Skærmbillede fra Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside med reklamen for ‘Dræb krabberne’-kampagnen

Burde børn og voksne ikke forsøge at gennemskue, hvorfor der er så mange strandkrabber, og så i øvrigt øve sig i at respektere alle former for liv? Hvad siger en fiskeribiolog til naturfredningsforeningens udryddelseskampagne…

Hvad har Danmarks Naturfredningsforening gang i, når foreningen opfordrer børn og voksne til at slå strandkrabber ihjel?

En læser af gylle.dk kalder kampagnen for ’imbecil’ og opfordrer DN til at droppe den. Læs hele argumentation fra Carsten Murmann, der har skrevet nedenstående mail til DN-præsidenten Maria Reumert Gjerding:

Brev af 9. juli 2024 til DN-præsidenten

Hjælper det biodiversiteten, at børn dræber strandkrabber?

Redaktionen har bedt fiskeribiolog Steen Ulnits om svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad betyder det for fiskebestandene, at sommergæster og deres børn render rundt og slår strandkrabber ihjel? Ophjælper det mængden af fisk i havet?
  • Er det en god ide at opdrage børn til at slå strandkrabber ihjel? Kan du nævne andre dyr, der bør slås ihjel?
  • Hvilke virkelige årsager er der til de stigende bestande af strandkrabber?

Her kommer fiskeribiologens svar:

Steen Ulnits

”DN har da ganske ret i, at vort hav er i ubalance, og at der er alt for mange krabber i forhold til et naturligt økosystem.

Vi har jo gennem det sidste årti set, at krabber og fjæsinger er gået markant frem i takt med torskens tilbagegang. Den sammenhæng er velkendt og til at tage og føle på. Vandkvaliteten er for ringe. Der er alt for meget kvælstof og alt for lidt ålegræs. Bundtrawl og iltsvind presser rovfiskene i bund, så der ikke længere er torsk til at holde hverken krabber eller fjæsinger nede.

Men jeg tvivler på, at badegæsters fangst af krabber kan have nogen som helst betydning – positiv eller negativ – på fiskebestanden og vandmiljøet. Der skal en faktor mange gange større til for at ændre blot en smule på det. En helt naturlig ubalance, som vi selv har formået at etablere, og som kun et bedre vandmiljø og et mere skånsomt erhvervsfiskeri kan ændre på.

Den der med, at de mange strandkrabber skulle ødelægge ålegræsmarkerne, har jeg aldrig set dokumentation for. Men måske det er tilfældet enkelte steder. Det er vist mere for at sætte fokus på det ålegræs, som Tænketanken Hav har fået millioner af støttekroner til at arbejde med og udplante, selv om videnskaben siger det ikke virker – så længe vandmiljøet er så ringe, som tilfældet er. De millioner vil man jo gerne score og vise noget frem for. Det negative forties.

Kan på samme måde se, at DSF var lynhurtigt ude med, at de mange fjæsinger i Ebeltoft havn skyldes iltsvind. Det er ingenlunde tilfældet. Der manglede ikke ilt. Det skyldtes blot for mange fjæsinger og er set flere gange tidligere. Men det passer jo fint ind i fortællingen og arbejdet for millionerne omkring ålegræs og iltsvind.

Det er lidt med ålegræs som historien om den gamle dame, den rare spejder hjalp over gaden for at gøre dagens gode gerning. Hun skulle bare slet ikke over. Og ålegræsset kan slet ikke vokse. Men folk hjælper gerne til med udplantning i den tro, at det er en god gerning. De kloge organisationer hjælper hellere end gerne velstående Velux af med pengene. Til dem selv. Det er vist en rigtig god forretning.

Verden vil som bekendt bedrages, og det bliver den så. Når det så er sagt, kan det bestemt ingen skade eller noget ændre at fange og spise en mikroskopisk del af de alt for mange krabber, der er i dag.

Så mere magt til børn og badegæster, der vil fange og spise dem.”

Så vidt fiskeribiologen. Fagligt og sagligt er det altså ligegyldigt, om dine børn dræber en bunke strandkrabber eller ej. Men måske er det læsere med et bud på, hvad den slags dræber-kampagner gør ved børnene?

Bannerbillede: Børn elsker at lege på stranden i det lave vand. Foto: Limor Zellermayer/Unsplash

Visited 1.062 times, 17 visit(s) today

Kommentarer

  1. aagesenbr176100

    Når man læser kan jeg kun glæde mig over Carsten Murmanns brev, som jeg er enig i. Håber man vil kunne læse DNs svar på dette brev!

  2. Jan Stampe Nielsen

    Det mest skammelige synes at være, at man har bevilget så mange millioner til plantning af ålegræs som åbenbart skal retfærdiggøre/udligne landbrugets fortsatte kvælstofs tilsvining af havet. At det ikke virker synes at være sekundært for politikerne, de vasker hænder med ålegræs.
    Og DNs gøren og laden hører efterhånden hjemme i en knaldroman. Prøv at læse Bill og Ben bøgerne!!!

  3. Brita Rasmussen

    Og hvordan skal børnene slå krabberne ihjel? – det er da også væsentligt. De, eller forældrene, skulle jo gerne lære/vide noget om, hvordan andre væsener bør behandles.
    Incl. krabber!

    DN er en forening – ligesom tusindvis andre foreninger. Hvordan har de overhovedet fået noget at skulle have sagt, når det handler om dansk natur?

  4. Danielle Lindstrøm

    Ligemeget om det er krabber,mus/rotter,ulve,vildsvin,m.m,så er der en grund til at der er overflod af div dyrearter.
    Men istedet for at “udrydde” dem,skulle DN hellere være med til,at undersøge,og gøre noget ved div ubalancer i naturen i stedet for at vælge den mindst “humane” facon at klare “problemet på.
    FY SKAMME JER hos DN
    hilsen Danielle.

Skriv en kommentar