Kristian Sloth
TV-journalist Kristian Sloth (med briller) i en interview-situation med en person, der angiveligt intet har at gøre med landbrug. Foto: DR.

Protestorganisationen Bæredygtigt Landbrug har atter igangsat en personhetz i et forsøg på at bortlede opmærksomheden fra landbrugserhvervets mørke sider. Denne gang skal det gå ud over en af Danmarks Radios mest kompromisløse og ubestikkelige journalister, Kristian Sloth Kristensen, fra DR Database. Han beskyldes for at “mistænkeliggøre” landmændene i stedet for at beskrive “forholdene i dansk landbrug”. Den direkte anledning er en stribe begæringer om aktindsigt, der er rettet mod BL-topfolk.

Kristian Sloth har gennem årene gang på gang sat fokus på kritisable forhold i landbruget, ikke mindst i svineindustrien, hvor emner som pinefuld kastrering af smågrise, halebid og ulovlig halekupering, den alvorlige forurening med tungemetaller som zink og kobber, MRSA-epidemien og ikke mindst den brutale håndtering af levende grise på eksportlastbiler har været medvirkende til at skabe bedre forhold for dyrene i landbruget.

Anklagerne i BL-artiklen rettes dog ikke mod nogle af disse konkrete nyhedsafsløringer men holdes i ukonkrete, vage vendinger. Det er mere end kritik af, at disse nyheder overhovedet bliver udsendt, i stedet for at man snakker sig til rette med erhvervet i al stilfærdighed. Hvorfor ikke bare komme ud på besøg til en kop kaffe og en snak i stedet for alle de store overskrifter i tide og utide?

Imidlertid er der ikke tale om anklager fra hverken halvberusede landboskoleelever på facebook eller desperate konkursbønder på vej ud af erhvervet, men anklager, der fremsættes af BL-direktør Hans Aarestrup, (tidligere Danske Svineproducenter), i ramme alvor.

Hans-Aarestrup-Direktør-Danske-Svineproducenter-239x240
Direktør Hans Aarestrup. Bæredygtigt Landbrug, påstår. at journalister aldrig finder noget kritisabelt, når der begæres aktindsigt i landbrugets talsmænd. Han konkretiserer dog ikke sin viden nærmere.

Aldrig noget graverende

Hans Aarestrup siger ifølge artiklen på BL-siden:

”Mange vil nok sige, at her er en journalist, som bare passer sit job. Men for dem, der bliver udsat for aktindsigt som følge af, at de har valgt at påtage sig et stykke arbejde i en forening, virker det grænseoverskridende”, forklarer direktøren.

Videre påstås det i artiklen, at Hans Aarestrup gennem sit mangeårige virke som direktør hos Danske Svineproducenter mange gange har oplevet, at forskellige journalister søger aktindsigt i samtlige bestyrelsesmedlemmers gøren og laden. Direktøren kan dog ikke mindes, at der nogensinde er blevet fundet noget graverende.

”Et par gange er der kommet overskrifter ud af, at journalisterne ikke har forstået de papirer, de modtog om produktionstilladelser og miljøgodkendelser. Artiklerne bliver skrevet, og så følger der senere et dementi, som ingen læser. Det hører nemlig med til arbejdsformen, at man ikke giver personer eller myndigheder lejlighed til at forklare sig, inden man breaker historien”, påstår Hans Aarestrup.

peter-rosendal-juli-2015
Gårdejer Peter Rosendahl føler sig også “personforfulgt” af DR.

Også Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Rosendal har set sig sur på DR-journalisten, men heller ikke han fremlægger konkrete kritikpunkter. Rosendal påstår, at han har haft “en dialog med Kristian Sloth” – om bl.a. den enorme zinkudledning fra svineindustrien i hele Danmark – og tilbød ved den lejlighed journalisten et besøg på Peter Rosendals bedrift i Jordrup ved Kolding. Et tilbud, som Kristian Sloth endnu ikke har reageret på:

”Vi vil rigtig gerne diskutere landbrug. Og vi står ved, at vi som de eneste helhjertet taler landbrugets sag og forsvarer den grundlovssikrede ejendomsret. Men det er begrænset, hvad Kristian Sloth og andre mediefolk kan lære om landbrug ved at sidde med computer, pen og papir. I stedet for at mistænkeliggøre og personforfølge os burde de tage røjserne på og besøge os ude i virkeligheden. Vi svarer gerne på jeres spørgsmål, hvis I henvender jer direkte”, lyder det til pressekorpset fra Peter Rosendal.

Visited 29 times, 14 visit(s) today

Comments are closed.