De færrest ved det, og endnu færre har set dem, og næsten igen ved, hvor de vokser – Danmarks vilde orkidéer. Men nu er samtlige Danmarks 51 vild orkidéer vist på en ny plakat, produceret af Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk. Plakaten er 70 X 100 cm trykt på 170 gram MultiArt® Silk med en silkemat overflade. Plakaten er FSC-Certificeret og trykt på et Svanemærket trykkeri.

Sumphullæbe.

I Danmark er der fundet 35 forskellige orkidéarter samt en række underarter. Alle 51 arter og underater er vist. De fleste af vores orkidéer er i dag sjældne, mange er stærkt truede, og enkelte regnes for forsvundet fra landet. Variation i højde og udseende indenfor den enkelte art er stor, og en række af arterne kan ligne hinanden. Eksempelvis kan Maj-Gøgeurt optræde uden pletter på bladene og med hvide blomster. En sikker bestemmelse vil ofte kræve eksperthjælp. Den kan fås på fugleognatur.dk.

Plakaten er produceret af Naturbeskyttelse.dk med støtte fra 15. Juni Fonden. Overskud fra salg af plakaten vil gå til arbejdet med at rette fokus på truede arter i Danmarks natur. Ophavsretten til plakaten og billederne tilhører Peder Størup. Plakaten kan købes på naturplakat.dk. Udgivet i december 2017.

Orkidéernes udbredelse i Danmark er baseret på Atlas Flora Danica 2015 og naturbasen.dk. Farvekoderne er vejledende, da en art i nogle områder kan være almindelig og i andre sjælden eller fraværende. En almindelig art kan godt være i tilbagegang.

Hovdparten af orkidéerne er fotograferet af Peder Størup i 2016 – 2017. Tre forsvundne arter er fotograferet i Sverige. Orkidéekspert Jimmy Lassen har stillet billeder af aphyllum, lapponica, phyllanthes og leptochila til rådighed, og der skal lyde en stor tak til ham for support. Orkidéerne er fotograferet på deres voksesteder. Danmarks orkidéer er fredede, de må ikke plukkes og deres voksesteder må ikke ødelægges.

Skovgøgeurt med timiankøllesværmer.
Visited 20 times, 7 visit(s) today

Comments are closed.