”En klumme er en tekst i en avis, som behandler et emne og udtrykker en holdning. Klummen kan i princippet handle om alt, men handler for det meste om emner, der rører sig lige nu: altså noget aktuelt. En klumme fastholder læseren ved at være interessant, lærerig og underholdende læsning. Klummen kan også have en provokerende eller humoristisk tone. En klumme har en klar holdning til sit emne, og forsøger at redegøre for den. Den er fyldt med eksempler, argumenter og begrundelser og skal være troværdig og overbevisende. Afsenderen har derfor sat sig ordentligt ind i det, der skrives om. Kilde: indidansk.dk

Mange aviser har fast tilknyttede klummeskribenter, der regelmæssigt oplyser avisens læsere om væsentlige eller aktuelle emner. Klummen kan være skarp og provokerende, men skal også være troværdig og overbevisende. Derfor sætter klummeskribenten sig altid grundigt ind i sit emne.

Det gælder ikke den faste klummeskribent på Fyns Amts Avis, landmand Hans Jakob Clausen. Uge efter uge fylder han avisens læsere med sludder og vrøvl. Han forsøger f.eks. at bilde læserne ind, at biodiversitet er det samme som mængden af grøntsager i folks køkkenhaver.

Klummeskribent Hans Jakob Clausen, Fyns Amts Avis. Foto: Linkdin

Klummeskribentens privilegerede status med åben adgang til avisens spalter gør også, at han/hun må tåle kritik og stå for skud fra læserne. Derfor har vi her på redaktionen ingen kvaler ved at offentliggøre dele af en af de mange klummer, som landmand Hans Jakob Clausen, Rudkøbing, har skrevet til Fyns Amts Avis, selv om den er fyldt med de mest horrible udsagn og fejlagtige påstande. Klummen blev bragt den 29. december 2020 og er sendt til os fra en læser, der er dybt forarget over tekstens lave niveau og vildledende påstande.

Landbrugets ekkokammer

For fagligt interesserede læsere giver Clausens klumme et deprimerende indblik i den forvrængede opfattelse af virkeligheden, der efterhånden præger store dele af landbrugserhvervets selvbestaltede talsmænd. Ikke overraskende finder Clausens klummer også vej til Bæredygtigt Landbrugs nyhedsside.

Nok så bekymrende er imidlertid det fravær af faglig indsigt, som Hans Jakob Clausen demonstrerer, når han f.eks. rakker ned på hele biodiversitetskrisen. Bekymrende fordi Clausen taler ind i det etablerede ekkokammer, som store dele af landbrugserhvervet har forskanset sig i – og gør det med den betydelige autoritet, som avisen låner ham.

”Da jeg var barn og havde en avisrute, kom jeg i hele mit sogn. Dengang var folks haver fyldt med frugt og grønt – selvfølgelig var der en del forskel på kvaliteten, for ikke alle høstede lige meget, men det gav det, vi i dag kalder biodiversitet”

I den tilknyttede ”Blå Bog” oplyses det som en af klummeskribentens kvalifikationer, at Hans Jakob Clausen sidder i bestyrelsen for den fynske landboforening Centrovice. Man undgår derfor ikke at tillægge Clausen en særlig faglig indsigt, når han oplyser om netop denne bestyrelsespost, hvilket formentlig også er meningen.

Biodiversiteten kan bare købes i supermarkedet eller på et havemarked – eller hvad? Foto: Karna Maj

Landboforeningen gemmer sig

Vi har derfor sendt klummeteksten til formanden for Centrovice, landmand Torben Povlsen, og bedt ham om at oplyse, om foreningen kan indestå fagligt for teksten. Torben Povlsen har ikke svaret, hvilket må tolkes som enighed med Clausen.

Vi har også spurgt Ejler Petersen, afdelingschef for Miljø & Natur hos Velas, der er rådgivningsfirma for Centrovice. Ejler Petersen har heller ikke ønsket at forholde sig til fagligheden i Clausens klumme. Om det skyldes enighed i klummeskriverens syn på biodiversitet, kan ikke afgøres, men i givet fald står det skidt til med fagligheden hos Velas.

Men læs selv, før du dømmer. Klummen har titlen ”Kun få tænker biodiversitet i dag” – her kommer et uredigeret udsnit:

”Ligesom den vedtagne finanslov blev en ren gavebod til os alle danskere – er vi virkeligt så rige i vort lille land, at der også kan bruges 888 millioner på en biodiversitetspakke? Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om en natur- og biodiversitetspakke, der afsætter pengene til 13 naturnationalparker og endnu mere urørt skov. Samlet set slippes naturen fri på et areal, som er omkring dobbelt så stort som Langeland.

