I 2019 var Danmark foregangsland, da vi indførte forbud mod at importere fødevarer med Chlorpyrifos. Her fulgte EU senere trop, og Danmark var ikke sen til at tage æren for det europæiske forbud. I SF mener vi, at det samme bør ske, hvad angår produktion og eksport af Chlorpyrifos
I årtier har Cheminovas (i dag: FMC) historiske forureninger og ikke mindst manglende oprydning trukket overskrifter. Senest har DR i foråret afsløret massive spildevandsudledninger fra fabrikken. Imidlertid mener jeg, vi mangler en debat om de kemikalier, Cheminova eksporterer til andre lande – ofte fattige udviklingslande.
Det skriver Nils Brøgger, Amager, folketingskandidat (SF), Storkreds Vestjylland, til bl.a. Holstebro Dagblad.
Sidste år kunne Politiken fortælle, at Cheminova producerer pesticidet Chlorpyrifos; et ekstremt giftigt sprøjtemiddel, der i 2020 blev ulovligt at bruge i EU og USA. Store amerikanske studier viser blandt andet lavere IQ og lavere fødselsvægt hos børn af mødre, der har været udsat for Chlorpyrifos.
I mange lande uden for EU er Chlorpyrifos stadig lovlig at anvende, og det er desværre også lovligt for virksomheder i EU, herunder Cheminova, at eksportere Chlorpyrifos. I SF mener vi, at det er en absurd dobbeltstandard at eksportere så farlige pesticider til tredjeverdenslande med sårbare befolkninger.
Chlorpyrifos er ikke det eneste sprøjtemiddel, EU har fundet for farligt til brug på egen jord, men som stadigvæk eksporteres flittigt til andre lande. I 2018 blev 81.000 tons kemikalier (fordelt på 41 kemikalietyper) eksporteret, selvom de alle er forbudte at anvende i EU. Eksporten skete på trods af, at pesticiderne udgør en enorm helbredsrisiko, fx dødsfald ved direkte indånding, fødselsdefekter, kræft med flere.
Hvilke af de førnævnte 41 kemikalietyper, Cheminova producerer, ved offentligheden ikke. Den information er mørklagt, da produkterne udgør en potentiel terror- og sikkerhedstrussel.
Handel med så farlige kemikalier bør være et brud på menneskerettighedsaftaler, som alle EU-lande har underskrevet. Derfor skal Danmark og EU naturligvis stoppe med at eksportere pesticider, der er så giftige, at de ikke må anvendes i EU.
Frankrig og Belgien har allerede taget skridtet og indført nationale forbud mod eksporten af de farlige sprøjtemidler. Det vil klæde Danmark at følge trop, netop fordi vi i form af Cheminova er vært for en af verdens mest centrale pesticidproducenter.
I det lys er det positivt, at miljøminister, Magnus Heunicke efter flere års pres netop har meldt ud, at Danmark nu vil arbejde for, at EU skal forbyde eksport af disse ekstremt farlige kemikalier.
Helt berettiget kalder miljøministeren det paradoksalt, uansvarligt og uetisk, at EU eksporterer kemikalier, der er for farlige at anvende inden for EU’s grænser.
Danmark har her et særligt ansvar, idet vi netop producerer og eksporterer disse pesticider. Danmark bør derfor ikke vente på EU, men gå forrest og sørge for, at den danske produktion af de forbudte kemikalier straks ophører.
I 2019 var Danmark foregangsland, da vi indførte forbud mod at importere fødevarer med Chlorpyrifos. Her fulgte EU senere trop, og Danmark var ikke sen til at tage æren for det europæiske forbud. I SF mener vi, at det samme bør ske, hvad angår produktion og eksport af Chlorpyrifos.
Trods forbuddet mod Chlorpyrifos inden for EU’s grænser viser Fødevarestyrelsens pesticidkontrol alligevel fund af giften i importeret korn, ris, frugt og grønt. Tal fra DTU viser, at der i første halvdel af 2021 blev fundet Chlorpyrifos i ti danske stikprøver.
Via omveje ender det farlige pesticid nemlig alligevel på din og min tallerken, selvom det er så farligt, at vi har nultolerance for fund af det i vores fødevarer. Det er sandsynligt, at mange af os har stoffet i kroppen. Et dansk studie fra juli 2021 viser fund af Chlorpyrifos i 90 procent af blod- og urinprøver hos en gruppe kvinder og børn.
Selvom Chlorpyrifos er ekstremt giftigt, kan man på en pakistansk hjemmeside købe en liter af det farlige Cheminova-producerede pesticid for bare 60 kroner. Data viser at eksporten af Chlorpyrifos primært går til lande som Pakistan, Jordan, Kenya og De Forenede Emirater – lande, hvor bønder og myndigheder typisk ikke er tilstrækkeligt trænede i at omgås så farlige sprøjtemidler.
Eneste sikre måde at undgå Chlorpyrifos på vores tallerken er via et globalt forbud mod produktion, eksport og anvendelse. Et sådant forbud kommer kun, hvis Danmark og EU går forrest og presser på.
“Den information er mørklagt, da produkterne udgør en potentiel terror- og sikkerhedstrussel.” Jeg ved ikke hvilke undskyldninger Cheminova brugte sidst der var fokus på et af de ekstremt giftige/ulovlige stoffer, som denne virksomhed producerer. LUK NU DEN BUTIK !