder. Det svarer nogenlunde til forekomsten i vores nabolande, oplyser professor Lars Erik Larsen fra DTU Veterinærinstituttet.

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.