Tilbudsavis, der gælder fra 11. december og en uge frem. Skærmfoto

ANALYSE  –  Mørke skyer har længe hængt over den europæiske svinekødsindustri, men nu er usikkerheden afløst af åben krig.

Baggrunden er 25 års sanseløs produktionsforøgelse, dels gennem genetisk manipulation, så produktionssvin i dag leverer langt flere smågrise end nogensinde tidligere, dels med opbygning af flere statsunderstøttede produktionsfaciliteter ikke mindst i Danmark.

Årsagen til krigsudbruddet, der vil blive udkæmpet på dumpingpriser, er en helt hovedløs overproduktion af flæsk i et EU, hvor forbruget af svinekød falder fra år til år, og hvor eksporteventyret til det kommunistiske regime i Kina har fået en brat ende. De kinesiske dealere har simpelthen opsagt aftalerne og efterladt fyldte svinekødscontainere på havnekajerne.

Svinekød til de priser kan kun produceres med gigantisk underskud. Skærmfoto
Spar-købmanden tilbyder 1 kilo bacon fra den spanske storproducent Ausa til 39 kr. Danish Crowns Tulip-bacon, der produceres i Tyskland, koster typisk 83 kr. for et kilo, så der er lagt op til en blodig priskrig, når EU-borgerne skal spise al det svineflæsk, som de kinesiske forbrugere ikke længere vil købe. Kilde: facebook-opslag

Kun forbrugerne får glæde af krigshandlingerne, fordi flæskepriserne bare falder og falder. Spanien er hårdest ramt som den største producent i EU, men også den store danske svinekødseksport har fået den nye virkelighed at mærke. Vi har tidligere omtalte spanske AUSA’s drønbillige bacon, der forhandles til dumpingpriser, men i den kommende uge slår Netto-kæden bunden ud af al rimelighed med tilbudspriser på 9,50 kr. for et kilo dansk flæskesteg. Med de priser kan danske svineproducenter kun producere med negativ indtjening, dvs. de betaler selv bare for at komme af med deres svin!

Rundt om i den europæiske svinekødsindustri benytter de klogeste lande sig af flæskekrigen til at neddrosle den stærkt kritiserede industri. For tredje år i træk skærer Tyskland ned på produktionen af flæsk, og den hollandske regering opkøber svineproduktionsanlæg og lukker dem. Derimod øger de danske svineproducenter hastigheden mod katastrofen og hjælpes på vej af generøse statstilskud fra den socialdemokratiske regering, men kampen er overhovedet ikke forbi.

Med uhyggelig hast bevæger den afrikanske svinepest sig mod den dansk/tyske grænse, og når den rammer, vil helvede bryde løs. Pesten smitter ikke til mennesker, så folkesundheden er intakt, men for svinene er sygdommen fatal.

Svinepesten overskred den polsk-tyske grænse syd for Berlin i september 2020, men siden da har smitten bevæget sig vestpå, så den nu hærger mindre end 250 kilometer fra Danmark. Når den første fabrik i Danmark rammes, lukker eksporten til 3. land, dvs. lande uden for EU, med øjeblikkelig virkning. Det vil f.eks. gælde for det lukrative japanske marked, som er en af de helt store aftagere af dansk kvalitetsflæsk.

Velbekomme – og god jul!

EU drukner sig selv i billigt svinekød

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Holger Mortensen

  Spis ikke den slags svine-spam.

 2. anders Mikkelsen

  Lad bønderne dø i deres eget svineri. Men lur mig om ikke vi andre kommer til at betale dyre erstatninger, når de må lukke en dødsyg industri, Helt i takt med minkindustrien.

 3. Døde grise bliver til kyllingefoder. Det er besluttet i EU. Velbekomme

 4. Mikael Benzon

  Vildt. Alle burde styrte ud ad nærmeste exit

 5. Det er godt vi har biogasanlæggene. Vanviddet vil ingen ende tage og vores regering er stolte deraf.

 6. Pingback: Forbrugernyt: Flæskekrigen skærpes… | Gylle.dk

 7. Pingback: Kvaliteten vandt flæskekrigen i Irma op til jul | Gylle.dk

Skriv en kommentar