Ulven tilbage efter 199 år

Doed-ulv_IMG_5258

Skal ulven dø eller leve? Det er spørgsmålet i den kommende tid.

Ti ulvefamilier med hver otte medlemmer vurderes der at være plads i Jylland. Dertil kommer et antal enlige strejfere, så en samlet dansk ulvebestand vil kunne tælle op mod 100 individer om bare ti år.

 

Det vurderer pattedyrsforskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, i et notat til Naturstyrelsen.

Den sidste ulv fra den oprindelige vildtlevende bestand blev dræbt af vrede bønder i 1813 ved Estvadgård nær Skive.

Ulven har været meget almindelig i Danmark og var en stor plage for datidens bønder, da de havde deres husdyr gående frit overalt i naturen. Man forsøgte af al magt at udrydde dyrene, men ulvene overlevede dog længe takket være den gode tilpasningsevne.

Det var især ulvene på de jyske heder og i moserne, som var svære at få ram på. De fleste kender udtrykket “ugler i mosen”, som egentlig stammer fra ordene “ulve i mosen”, som betydningsmæssigt henfører til noget fordækt, skjult eller forræderisk.

På Sjælland var ulven sandsynligvis udryddet allerede i 1513, da den særlige ulveskat blev ophævet.

Ulven vil dog næppe sprede sig fra Jylland til andre dele af landet. Lillebælt vil effektivt kunne forhindre ulven i at komme videre, med mindre det sætter ind med deciderede isvintre.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.