Det er en milliardindustri, der lukkes ned på ubestemt tid, men hver eneste laks tæller, hvis bestandene skal opretholdes, mener den norske Miljøstyrelsen. Foto: Vidar Nordli Mathisen/Unsplash

Fra den svenske grænse i syd og op til Nordland har de norske miljømyndigheder lukket laksefiskeriet i 33 vandløb og i havet. Ikke alle er glade for beslutningen, der begrundes med negative påvirkninger fra det store norske lakseopdræt og klimaforandringerne

Den norske Miljøstyrelse oplyser til det norske public service-medie NRK, at fra midnat 23. juni 2024 har man lukket for al fiskeri efter laks og havørred i 33 elve og søer. Årsagen er, at styrelsen har modtaget meldinger om meget få laks indtil videre i år.

Direktør Ellen Hambro. Pressefoto

– Nu er der risiko for alvorlige skader på laksebestandene, og vi mener derfor, at vi skal gribe ind, siger direktør i Miljøstyrelsen, Ellen Hambro, til NRK.

Laksefiskeriet stoppede ved midnat søndag aften. I første omgang bliver elvene lukket på ubestemt tid fra den svenske grænse i syd til og med Trøndelag på grænsen til Nordland. De fleste elve længere mod nord i Nordland, Troms og Finnmark holdes dog åbne.

Se her de elve, der er lukket for lakse- og havørredfiskeri fra midnat søndag 23. juni 2024

 Østfold: Glomma med Aagardselva.

 Agder: Tovdalselva, Otra, Mandalselva, Lygna

 Rogaland: Figgjo, Hjelmelandsåna, Nordelva (Åbøelva), Vikedalselva.

Vestlandet: Uskedalselva, Steinsdalselva, Oselva, Nærøydalselva, Sogndalselva, Daleelva, Gaula i Sunnfjorden, Nausta, Åelva og Ommedalselva, Gloppenelva, Strynselva, Hjalma.

 Møre og Romsdal: Austefjordelva, Korsbrekkelva, Rauma, Eira, Surna.

 Trøndelag: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjerelva og Byaelva, Namsen.

Hver laks tæller

Direktør i Miljøstyrelsen, Ellen Hambro, siger:

– Det er med tungt hjerte, vi stopper laksefiskeriet. Vi ved, at sommerens laksefiskeri er en vigtig tradition og en stor glæde for mange, men nu tæller hver laks simpelthen.

Hambro understreger, at det er styrelsens ansvar at sikre, at der er lakseyngel nok til næste år, så bestanden kan videreføres:

– Det er afgørende for ikke at risikere et langvarigt svigt i bestanden af ​​laks.

Menneskeskabte påvirkninger

I pressemeddelelsen fra Miljøstyrelsen angives det, at påvirkningen fra ​​lakseopdræt og klimaforandringerne er de største trusler mod atlanterhavslaksen.

– Vi skal desværre være forberedt på, at klimaforandringerne i kombination med andre negative menneskeskabte påvirkninger oftere og oftere kan føre til alvorlige konsekvenser for naturen, udtaler Hambro, der ser lukningen af laksefiskeriet som et eksempel på konsekvenserne.

Milliardindustri

Lørdag var der indkaldt til krisemøde i Norske Lakseelver, foreningen for forvaltningsloven i de norske lakseelve.

– Konklusionen er, at norske lakseelver vil kontakte en advokat mandag morgen, udtalte John Olav Oldren efter mødet. Oldren er formand i Verdalselvas fælles ledelse.

Norske lakseelver mødes også med Miljøstyrelsen på mandag for at få svar på, hvorfor det blev gjort netop på denne måde. Foreningen finder det uforståelig at stoppe laksefiskeriet flere steder i landet og agte at anfægte afgørelsen.

Beslutningen kan få stor betydning for den norske oplevelsesindustri. NRK skriver, at der omsættes for 1,3 milliarder kroner i løbet af de tre måneder, hvor der er åbent for laksefiskeri.

Bannerbillede: Atlanterhavslaks frisk fra Ishavet. Foto: Steen Ulnits

Visited 1.494 times, 17 visit(s) today

One Comment

  1. hojbenb47c3ff18e

    Norsk lakseopdræt kan sammenlignes med den danske svineindustri, når det kommer til lobbyisme, politisk indflydelse og manglende dyrevelfærd. der er dog en stor forskel, norsk lakseopdræt tjener mange penge, det er norges næststørste indtægtskilde.

Skriv en kommentar