Sidste år blev der udsat 966.814 fasaner i den danske natur for at have flere fugle at drive jagt på. Det er det højeste antal, siden registrering af udsætninger af fugle til jagt begyndte i 2018. Foto: Privat

Trods fugleinfluenzaens hærgen og tegn på smitte mellem pattedyr er der ingen kontrol, når en million udsatte fasaner holdes i store flokke i naturen. Det skriver Søren Krogsgaard for Dyrenes Beskyttelse i en Pressemeddelelse, 19. februar 2023

Søren Krogsgaard

Fødevarestyrelsen har hævet trusselsvurderingen for fugleinfluenza i Danmark, tæt på 70.000 fjerkræ på danske gårde er slået ned siden årsskiftet, danske ræve er smittede, og der er tegn på smitte mellem mink på en spansk minkfarm. Alligevel er der ingen kontrol eller smitteforanstaltninger, når op mod én million opdrættede fasaner fra juni og frem til jagtsæsonens start i oktober holdes i enorme flokke. Det undrer Dyrenes Beskyttelse.

Direktør Britta Riis, Dyrenes Beskyttelse

– Det giver ikke mening at holde så mange fugle uden nogen form for kontrol, når tusindvis af fjerkræ samtidig slås ned, og endnu flere mister adgang til det fri som en smitteforanstaltning mod fugleinfluenza, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Fødevarestyrelsen hævede i november sidste år trusselsniveauet fra middel til høj for højpatogen fugleinfluenza. Det betød også et nyt, foreløbigt forbud mod fritgående fjerkræ. Styrelsen fremhævede fund af fugleinfluenza i flere fasaner og advarede fjerkræproducenter mod at komme i kontakt med vilde fugle – for eksempel i forbindelse med jagt.

Men samtidig med at alarmerne for højpatogen fugleinfluenza lyder, sætter antallet af udsatte fasaner rekord. Sidste år blev der udsat 966.814 fasaner i den danske natur for at have flere fugle at drive jagt på. Det er det højeste antal, siden registrering af udsætninger af fugle til jagt begyndte i 2018.

Fra myndighedernes side opfattes udsatte fasaner som ‘vilde’, og fasanopdrætterne skal derfor ikke efterleve Fødevarestyrelsens smitteforanstaltninger.Foto: Finn Birkholm-Clausen

Ingen foranstaltninger mod smitte

Lige nu fanges fasaner for at starte produktionen af æg op i slutningen af april. Fasankyllingerne holdes i volierer de første seks til syv uger, men sættes så ”fri”. I realiteten holdes de dog stadig sammen i afgrænsede arealer i landbrugslandet, hvor de fodres og beskyttes mod rovdyr og rovfugle frem til jagtsæsonen. Men fra myndighedernes side opfattes de udsatte fasaner som vilde, og fasanopdrætterne skal derfor ikke efterleve Fødevarestyrelsens smitteforanstaltninger. Det er problematisk, mener Dyrenes Beskyttelse.

Grafik: Dyrenes Beskyttelse

– I den nuværende situation skal vi slet ikke holde mange fugle tæt sammen i naturen bare for at se dem blive skudt af en jæger eller ædt af et rovdyr inden for det første år. Dyrenes Beskyttelse så allerhelst et fuldt stop for udsætning af fugle til jagt, da det ud over smitterisikoen er uetisk at opdrætte dem ene og alene til jagt. Som minimum må fødevarestyrelsen revurdere risikoen og sætte ind over for udsætningen af skydefugle, siger Britta Riis.

Ingen rutinetest af fasanopdræt

Fasaner får fugleinfluenza herhjemme. I andet halvår 2022 registrerede Fødevarestyrelsen H5N1 i 35 fasaner fordelt på syv lokaliteter – heraf to fasanopdræt. Smittede fasaner er en trussel for andre dyr – og ikke kun fugle. Pattedyr som ræve og sæler er blevet smittet, men en videnskabelig artikel fra januar peger på, at spanske mink kan have smittet hinanden. Det betyder, at virussen har lært at overføre sygdommen mellem pattedyr. Professor i epidemiologi ved RUC Lone Simonsen kalder det ”en game changer” i et interview til DR.

Dansk Veterinær Konsortium, der rådgiver Fødevarestyrelsen, undersøger nu behovet for test for fugleinfluenza i de nyåbnede danske minkfarme. Den slags tests er der ikke af fasaner. For et år siden skar Fødevarestyrelsen ned på rutineovervågningen, så der ikke længere udtages prøver fra fasanopdræt – hverken før eller efter fasanerne sættes ud i naturen.

Kilde: DCE

Der er ikke styr på skydefuglene

Den manglende overholdelse af reglerne i forbindelse med udsætning af fugle til jagt giver ekstra grund til bekymring, men der Dyrenes Beskyttelse. I 2021 viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet således, at der blev udsat fem gange flere gråænder end indberettet. ​​​​

En stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte i 2022 blandt knap 50 opdrættere og udsættere af fasaner og gråænder til jagt, viste store mangler i registrering af køb, salg og udsætning af fuglevildtet. Endelig fik 13 ud af 19 besætninger anmærkninger, da Fødevarestyrelsen kontrollerede fjervildtopdræt i 2020. Ingen anden dyregruppe havde så høj en andel af anmærkninger.

– Der tegner sig et billede af en industri, der er ud af kontrol. Kombineret med risikoen for mutation af fugleinfluenzaen og en genopstanden minkindustri giver det os ærligt talt kuldegysninger, siger Britta Riis.

Læs mere om det spanske udbrud:

Udbrud af fugleinfluenza i spanske mink vækker stor bekymring for spredning til mennesker over hele kloden

Bannerbillede: Godsfasaner. Privatfoto

 

Visited 5 times, 2 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Hvornår stoppes den slags i fødevarestyrelsen, deres forvaltning har en stigende lugt af noget jeg ikke kommer nærmere ind på.

  2. Annette Rosenmunthe

    Kortet fra DCE er stærkt mangelfuldt, for her i Nysted, postnummer 4880 opdrættes vist flere fasaner end noget andet sted i landet. Helt vildt! Jægerne kan slet ikke gøre brug af de mange skudte fasaner og falbyder dem gratis til alle, der vil have. De har heller ikke magtet at skyde bare en del af dem, for nu efter jagtsæsonen vrimler det stadig med fasaner på veje og i haver.

  3. Hvor har politikerne dog fejlet – og lobbyismen længe leve! Nogen må ha’ fået penge under bordet for at lade “vilde” opdrættede fugle ryge under radaren. Skammeligt og pisse farligt !

  4. Rasmus Frandsen

    Fasanjagt er så forkert på så mange måder. Det er pinligt at gå på “jagt” efter fasaner. Og derudover er de tørre og ikke engang særligt interessante som spise. At vi udsætter næsten en million om året er absurd. Kom nu videre!

Skriv en kommentar