Stop Press! Stop Press! SSI dementerer…

 

Statens Serum Institut skrev to gange i løbet af juli til landets 926 minkavlere via deres virksomheders e-Bokse og bad dem om oplysninger om deres ansatte. Men kun én af minkavlerne udleverede oplysningerne. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Kun én ud af 926 minkavlere har fortalt myndighederne, hvem de har ansat. Statens Serum Institut har forgæves bedt alle landets minkavlere svare på, hvem de har ansat. Flere minkavlere siger dog, at de ikke har modtaget spørgsmålet. Under alle omstændigheder har de manglende oplysninger hæmmet indsatsen for at forhindre smittespredningen, viser notater. Det skriver avisen Information, den 24. oktober 2020. Vi bringer et uddrag.

Smitten med COVID-19 spreder sig hastigt mellem landets minkfarme. Minkene smitter videre til mennesker, og det bidrager til den udbredte samfundssmitte, som fredag aften fik regeringen til at annoncere nye tiltag for at holde virussen under kontrol.

Nu viser det sig, at Statens Serum Institut (SSI) forgæves har forsøgt at få minkavlerne til at oplyse, hvem der arbejder på minkfarmene. Og at de manglende oplysninger har lagt hindringer i vejen for myndighedernes forsøg på at kortlægge og inddæmme smitten med coronavirus.

Det fremgår af notater fra SSI, som Information har fået aktindsigt i.

Landbrug & Fødevarers afgående formand, Martin Merrild, er selv minkavler, og derfor dybt involveret privat og økonomisk i kampen for størst mulig erstatning fra samfundskassen. Om Merrild har ignoreret de to breve fra SSI, vides ikke, lige som det heller ikke er oplyst, om hans minkfabrik er blandt de smittefarlige. Foto: L&F Pressefoto

I juli, efter de tre første udbrud af coronavirus på danske minkfarme, forsøgte SSI at lave en liste over alle, der har en relation til en minkfarm: ejere, familiemedlemmer og ansatte. SSI ville opfordre alle med forbindelse til minkfarmene til at lade sig teste en gang om ugen, og ideen var, at man dagligt ville kunne sammenkøre denne liste med resultaterne fra landets testcentre og på den måde overvåge smittespredningen i minkbranchen.

SSI skrev derfor to gange i løbet af juli til landets 926 minkavlere via deres virksomheders e-Bokse og bad dem om oplysninger om deres ansatte. Men kun én af minkavlerne udleverede oplysningerne, fremgår det af notaterne.

De manglende oplysninger har haft konsekvenser for myndighedernes arbejde. I et notat fra SSI dateret den 4. september fremgår det blandt andet, at de smittede minkbesætninger findes »sent i forløbet«, og at »dette skal sammenholdes med, at den i juli måned iværksatte forespørgsel om frivillig udlevering af medarbejderoplysninger ikke er efterkommet«.

Og i et notat dateret den 9. september fremgår det, at »de manglende medarbejderoplysninger medfører, at en vigtig gruppe af personer ikke kunne indgå i overvågningen af potentiel eksponering af minkfarme for SARS-CoV-2 (navnet på coronavirussen, der forårsager sygdommen COVID-19, red.)«, hvilket »har stor betydning for den forebyggende virkning, man vil kunne opnå ved at overvåge testresultater«.

Siden da har smitten spredt sig eksplosivt. Fredag var der registreret smitte på 142 af landets godt 1.100 minkfarme. Heraf er 17 af de smittede besætninger blevet aflivet, ligesom en række andre mistænkte besætninger også er blevet slået ned. Yderligere 24 farme er under mistanke.

(forts.)

Læs hele artiklen 

Corona-smitten har bredt sig som lynild fra Nordjylland og ned langs Vestkysten. Foreløbig har den ramt så langt sydpå som i Måde ved Esbjerg, hvor denne minkfabrik er blandt de smittefarlige. Privatfoto

Redaktionen tilføjer:

Ifølge fagbladet Effektivt Landbrug 21. oktober mistænker protestlandmændene i Bæredygtigt Landbrug, at det i virkeligheden er Fødevarestyrelsen, der spreder coronasmitten mellem minkfarmene i Jylland.

