Det er Finans.dk, der har afsløret det gyldne håndtryk til den liderlige direktør (tv.) for Danbred.

Der var næsten ingen grænser for beklagelserne, da det i efteråret 2021 kom for en dag, at direktøren i et af Landbrug & Fødevarers datterselskaber i flere år havde krænket unge kvindelige ansatte i firmaet. Direktøren blev fyret, og L&F-formanden, svineproducent Søren Søndergaard tog derefter officielt skarp afstand fra sexkrænkeren og undskyldte til alle på erhvervets vegne, mens han sørgede for, at de ramte ofre blev tilbudt en passende erstatning for tort og svie

Landbrug & Fødevarers formand, svineproducent Søren Søndergaard, har spillet en central rolle i sagen om det gyldne håndtryk til sexkrænkeren. Foto: PR-foto

Nu viser det sig, at den fyrede direktør i al stilhed fik et gyldent håndtryk på knap 6,8 mio. kr. Direktørens fratrædelsespakke står i kontrast til de 50-75.000 kr., som tre krænkede kvinder efterfølgende modtog fra virksomheden som følge af direktørens handlinger. Og den er næsten 10 gange større end det beløb, en fjerde kvinde modtog, der af de øvrige krænkede kvinder blev betegnet som »det mest alvorlige offer«. Det skriver Finans 15.11.

»Der behøver ikke være noget odiøst i det, hvis det er det, der er aftalt. Men et så stort beløb kan virke stødende for os andre. Især dem, der har været udsat for krænkende adfærd. Så der ligger en kommunikationsopgave for selskabet i at forklare, at dette ikke er en tak for en flot og forbilledlig indsats,« siger Malou Ehmer til Finans. Hun er partner i advokatfirmaet Ehmer Pramming og repræsenterede flere af de krænkede kvinder i DanBred.

Direktør Thomas Muurmann Henriksen er fortid i dansk landbrug, men han fik en exit med fejende flot økonomisk maner. Foto: Danbred.

Vejen til det gyldne håndtryk

Den liderlige direktør hed Thomas Muurman Henriksen og arbejdede i L&F-selskabet Danbred. Da sagen vakte skarp kritik i medierne, valgte han at opsige sin stilling. Den opsigelse trak han dog tilbage få dage senere, hvorefter bestyrelsen fyrede ham. Dermed var vejen banet for et gyldent håndtryk, da det er væsentligt dyrere at fyre en direktør end at tage imod hans opsigelse.

Fratrædelsesaftalen, som er underskrevet af den daværende bestyrelsesformand, Christian Junker, i september sidste år, rummer en opsigelsesperiode på 12 måneder med fuld løn, en fratrædelsesgodtgørelse på 2,4 mio. kr. og en bonus på 100.000 kr. Oveni kan Thomas Muurmann få halv løn i 18 måneder efter fratrædelsen som følge af en konkurrenceklausul, hvilket samlet giver fratrædelsesaftalen en værdi på op til knap 6,8 mio. kr.

Havde Landbrug & Fødevarer valgt at bruge den hårdeste sanktionsmulighed over for ansatte, en regulær bortvisning, var regningen ifølge Finans blevet betydeligt lavere. Men den mulighed fravalgte man.

Direktør Christian Junker, der sammen med de øvrige medlemmer blev smidt ud af bestyrelsen i DanBred efter krænkelsessagen, ønsker ikke at forklare baggrunden for fratrædelsesaftalen. Han siger til Finans: »Jeg har ingen bemærkninger til DanBred-sagen, herunder den kontrakt, du omtaler nu«.

Danbred-direktøren Christian Junker nåede lige at underskrive den milliondyre fratrædelsesaftale med sexkrænkeren, før han selv røg ud af Danbred sammen med hele bestyrelsen. PR-foto fra Danish Agro.

Det står hen i det uvisse, hvorfor Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, gik med til den milliondyre afsked med sexkrænkeren. En nærliggende forklaring er dog, at Søndergaard har været personligt involveret, dels som bestyrelsesmedlem i flere år i den virksomhed, hvor Thomas Muurmann Henriksen jagtede de unge kvinder, dels som medvidende om direktørens upassende adfærd uden at gribe ind. Søndergaard var til stede på hotel Eyde i Herning den nat i oktober 2019, hvor Thomas Muurmann Henriksen forsøgte at trænge ind til en af sine kvindelige ansatte på hendes hotelværelse. Episoden foregik under den årlige svinekongres.

Direktør Merete Juhl, L&F. Pressefoto

Nye direktør på Uriaspost

Sexkrænker-sagen blev håndteret så ufint, at den daværende L&F-direktør Anne Lawaetz Arhnung valgte at sige op i protest mod sin formands håndtering. Hun gik dermed glip af et gyldent håndtryk, men kunne gå med æren i behold.

Nu har en ny direktør sat sig i hendes stol, som er lidt af en Uriaspost i den mandsdominerede landbrugsverden. Hun hedder Merete Juhl og kommer fra en stilling som ambassadør i det urolige Beirut, men diplomatiske evner rækker næppe til at fremtidssikre landbrugets virksomheder for unge kvinder. Der skal langt skrappere lud til så skurvede hoveder i toppen af dansk landbrug.

Seneste nyt! En af de krænkede kvinder står frem…

 

Sexismen har dybe rødder i dansk landbrugs top

Bannerfoto: Charles Deluvio/Unsplash

Visited 16 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger Øster Mortensen

    DanBred er godt for potensen…

  2. De er alle en flok sammenspiste møjhoveder! Gang på gang på gang på gang – kæft hvor bliver man bare træt…….

  3. Jan Stampe Nielsen

    Noget af det bedste og sjoveste at more sig for, er andres penge og dem har landbruget jo milliarder af! Og svin har de jo millioner af.

Skriv en kommentar