Usmagelig BL-hetz mod kendt TV-journalist

Kristian Sloth

TV-journalist Kristian Sloth (med briller) i en interview-situation med en person, der angiveligt intet har at gøre med landbrug. Foto: DR.

Protestorganisationen Bæredygtigt Landbrug har atter igangsat en personhetz i et forsøg på at bortlede opmærksomheden fra landbrugserhvervets mørke sider. Denne gang skal det gå ud over en af Danmarks Radios mest kompromisløse og ubestikkelige journalister, Kristian Sloth Kristensen, fra DR Database. Han beskyldes for at “mistænkeliggøre” landmændene i stedet for at beskrive “forholdene i dansk landbrug”. Den direkte anledning er en stribe begæringer om aktindsigt, der er rettet mod BL-topfolk.

Kristian Sloth har gennem årene gang på gang sat fokus på kritisable forhold i landbruget, ikke mindst i svineindustrien, hvor emner som pinefuld kastrering af smågrise, halebid og ulovlig halekupering, den alvorlige forurening med tungemetaller som zink og kobber, MRSA-epidemien og ikke mindst den brutale håndtering af levende grise på eksportlastbiler har været medvirkende til at skabe bedre forhold for dyrene i landbruget.

Anklagerne i BL-artiklen rettes dog ikke mod nogle af disse konkrete nyhedsafsløringer men holdes i ukonkrete, vage vendinger. Det er mere end kritik af, at disse nyheder overhovedet bliver udsendt, i stedet for at man snakker sig til rette med erhvervet i al stilfærdighed. Hvorfor ikke bare komme ud på besøg til en kop kaffe og en snak i stedet for alle de store overskrifter i tide og utide?

Imidlertid er der ikke tale om anklager fra hverken halvberusede landboskoleelever på facebook eller desperate konkursbønder på vej ud af erhvervet, men anklager, der fremsættes af BL-direktør Hans Aarestrup, (tidligere Danske Svineproducenter), i ramme alvor.

Hans-Aarestrup-Direktør-Danske-Svineproducenter-239x240

Direktør Hans Aarestrup. Bæredygtigt Landbrug, påstår. at journalister aldrig finder noget kritisabelt, når der begæres aktindsigt i landbrugets talsmænd. Han konkretiserer dog ikke sin viden nærmere.

Aldrig noget graverende

Hans Aarestrup siger ifølge artiklen på BL-siden:

”Mange vil nok sige, at her er en journalist, som bare passer sit job. Men for dem, der bliver udsat for aktindsigt som følge af, at de har valgt at påtage sig et stykke arbejde i en forening, virker det grænseoverskridende”, forklarer direktøren.

Videre påstås det i artiklen, at Hans Aarestrup gennem sit mangeårige virke som direktør hos Danske Svineproducenter mange gange har oplevet, at forskellige journalister søger aktindsigt i samtlige bestyrelsesmedlemmers gøren og laden. Direktøren kan dog ikke mindes, at der nogensinde er blevet fundet noget graverende.

”Et par gange er der kommet overskrifter ud af, at journalisterne ikke har forstået de papirer, de modtog om produktionstilladelser og miljøgodkendelser. Artiklerne bliver skrevet, og så følger der senere et dementi, som ingen læser. Det hører nemlig med til arbejdsformen, at man ikke giver personer eller myndigheder lejlighed til at forklare sig, inden man breaker historien”, påstår Hans Aarestrup.

peter-rosendal-juli-2015

Gårdejer Peter Rosendahl føler sig også “personforfulgt” af DR.

Også Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Rosendal har set sig sur på DR-journalisten, men heller ikke han fremlægger konkrete kritikpunkter. Rosendal påstår, at han har haft “en dialog med Kristian Sloth” – om bl.a. den enorme zinkudledning fra svineindustrien i hele Danmark – og tilbød ved den lejlighed journalisten et besøg på Peter Rosendals bedrift i Jordrup ved Kolding. Et tilbud, som Kristian Sloth endnu ikke har reageret på:

”Vi vil rigtig gerne diskutere landbrug. Og vi står ved, at vi som de eneste helhjertet taler landbrugets sag og forsvarer den grundlovssikrede ejendomsret. Men det er begrænset, hvad Kristian Sloth og andre mediefolk kan lære om landbrug ved at sidde med computer, pen og papir. I stedet for at mistænkeliggøre og personforfølge os burde de tage røjserne på og besøge os ude i virkeligheden. Vi svarer gerne på jeres spørgsmål, hvis I henvender jer direkte”, lyder det til pressekorpset fra Peter Rosendal.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.