Er det ikke trist, at vi er kommet dertil? Det bliver altid taget for givet, at det er vi bønders skyld, at der bliver mindre biodiversitet. Jeg bliver oftest spurgt om mit syn på, hvor biodiversiteten blev af? Hvortil mit svar er, at biodiversitet i dag blandt andet ligger i supermarkederne. I dag er det kun meget få familier, der selv dyrker deres egne grøntsager.

Det er tydeligt at se. Da jeg var barn og havde en avisrute, kom jeg i hele mit sogn. Dengang var folks haver fyldt med frugt og grønt – selvfølgelig var der en del forskel på kvaliteten, for ikke alle høstede lige meget, men det gav det, vi i dag kalder biodiversitet. I dag når jeg cykler den selv samme tur som min gamle avisrute og ser de selv samme haver, er der oftest nu kun fliser og nyslået græsplæner. Der er ikke mange, der tænker på biodiversitet mere.

Jeg forstår heller ikke, at by- og landskabsplanlækkerne ikke også tænker det ind, når der skal udstykkes til veje, stier og nye bydele. Der er åbenbart blevet en samfundsopgave og stemmefiskeri i, at vi skal give naturen et historisk løft, så dyr og planter får bedre og grønnere levevilkår i Danmark til 888 millioner kroner.”

Underskrevet med et ”Rigtigt godt nytår”.

Her kan du læse den fynske Centrovice-landmands tanker om biodiversitet i fortid og nutid

BLÅ BOG

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing. Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk. Hans Jakob Clausen er desuden medlem af ODD Fellow Logen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Bannerfoto: Michael Gabler/Wikipedia

Visited 69 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Jens Frydendal

    Ja, det er næsten fast arbejde at korrigere al det ofte centralt styrede misinformation, der skrives i danske aviser om landbrug og natur. Men det er vigtigt, at nogen hele tiden korrigerer vrøvlet, så tak til Gylle.dk for indsatsen. Bliv ved med det! En opfordring til alle, der interesserer sig for naturen og miljøet i Danmark: Tag til genmæle overalt, hvor I møder landbrugets og øvrige erhvervsinteressers misinformation i aviser, ugeblade og sociale medier!

    • Kjeld Hansen

      Tak til Jens Frydendahl. Vi er såre enige i, at det er vigtigt, at så mange som muligt tager til genmæle, når man falder over organisationernes misinformation, og det er altid muligt at lade sig inspirere af vores artikler. Derfor er de altid forsynet med links til den nødvendige information. God weekend!

  2. Mikael Andersen

    Jeg så i går denne her dokumentar, der handler om, hvordan løgne og vanvittige konspirationsteorier fik Trump til magten, og selv om der er andre forhold i USA end i Danmark, så viser den med al tydelighed, at al misinformation fra landbrugets interessenter skal korrigeres, så jeg vil gerne takke dig for dit store arbejde. Jeg tillader mig at linke til dokumentarer, der kan ses på DR.

    https://www.dr.dk/drtv/se/konspirationernes-forenede-stater_212205

  3. Peter Brusendorff

    Ja – det er en tilbagevendende gang sludder H.J.Clausen breder ud over landskabet med sine “klummer” – bare dog FAA ville få en landbrugs klummeskriver der er lidt mere velorienteret, visionær og pålidelig.

  4. karstenhenneberg

    Det virker da helt fair at skyde skylden for manglende biodiversitet på de mindre end 3% af Danmarks areal, hvor parcelhusejerne råder – især når man selv sidder på flæsket i 62%, hvor biodiversiteten er dalet i de sidste 100 år

  5. karstenhenneberg

    Det virker da helt rimeligt at skyde skylden for manglende biodiversitet på Danmarks parcelhusejere, der råder over maks. 3-4% af landets areal [ironi off]

  6. karstenhenneberg

    Det sjove er faktisk, at søger man H J Clausen hjemme adresse: Krageholm 26, Rudkøbing på Kraks kort, finder man ikke skyggen af en gulerod eller jordbær. Moral er godt …..

  7. Henning Olesen

    Det tidligere Sovjet, kunne ikke informerer bedre , det er ren misinformerende propaganda.

  8. Rene Dahl

    Han er en skamplet på sit erhverv.

  9. Steen Knarberg

    Nogen siger en frygtelig masse meningsfyldt med kun ganske få ord, og nogen siger noget værre vrøvl med en frygtelig masse ord. Hans Jakob Clausen skulle nok vegetere lidt mere over biodiversiteten i selleribedet inden han satte sig ved tastaturet ;-)

  10. Kjeld Hansen

    Også på Langeland er der folk med et godt øje til denne klummeskribent:
    https://faa.dk/artikel/debat-landmand-misforst%C3%A5r-hvad-biologisk-mangfoldighed-drejer-sig-om

  11. Pingback: Mere sludder og vrøvl fra landbrugets fynske ekkokammer | Gylle.dk

Skriv en kommentar