Mens en række kæder solgte flæskesteg til historisk lave priser til jul, gik Irma den stik modsatte vej og satsede på kvalitet. Det skriver Coop Danmark A/S i en pressemeddelelse den 20. januar 2022
Irmas slagtilbud var en økologisk flæskesteg af Poppelgris til 59,95 kr. pr ½ kilo. Resultat: En stigning i antal solgte med 20 procent i forhold til december 2020.
En økologisk ribbensteg blev der solgt 50 procent flere af.
Det var også muligt at købe en konventionel flæskesteg i Irma. Den blev der solgt 11 procent færre af i forhold til året før. Og det samlede salg af den var beskedent.
”Vi må dermed konstatere, at kvalitet, smag og ikke mindst dyrevelfærden sejrer i Irma. En tendens vi også har set på vores andre kvalitets- julevarer som for eksempel Irmas økologiske risengrød og Irmas økologiske æbleskiver, selv når vi sammenligner med rekordåret 2020. Så der er ingen tvivl om, at det er vores satsning på kvalitet, som var medvirkende til, at vi fik vores bedste julehandel nogensinde,” siger kædedirektør Jan Larsen, Irma.
Salget af økologiske æbleskiver var dobbelt så stort i 2021 i forhold til året før. Den økologiske risengrød blev der solgt over 40 procent mere af.
Irma har netop taget hul på en strategi frem mod 2025. Her satser kæden endnu mere på kvalitet, økologi og dyrevelfærd, hvor et af målene er at blive den første supermarkedskæde i verden, hvor økologien udgør over 50 procent af salget.
”Kunderne forventer, at de får kvalitet og varer, som de ikke kan få andre steder, når de går Irma. Det vil vi gøre, hvad vi kan, for at leve op til,” siger Jan Larsen.
Irma har 67 butikker, stort set alle beliggende i København.
Smagte særdeles godt
Javel. Irmakunderne er fra overklassen. Veluddannede og men højt forbrug. Tilsvarende stort behov for feelgood og grøn samvittighed. Så de parrer behovet for luksus med ønsket om at gøre “noget godt for klimaet” og bruger deres mange penge i Irma.
Desværre snyder de sig selv. Økologisk kød er op til fire gange mere klimabelastende end konventionelt. Irmakunderne hører trods deres nypudsede glorier til de største miljøsvin i landet.
Knud Haugmark. Jeg kan se, at du som jeg, går med briller. Måske skulle du pudse dine! Jeg er ikke overklasse, men en ganske almindelig folkepensionist på lavindkomst efter 50 års arbejde. Jeg bruger meget lidt el, meget lidt vand og fyrer med selvskovet bøgebrænde.
Så jeg parrer IKKE behovet for luksus med ønsket om at gøre noget godt for klimaet.
Jeg tillader mig at gå en del op i dyrevelfærd og er sikker på at de omtalte “poppelgrise” har haft et særdeles bedre liv en de mange millioner fabrikssvin og turbokyllinger.
Jeg købte iøvrigt mit “poppelsvin” i Super-Brugsen og gav 5 mere end for et “fabrikssvin”. Det pudsede jeg ikke glorien af, men var glad for at det svin jeg åd, havde haft et rimeligt liv.
Fyld du bare din fryser med kilovis af fabrikssvin. Det er dig vel undt. Og får du tid, må det gerne grundigt forklare hvorfor økologisk kød er 4 gange mere klimabelastende end økologisk. Velbekomme.
Poppelgris smager som gris smagte da jeg var barn 😋😋😋 Og det er sådan det skal være. Jeg vil hellere have en poppelgris (eller Camilla Plums uldgris) og en særdeles god and til Juleaften end jeg vil have julegaver!
Og jeg håber så sandelig at Irma igen har poppelgris til Jul. Jeg køber gerne en hel halv 😜
Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om smag, men om ordentlighed.
Jeg kan sagtens lave en velsmagende ris-ret med bur-laks eller bur-svin. Men ligesom jeg ikke ønsker, at sukkeret min kanelstang kommer fra en slave-plantage, hvor brune mænd holdes i bur, så ønsker jeg heller ikke at understøtte en landmand, der holder svin eller køer i bure.
Jeg er overhovedet ikke sikker på, at en ret, der idag er optimeret til en bur-svin-flæskesteg, smager bedre eller lige så godt med et fritgående svin. Der skal sikkert nye opskrifter til. Helst med mere tilbehør og meget, meget mindre mængder kød.
Vi skal, efter min mening, betale det samme antal landmænd den samme levestandard som idag, men med langt færre dyr, måske kun 5% af produktionen idag, så stalddørsprisen skal sikkert stige en faktor ti. Idag går det meste af stalddørsprisen til foder, men i en verden uden bure, bliver lønomkostningen sikkert det dyreste.
Hvis prisen ved stalddøren ti-dobles, bliver prisen i køledisken sikkert fem-doblet, og min regning på restauranten stiger nogle få procent. Men kød fra supermarkeder er under 1% af min families budget. Og kødretter på restauranter er endnu mindre. Så hvis ingen fortalte os om det, ville vi aldrig opdage forskellen.
Jeg elsker iberisk vindtør skinke opdrættet under egetræer, hvor svinene selv finder deres agern. Den delvist harske smag af fedtet, sammen med det koncentrerede kød, er himmelsk. Pissedyrt idag, jeg køber kun bittesmå portioner, og nyder dem i andagt. Men det ville ikke koste en eneste krone ekstra, for de er allerede fritgående, og bliver ikke holdt i bur idag. Fordi det er et “smalt marked” idag, bliver det muligvis endda billigere for mig, når hr og fru Jones også begynder at købe fritgående, og vi får måske endda en lokal produktion.