Tegning: Niels Knudsen
Anni Jakobsen

Af Anni Jakobsen

Har du fået din daglige dosis desphenyl-chloridazon? Eller er du måske på propyzamid? Mange taler i øjeblikket om PFAS i drikkevandet, men sandheden er, at vi dagligt er omgivet af – og indtager – gifte i forskellige former. Jo mere man f.eks. undersøger vores grundvand, jo flere stoffer finder man. Dette er resultatet af mange års fejlslagen miljøpolitik, hvor myndigheder og politikere har vægtet interesserne for industri og landbrug højere end folkesundheden og ladet tvivlen komme producenterne til gode.

Miljøminister Lea Wermelin har ikke formået at beskytte det danske drikkevand mod landbrugets sprøjtegifte. Pressefoto.

Miljøminister Lea Wermelin har i den seneste tid angrebet blå blok for at være for fodslæbende og uambitiøs på det grønne område, hvilket næppe er breaking news for en gruppe partier, der anser en fasan i kanten af en kornmark for at være vild natur. Samtidig roser hun sin egen regering for øget fokus på bl.a. forurening, affald og rent drikkevand (Avisen Danmark 5. juli 2022). Men der er altså noget helt galt.

Lea Wermelin er øverste ansvarlige for Miljøstyrelsen. Her har man magten til at trykke på stop-knappen, hvis der findes stoffer i f.eks. vandprøver, der kan skade mennesker – men man bruger den ikke.

Vandprøver viser fund af 1,2,4-triazol i grundvandet. Stoffet er mistænkt (ligesom PFAS) for at være hormonforstyrrende, og Statens Serum Institut påpeger, at brugen af azol-midler kan udvikle resistens hos mennesker over for medicinsk behandling af svampeinfektioner. Man stopper det ikke.

For tredje år i træk har landbruget fået dispensation til at anvende kemiske gifte, der ellers er helt forbudt i alle EU_lande. Sprøjtegiften anvendes bl.a. i kartoffelmarker, hvor al vegetation slås ihjel for at lette arbejdsgangen. Privatfoto.

Vandprøver viser fund af glyphosat og propyzamid, der begge er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Man stopper det ikke. Tværtimod flyder dispensationerne til at bruge farlige gifte i en lind strøm fra den myndighed, der på papiret burde være sat i verden for at beskytte vores miljø og i sidste ende vores helbred.

For tredje år i træk har Miljøstyrelsen givet dispensation til, at danske marker kan sprøjtes med diquat. Stoffet, som bruges i Reglone til f.eks. nedvisning af kartoffeltoppe i det konventionelle landbrug, dræber dog ikke alene planteceller, men også hjerneceller hos mennesker og dyr. Derfor er Reglone forbudt i EU, men risikoen for at påføre mennesker Parkinson er ikke nok til et forbud i Danmark.

De sidste to år med covid-19 har politikerne talt om folkesundhed, men den tæller ikke, når der er kommercielle interesser på spil. Hvert år viser nye resultater øget forurening af vores grund- og drikkevand, og hver gang står politikerne på spring til at vise lige dele overraskelse som forargelse. Men man stopper det ikke.

Bannerfoto: Moderne marksprøjte. Privatfoto.

Visited 8 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger mortensen

    Landbruget truer folkesundheden

  2. Kim Houmøller

    Det er nok for sent. Landbrug & Fødevarer har haft frit spil i alt for mange år. De vil nok hævde det er helt uskadelige stoffer vi indtager. Dø skal vi alle, og lidt kroniske sygdomme gør ingen skade.

  3. Ole Bach

    Det er for sent
    Fælles vandrensning er påkrævet hurtigst. Vil koste 5 kr/m3
    Pesticidafgift til landbruget kan financiere en del af udgiften

  4. Torben Aagesen

    Smid folkene i miljøstyrelsen ud, de kender virkningen – men giver alligevel dispensation – og Wermelin er ikke en døjt bedre end de blå. Stakkels dem der kommer efter os.

  5. Jeg må desværre konstatere, at Socialdemokratiet ikke har en visionær miljøpolitik, og at de partier som evt. kunne levere noget brugbart på miljøområdet, er nogle ‘cirkusklovne’.

  6. Reglone er forbudt i EU, det er korrekt. Danmark har givet dispensation til en meget lavere dosis end den foreskrevne i EU.
    Når der bliver givet lavere dosis medfører det ingen risiko.
    Prøv at undersøge sagen inden du himler op om ting du ikke forstår.

Skriv en kommentar