Skotland ulovliggør dyrkning af GMO-afgrøder

lorraine_chow

Lorraine Chow.

I et forsøg på at beskytte sin “rene grønne status” vil Skotland forbyde al dyrkning af genetisk modificerede (GMO) afgrøder. Det rapporterer Lorraine Chow 10. august 2015 på ecowatch.com.

Landdistriktsminister Richard Lochhead (Skotlands minister for miljø og fødevarer) meddelte i en erklæring søndag 9. august 2015, at Skotland agter at benytte de nye EU-regler, der tillader medlemslandene at fravælge dyrkning af EU-godkendte GMO-afgrøder, herunder GMO-majs og seks andre GMO-afgrøder, der afventer godkendelse i EU..

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Richard Lochhead er mere optaget af at beskytte Skotlands status som et rent og grønt land end af vækst i landbruget.

“Skotland er kendt verden over for vores smukke natur og miljø og et forbud mod dyrkning af genetisk modificerede afgrøder vil beskytte og yderligere styrke vores rene grønne status,” udtalte Lochhead. “Der er ingen tegn på nogen betydelig efterspørgsel efter GMO-produkter blandt skotske forbrugere, og jeg er bekymret for, at hvis vi tillader GMO-afgrøder i Skotland, ville det skade vores rene og grønne image og derigennem spille højt spil med fremtiden for vores 14 mia. kroners fødevaresektor. “

GMO-afgrøder er levende organismer, hvis genetiske materiale er blevet kunstigt ændret på laboratorier, hvilket gør dem modstandsdygtige overfor visse skadedyr, ukrudtsmidler, sprøjtegifte og endda brune pletter på æbler. Trods krav fra producenter og mange påstande fra det videnskabelige samfund om at disse produkter er sikre og vil hjælpe med til at mætte verdens voksende befolkning, er teknikken blevet mødt med masser af påstande om miljømæssige risici og sundhedsmæssige betænkeligheder.

Roundup2For eksempel er glyphosat – det aktive stof i Monsantos flagskibs-ukrudtsmiddel Roundup – der sprøjtes på GMO-afgrøder over hele verden – for nylig blevet klassificeret som “sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker” af The World Health Organization (WHO).

Mindst 64 lande over hele verden kræver i dag mærkning af fødevarer, der indeholder GMO’er, herunder de 28 nationer i EU, såvel som Japan, Australien, Brasilien, Rusland og Kina. Imidlertid gør USA det ikke, på trods af det overvældende flertal af amerikanere, der ønsker at vide, hvad der er i deres mad.

(forts.)

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.