I lyset af Fødevarestyrelsens omstridte aflivningsstrategi for mink stiller Bæredygtigt Landbrug spørgsmålstegn ved, om det i virkeligheden er de offentlige kontrollanter, der bringer smitten rundt mellem minkfarmene?

Sådan lyder mistanken fra Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug. Baggrunden for mistanken er en påstand om, at Fødevarestyrelsens kontrollanter ikke kræves testet for Covid-19, efter de har besøgt en smittet minkfarm, inden de kan besøge en ny – selvom denne er konstateret rask. Og det vækker bekymring hos direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, selvom påstanden er falsk.

Ifølge Nikolas Kühn Hove fra Fødestyrelsen har der været ét tilfælde, hvor en corona-smittet medarbejder fra Fødevarestyrelsen besøgt en ikke-smittet minkfarm. Hove udtaler til landbrugsavisen.dk: “Efter medarbejderen fik konstateret coronavirus, blev farmen straks undersøgt, men den var ikke blevet smittet. Så den sag er håndteret. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undgå dette, og går også længere end det anbefalede, når det kommer til værnemidler og beskyttelse. Vi bærer de her “rumdragter”, som de fleste nok har set, ligesom vi følger alle retningslinjer. I styrelsen er vi vant til at arbejde med smittebeskyttelse, det gør vi sådan set hele tiden. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke risikoen, men jeg ser den som meget begrænset.”

Redaktionen tilføjer:

EN INHABIL FORMAND for Landbrug & Fødevarer har den 21. oktober udsendt en stærkt emotionel opfordring til alle danske agroproducenter om at stå vagt omkring minkfabrikkernes overlevelse. Til trods for, at fabrikkerne har udviklet sig til smittefarlige rugekasser for corona-smitten, kræver formand Martin Merrild, at de får lov at leve videre.

Opfordringen har vakt opmærksom, fordi Merrild er åbenlyst inhabil i denne sag, da han selv er minkavler. Her er et uddrag af Merrilds opråb:

”Vi skal genopbygge branchen. Men her er usikkerheden om, hvornår avlerne igen kan sætte dyr ind, ubærlig for erhvervet. Vi har brug for så sikre rammer som muligt for fremtiden med det samme. Det er nu, næste års avlsdyr skal findes. Det tilhørende forslag fra Danske Minkavlere om, at avlsdyrene får lov at leve, er et nødvendigt grundlag for fremtiden. Med det forslag vil der fra nu og syv måneder frem kun være avlsdyr på farmene, og erhvervet får et grundlag at genopbygge fra.

Arbejdet fortsætter for os og Kopenhagen Fur fagligt, veterinært, juridisk og mediemæssigt. Vær sikker på, at vi og hele dansk landbrug står sammen med minkavlerne, pelsproduktionen og følgeindustrierne.

Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer.”

Læs Merrilds opråb

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

  1. Rene´ Dahl

    Ja det er jo smart at man som budbringer bruger en der er inhabil.

  2. Måske er de ansatte lønnet sort. Så går det jo ikke at man oplyser det. Blot en hypotese.

  3. Jan Stampe Nielsen

    Ingen navneoplysninger – ingen kompensation. Selv Mogens Jensen burde have en chance for at forstå det.

  4. husk at få opdateret artiklen med, at SSI åbenbart kun havde fået sendt spørgeskemaet ud til 2 avlere. Det er jo svært at svare på noget man ikke har modtaget.

  5. Hvis jeg som ikke-minkavler bliver smittet med covid19, hvordan sporer SSI eller anden myndighed så min omgangskreds og mine ansatte? Lægger de en mail i min e-boks eller ringer de til mig og taler med mig? Jeg skylder at opdatere: jeg har ingen ansat sort eller til under mindsteløn.

Skriv en kommentar