Roundup er formentlig kræftfremkaldende

roundupVerdens mest solgte kemiske sprøjtegift, Roundup, er sandsynligvis kræftfremkaldende. Det vurderer verdenssundhedsorganisationen WHO, men Monsanto afviser. Det skriver nyhedssiden OrganicToday 21. marts 2015.

Roundup fremstilles af Monsanto og er verdens mest solgte sprøjtegift.

WHO’s afdeling for kræftforskning, IARC, har offentliggjort en artikel i magasinet Lancet Oncology. Af den fremgår det, at der er ‘overbevisende beviser’ for, at glyphosat, som er det aktive stof i Roundup, kan forårsage kræft i laboratoriedyr og ‘begrænsede beviser’ for, at stoffet for mennesker kan forårsage lungekræft og non-Hodgkin’s Lymphoma.

Ifølge Monsanto har WHO ikke ikke taget udgangspunkt i nye data, og konklusionerne stemmer ikke overens med tidligere vurderinger fra USA og Europa.

– Vi ved ikke, hvordan IARC kan komme til en konklusion, der er så dramatisk forskellig fra de konklusioner, som (tidligere) er draget af myndigheder verden rundt, siger Philip Miller, vicedirektør for Monsantos afdeling for globale reguleringsforhold, til nyhedsbureauet Reuters.

Monsanto opfordrer WHO til at indkalde til et hastemøde for at forklarer resultaterne.

Roundup_mandenECPA, som repræsenterer de europæiske producenter af sprøjtegift, siger, at beviserne for, at Roundup skulle være kræftfremkaldende, ikke holder.

– IARC’s rating er baseret på aktivstoffernes iboende egenskaber og begrænsede epidemiologiske beviser. Der er ingen beviser for, at pesticider fremkalde kræft hos mennesker, mener Jean-Charles Bocquet, der er topchef for European Crop Protection.

– Dette fremgår klart af flere undersøgelser af landmændenes helbred. Landmænd (som er mest udsat for pesticider) lever længere og har et bedre helbred end resten af ​​befolkningen. Forekomst af kræft og dødelighed er lavere i befolkningen i landbrugsområder end i resten af ​​befolkningen, siger han.

Monsanto opfandt glyphosat, som markedsføres som Roundup, allerede i 1974, og Monsantos gensplejsede frø som majs og soyabønner, er designet til at overleve netop at blive sprøjtet med Roundup.

Comments

comments

2 kommentarer til Roundup er formentlig kræftfremkaldende

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.