FiskeriGP
Foto: Greenpeace.

Miljøorganisationen Greenpeace har monteret ulovligt gps-udstyr på en række fiskekuttere i Gilleleje for at afsløre piratfiskeri i Kattegat, og nu har Østre Landsret idømt tre af fiskerne bødestraffe. Det skriver FødevareWatch med Ritzau som kilde 15. januar 2015.

Fiskerne er fundet skyldige – delvis på baggrund af oplysninger fra det ulovlige gps-udstyr, og de skal nu betale bøder på henholdsvis 63.000, 13.500 og 3000 kroner. Det oplyser anklager Helle Just til Ritzau.

Fiskerne er tidligere dømt ved Retten i Helsingør. Her var bøderne en lille smule større, men bortset fra den mindre justering har landsretten stadfæstet dommen fra byretten.

Sagen drejer sig om et fredet område i Kattegat. Området er fredet for at beskytte Kattegat-torsken, der er truet. Greenpeace har i sagen monteret gps-udstyr på kutterne for at kunne bevise, at de overtrådte forbuddet.

I de tre sager, som Østre Landsret har afgjort torsdag, var der ud over gps-udstyr fra Greenpeace også lovpligtigt gps-udstyr om bord, som er blevet brugt i sagen.

HanneLyngWinter
Hanne Lyng Winter står for Greenpeace’ havkampagner i Danmark og arbejder for at få fredet 40 procent af det danske farvand, så havets økosystem, der lige nu er meget presset, kan få mulighed for at genoprette sig. Hun er uddannet marinbiolog og har været i Greenpeace siden 2006. Foto: Greenpeace.

Dommen har trukket ud, da forsvareren har sået tvivl om fredningen var lovlig i forhold til EU regler. Det er nu endelig afklaret at, fredningen er helt i tråd med EU-retten, og derfor kunne der falde dom i dag. Selvom sagen har trukket ud, mener Hanne Lyng Winter, Greenpeace, at landsretten også skulle have stadfæstet bødernes størrelse. Fiskerne var vel vidende om at de fiskede i et fredet område. At sagen har trukket ud, rykker ikke ved det faktum, at de har fisket ulovligt, og fiskerne bør straffes for det ulovlige fiskeri.

I en fjerde sag, som bliver behandlet ved landsretten til marts, har anklagemyndigheden kun gps-oplysninger fra Greenpeace. Men det var nok til domfældelse i byretten i sin tid.

Alt i alt er der 10 sager om fiskeri i sagskomplekset. De øvrige sager har afventet torsdagens afgørelse fra landsretten, fordi landsdommerne skulle vurdere, om der var særlige EU-retlige forhold, som kunne spille ind. Det er ifølge landsretten ikke tilfældet.

Østre Landsret har tidligere fastslået, at Greenpeace brød loven, da man i 2010 gik om bord på kuttere i Gilleleje Havn og monterede skjult gps-udstyr i styrehuse og master.

Organisationen fik 25.000 kroner i bøde, mens en aktivist fik en bøde på 1500 kroner for sin rolle i sagen.

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.