10.000 ænder skal aflives – endnu en gang. Foto: Ross Sokolovski/Unsplash

I Vinderup ved Holstebro er en stor besætning med ænder og gæs ramt af smitsom fugleinfluenza. Alle fjerkræejere og slagterier i området er underlagt særlige restriktioner, og Fødevarestyrelsen opfordrer alle fjerkræavlere til at være opmærksomme på kravet om at holde deres dyr under tag eller lukket inde.

​Et nyt udbrud af fugleinfluenza H5N8 har ramt en fjerkræbesætning, denne gang i Vinderup nord for Holstebro med 10.000 ænder og 9.000 gæs. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen en aflivning af dyrene for at forhindre yderligere smittespredning. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse den 21. april 2021.

– Vi var tæt på at kunne ophæve restriktionszonerne efter de seneste udbrud på Vestsjælland, og så frem til at se en slutning på epidemien. Derfor er det ulykkeligt, at vi har et nyt udbrud. Det er en meget alvorlig og dødelig sygdom for fuglene, og nu må vi fastholde kravet om, at høns og andre fugle skal holdes under tag eller lukket inde, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Dyrlæge Tim Petersen, FVST. Foto: LInkdin

Fugleinfluenzaen har nu hærget danske fjerkræbesætninger i fem måneder, og udbruddet i Vinderup er det 15. siden november måned. Som følge af epidemien har hønse- og fjerkræejere i hele Danmark pligt til at holde dyrene overdækket eller lukket inde. Herudover har hvert udbrud medført yderligere lokale restriktionszoner for ejere af høns og andre fugle.

I området ved Vinderup er det nu bl.a. forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle i en 10 km zone rundt om den smittede besætning, medmindre man har en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Samtidig har Fødevarestyrelsen oprettet en tre km-zone, som betyder, at alle fjerkræejere i området nu skal registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I området findes der findes flere fjerkræslagterier, som den kommende tid er pålagt særlige krav til rengøring og desinfektion af køretøjer, udstyr og personel.

Fjerkræbesætningerne kan blive smittet med fugleinfluenza af vilde fugle, som søger føde, og der bliver fortsat fundet fugleinfluenza i dødfundne vilde fugle.

Fødevarestyrelsen har oprettet overvågningszoner med Vinderup som centrum, som går fra Struer i Vest til Rønbjerg i øst.

Redaktionel kommentar

På blot fire måneder har Fødevarestyrelsen aflivet mere end 150.000 høns, ænder og kalkuner på grund af fugleinfluenza. Nu minder Fødevarestyrelsen atter hobbyhønseavlerne om, at loven kræver, at alle høns går bag hegn og bliver fodret under tag. Derimod stiller myndighederne ingen specifikke krav til de erhvervsmæssige fjerkræfabrikker med henblik på at forebygge de enorme nødslagtninger i fremtiden.

Udgifterne til aflivning og erstatning af over 130.000 høns, ænder og kalkuner smittet med fugleinfluenza kan komme op omkring 100 millioner kroner, skriver landbrugsavisen. dk, men undlader at nævne, at regningen ender hos skatteyderne.

Her er de 15 udbrud af fugleinfluenza siden november 2020 – til en udgift for skatteyderne på mere end 100 mio. kr.

Kommentarer

  1. Nu må dette vanvid stoppes, det skal ikke længere være skatteydernes pligt, at fungere som forsikringsselskab for industrilandbruget, når deres besætninger rammes af veterinære sygdomme.

    Alle andre erhverv skal selv tegne og betale for deres driftstabsforsikringer, så virksomhederne kan overleve hændelser og ulykker, som kan medføre så store tab, at de ville gå konkurs eller være nødt til at lukke.

    Derfor bør landbruget forpligtes til, at det skal etablere og finansiere et gensidigt forsikringsselskab, så landbruget selv betaler for, at den enkelte landmand kan blive holdt nogenlunde skadesløs, hvis hans besætning bliver ramt af en veterinær sygdom.

  2. Ja da. Lad os når vi er i gang også sørge for, at alle selvstændige erhvervsdrivende (restauranter, butikker mv) gør det samme så de er selvforsikrede når næste coronavirus rammer. Og når vi er i gang afskaffe stormflods-rådet. Hvorfor skal samfundet dog betale for, at der er nogen der er så tåbelige at bosætte sig tæt på vand der kan oversvømme én når det blæser !?

    • Det skal ikke være skatteydernes opgave, at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under erhvervslivet, heller ikke i forbindelse med Corona pandemien, så vi er for så vidt enig i, at det i stedet bør være virksomhedernes eget ansvar, at forsikre sig mod driftstab i forbindelse med pandemier.

      Og så kan jeg oplyse dig, at det ikke er staten og skatteyderne, men forsikringsselskaberne der dækker skader i forbindelse med stormflod, det er faktisk sådan, at alle forsikringstagere, i forbindelse med deres forsikringer skal betale et fast beløb til en stormflods-pulje, og stormflods-rådets opgave er kun, at afgøre om en given oversvømmelse skyldes stormflod, så de ramte kan få erstatning fra stormflods-puljen.

Skriv en kommentar